Сви за договор, а нико ни са ким

Када ће бити формирана власт на нивоу БиХ, да ли ће она у НАТО и како ће бити ријешен статус Косова, нека су од питања о којима су у Тирани говорили регионални званичници, који истичу да је договор неопходан, али је и више него очигледно да бројних неслагања у њиховим ставовима и те како има.

Босна и Херцеговина 09.05.2019 | 19:26
Сви за договор, а нико ни са ким
У оквиру, те на маргинама пленарног састанка "Брдо-Бриони", вођени су многи тешки разговори и отворене битне теме, а када се подвуче црта, може се закључити да је мало шта договорено, изузев што је још једном показана одлучност Србије и Српске да заједнички бране своје интересе.

Комплетну атмосферу можда најбоље илуструје изјава Александра Вучића, предсједника Србије, који је оцијенио да се ништа од "лепих снова" који се из Европске уније спомињу у вези са западним Балканом неће остварити.

Занимљивих ситуација није недостајало, па је тако пред почетак самита забиљежена и расправа између предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и члана Предсједништва Шефика Џаферовића, а којој је присуствовао и Вучић.

Вучић се покушао информисати у вези с напретком када је ријеч о преговорима у БиХ, а Додик је рекао да је баријера у усвајању годишњег плана за НАТО.

"Они кажу да ми то унапријед морамо донијети", казао је Додик Вучићу показујући руком на Џаферовића, а који је стање у региону оцијенио сложенијим него што је било прије шест година, када је процес "Брдо-Бриони" покренут.

Говорећи о расправи са Џаферовићем, Додик је рекао да оно што је видљиво у БиХ јесте неспособност БиХ да формира власт након избора. Подсјетио је да је РС утврдила своју репрезентацију давно, а хрватска страна такође.

"Бошњаци су то развукли на приче и данас се не зна јавно је ли (Фахрудин) Радончић унутра или није. Ево, ја ћу вам рећи да јесте унутра јер Бакир Изетбеговић је за мјесто министра безбједности тражио Радончића", рекао је Додик, а који је у обраћању на пленарном састанку поновио опредјељење БиХ за наставак европског пута.

Да БиХ на том путу има подршку, потврдила је и Федерика Могерини, висока представница ЕУ за спољне послове и безбједносну политику, која је рекла да је лично посвећена да БиХ што прије добије кандидатски статус.

"Истог става су и предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер и европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан", истакла је Могеринијева, док је и предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић рекла да Хрватска подржава да БиХ што прије добије кандидатски статус.

Није се у Тирани говорило само о БиХ, већ и о бројним регионалним темама, и то понајвише о Косову, па је тако Додик поручио да БиХ неће признати косовску независност, већ ће, како је рекао, подржати оно што буде договорено у дијалогу Београда и Приштине. Он је оцијенио да расправа у Тирани није била идилична, већ реална.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је рекао и да не треба превише придавати пажњу протестима против њега и Вучића пред долазак у Тирану.

"Важнија прича је овдје, она коју смо могли да чујемо након састанка Хашима Тачија и албанског премијера Едија Раме, а који су говорили о укидању граница, гдје би поред интеграције тзв. Косова и Албаније тражили и Прешевску долину. Још је само фалило да траже и Калифорнију да им се придружи", рекао је Додик.

Додик је, притом, поручио косовском предсједнику Хашиму Тачију да престане да спомиње Републику Српску и да критички говори о њој. На изјаву Тачија да "неће Републику Српску на Космету", Додик му није остао дужан.

"Немој да спомињеш Републику Српску. Ако ће ти бити лакше, ево да ти кажем - Српска нема никакве територијалне претензије према Косову, јер је Косово у Србији", рекао је Додик Тачију.

Упитан колико реално дијалога међу сусједима има, Вучић је признао да су јучерашњи разговори били тешки. Али...

"Боље да разговарамо овако - оштро, као што је рекао Додик, отворених карата, без рукавица. Увек је то поштеније него кад једни другима гладимо руку, а испод руке држимо оружје. Много је боље да имамо овакве разговоре - тешке, отворене, непријатне, али да све то радимо у миру", рекао је Вучић.

Вучић се осврнуо и на раније изјаве Тачија, а у којима непрестано понавља да три општине са југа Србије треба припојити Косову.

"Доста ми је да слушам шта Хашим хоће, а шта неће. Ти, Хашиме, зависиш од нас. Неће то тако да иде. Молим те да разговарамо, а не да ти говориш шта хоћеш, а шта нећеш. Хоћеш ја да ти кажем шта ја нећу", упитао је Вучић.

Вучић је Тачију поручио и да не помиње Републику Српску без пријеке потребе:

"Знам зашто то говориш - јер Американци неће РС. Ја могу да кажем да ја теби не дам да формираш РС у Србији, а то је Косово."

Учесници самита процеса "Брдо-Бриони" у Тирани позвали су Европску унију (ЕУ) да размотри проширење на западни Балкан као питање од геополитичког значаја.

"Пуна интеграција земаља западног Балкана у европски систем вриједности важан је фактор укупне европске стабилности", наводи се у заједничкој изјави прихваћеној на самиту.

Учесници су у завршној изјави нагласили да земље кандидати морају испунити све стандарде ЕУ те позвали на флексибилније и брже одвијање преговарачког процеса.

Вјерују у позитивно мишљење

Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, и Шефик Џаферовић, члан Предсједништва, на састанку са Федериком Могерини, високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност, одржаном у Тирани, истакли су увјерење да ће мишљење Европске комисије бити позитивно, те да ће статус кандидата БиХ за чланство у ЕУ бити убрзо донесен.

На том састанку, на којем су Могеринијеву позвали да посјети БиХ, у име члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића био је његов изасланик Бранимир Јукић.

Додик се састао и са предсједником Албаније Илиром Метом, а истакнуто је да би било добро отворити амбасаде у Сарајеву и Тирани. Уочи самита у Тирани, о ситуацији у региону разговарали су Додик, предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

Додик је разговарао и са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић, те обновио позив да посјети БиХ, што је она и прихватила. Нагласио је да изградња пељешког моста није супротна интересима БиХ.

"Питање пељешког моста апсолутно није усмјерено против интереса БиХ", нагласила је Грабар-Китаровићева, обративши се посебно Џаферовићу.

(Независне)

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Милан

09.05.2019 18:00

Додик је краљ свих краљева, јер овако нико на свијету не умије да одбруси противнику као сто је он на овом састанку урадио Тацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

09.05.2019 18:44

То је све сто умије,да бљује ватру у празно... Моја бака је увијек говорила за овакве....само млате празну сламу..

Name

реално стање

09.05.2019 18:54

Није довољно одбрусити, треба стајати материјално и одговорно иза изјава. Онога који пуца из празне нико се висе не боји!

Name

Робин худ

09.05.2019 19:01

Води га куци ако ти је краљ, бруси он насе новцанике. заједно са тим Тацијем и оном битангом Пацолијем.

Name

Нисам наиван

09.05.2019 19:02

Тужни скупе...Благо теби ако у овоме видиш способност политичара. Мени је ово отужно читати. Додик рекао, Вучић се сложио, Вучић рекао, Додик се сложио. Држе страну један другом, а ми смо доњи. Које користи имам ја, као обичан грађанин с кредитом, поскупљењима, безизлазном ситуацијом, страхом хоћу ли имати пензију и колику, могу ли да се прехраним...они само шупљирају и мјењају државе о нашем трошку.

Name

075

09.05.2019 19:13

Ови "наши" са Балкана су преслик ЕУ, дакле не могу се ни око чега договорити! Све ће то "велики брат" ријешити ускоро!!

Name

милан

09.05.2019 19:20

Ако ти је он цар онда боље не коментарисати. ускоро це добити санкције и од еу па це опет бити на релацији бл-бг и понекад у москву.

Name

Мерхаба Тацхи

09.05.2019 20:51

Јел нас саторски певац рекао Керхаба Тацхи.Тако му Мерхаба то лези.Цудо једно.

Name

ООО

09.05.2019 22:54

Нај црње и горе је од свега тога а то је сто це срби све додикове глупости носити на ледјима и све це то морати да плате кад тад. Слицно као и Слобине глупости сто плаца обицни цовјек. Јадно и бједно.

Name

Фк

09.05.2019 23:56

ДОДИК ЈЕ УБИЦА СВОГ НАРОДА КОЈЕ УБИЈО ДАВИДА И КРУНИЦА ЦРНАЛИ ЈЕ БЛ И РС

Name

Антиса

10.05.2019 05:30

Празно буре најјаце звони.

Name

Ре

09.05.2019 18:41

Камо среце да је Додик био на састанку у Берлину. Неби он остао дузан ни оним путравцима Меркеловој и Макрону и рекао би им пред свима да се мора постовати резолуција Савјета безбиједности УН-а 1244 по коме је Косово саставни дио Србије. Сад се види да је то прави разлог због кога га нису ни звали како би Вуцица самог сатјерали у цосак. Зато су данас Вуцко и Миле били у тандему и одмах је пуно лаксе. Браво само напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

09.05.2019 20:49

Ти си сит,без дјеце.или си негдје вани.Можда очајан.Све у свему нешто те жуља.Амери, Британци?Бошњаци,Албанци.Ириденте,усташе, партизани?Терористи по твом избору.Муслимани,католици,педери, лезбаче, Сарајево?Турци и Црногорци?Швабе и не баш много снажни.Волиш фарму и парове.Тренерку и патике.По кратком би ти све....

Name

Реми

09.05.2019 18:41

Додик ради против интереса нас и насе дјеце. Како мисли ици напред када опструише властиту дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Реми

09.05.2019 19:04

Цути Реми и не булазни, Додик је теби преци него Таци ако хоцес да градис Босну у којој це Република Српска да буде постована.

Name

Сарајлија

09.05.2019 19:06

Продао вас је Додик за Косово :) користи вас као тампон зону.. тако и треба

Name

ПИТАЊЕ

09.05.2019 20:55

Тхации је приликом поздрављања са предсједником Србије, Александром Вучићем игнорисао Додика који је био у друштву Вучића и није му пружио руку. Засто ???

Name

Алија Академија

09.05.2019 21:21

Јел то хабер са Алијине Академије за турање арапских милиона у америцке дзепове. Да се створи Муслиманија у Европи.Јак аваз.

Name

Србин

09.05.2019 18:50

Е ово к*рцење це нас прије или касније костати. Мислимо да су Додик и Вуциц баје, а све висе тону у блато насиља, вуку и нас за собом.... бице белаја овдје јос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Србин

09.05.2019 19:15

Па брате србине лако је другима кад су уз њих НАТО, амери и британци. Питао би ја насе противнике гдје би они били да их је бомбардовао НАТО. Знас гдје би били. Били би у пм. Нестало би их са лица земље за 24 сата.

Name

Ре србин

09.05.2019 20:26

Што се више ку'че то више тону у живо блато. Боље рећи, тоне народ са обе стране ријеке Дрине. Он њихови и они до њих ће искочити на вријеме, имају гдје и с чим.

Name

Гриз

09.05.2019 22:22

А где нам је мајцица русија неце да цује за нас забавила се сама о себи И о своје беди.

Name

Лука

09.05.2019 18:51

Једино сто ради је да само прица, како реце овај заслијепљени Милан..а, ста он то оствари од својих прица, убрзо це и о овим стварима прицати дијаметрално супротно. Подсјетицу само на најновије: неце ици у фед. Сарајево него це сједнице Предсједниства водити видео линком из Ист. Сарајева?! Је ли тако ради- не ради! Даље, неце водити сједнице Предсједниства ако застава РС- е није у тој сали..има ли заставе на сједницама Предсједниства- нема! Казе, за њега је Дзаферовиц ратни злоцинац и с њим неце сједити?! Сједи ли с њим- сједи! Једном казе да је БиХ пропала, неуспјела дрзава, а онда му на самитима пуна уста те и такве, по њему БиХ, па казе вриједи у њу инвестирати! Итд..итд..пуно би простора требало да се јос наброје све те недосљедности и политицки популизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лом

09.05.2019 19:11

Све се висе свадјају и све је горе народу. Ако неко мисли да је несто од свега реценог симпатицно, бојим се да не види добро. Спремају нам нови рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

09.05.2019 19:19

То је онај сто је обецавао да у Сарајеву неце бити без српског барјака,па...ста бијасе..е глупи народе,поводљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

09.05.2019 20:32

Да се Додик друкчије понашао, можда би и била могућа нека ,,заједница српских чега већ"у Косову.Овакав приступ и бахато понашање,првосходно,према држави чији је предсједник,држави чије интересе треба да брани и заступа,није приступ који може било шта добро да донесе.Нече Албанци да имају доду у својој авлији.Да је п.ц. био ентитет за све грађане,можда би и влада Косова друкчије размишљала.Паметни се уче на туђим грешкама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.05.2019 21:23

Велики успјех на Балкански нацин: слозили су се наси политицари да се ни око цега не слазу, а сто је велики искорак с обзиром на то да прије ни око тога нису могли да се слозе. :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасим

09.05.2019 22:17

А јел га Хасим отресе баско ја ону стар кад писам.Мисли Бурло свак је ко српски народ да мозе како он хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ

09.05.2019 23:30

Памтимо она ходања ондасњих политицара од републике до републике оне дрзаве, И ста би, рат, оци несто сл. Ходају, а знају да се ниста неце договорити, толико су удаљени, И ста даље...... ниста док други, зна се који , као онда не донесу одлуке..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ег

09.05.2019 23:58

ДОСТАЈЕ НАМА ДОДИКА И ДОДИКОВАЦА СУФТЕРИ МАФИЈА БАГРА ДЈУБРЕ УБИЦЕ НАЛОГОДАВЦИ ПЉАЦКАРОСИ НАРКОБОСОВИ Е ТО ЈЕ ДОДИК

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕСА

10.05.2019 04:57

Е МОЈ МИЛЕ ТИ МИСЛИС ДА СИ ОТИСАО НА СЕОСКИ ВАСАР ПА СЕ ТАКО И ПОНАСАО,ТИ ЊИМА ПРКОСИО МИСЛИС ДА ЈЕ ТО ДОБРО ЗА НАС У БИХ,НЕМИСЛИС ТИ НА НАРОД И УЛАЗАК БИХ У Е,У, ЈЕЛ ВАЉА ПОЛАГАТИ РАЦУНЕ МИЛЕ ВАЉА ТИ ИЦИ У ЗАТВОР МИЛЕ,СТО ИМ НИСИ ОБЈАСНИО КО ПОБИ ДРАГИЦЕВИЦА И ОСТАЛЕ,ИМА БОГА МИЛЕ ДОЦЕ И ТО НА НАПЛАТУ,

ОДГОВОРИТЕ