Svi za dogovor, a niko ni sa kim

Kada će biti formirana vlast na nivou BiH, da li će ona u NATO i kako će biti riješen status Kosova, neka su od pitanja o kojima su u Tirani govorili regionalni zvaničnici, koji ističu da je dogovor neophodan, ali je i više nego očigledno da brojnih neslaganja u njihovim stavovima i te kako ima.

Bosna i Hercegovina 09.05.2019 | 19:26
Svi za dogovor, a niko ni sa kim
U okviru, te na marginama plenarnog sastanka "Brdo-Brioni", vođeni su mnogi teški razgovori i otvorene bitne teme, a kada se podvuče crta, može se zaključiti da je malo šta dogovoreno, izuzev što je još jednom pokazana odlučnost Srbije i Srpske da zajednički brane svoje interese.

Kompletnu atmosferu možda najbolje ilustruje izjava Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, koji je ocijenio da se ništa od "lepih snova" koji se iz Evropske unije spominju u vezi sa zapadnim Balkanom neće ostvariti.

Zanimljivih situacija nije nedostajalo, pa je tako pred početak samita zabilježena i rasprava između predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i člana Predsjedništva Šefika Džaferovića, a kojoj je prisustvovao i Vučić.

Vučić se pokušao informisati u vezi s napretkom kada je riječ o pregovorima u BiH, a Dodik je rekao da je barijera u usvajanju godišnjeg plana za NATO.

"Oni kažu da mi to unaprijed moramo donijeti", kazao je Dodik Vučiću pokazujući rukom na Džaferovića, a koji je stanje u regionu ocijenio složenijim nego što je bilo prije šest godina, kada je proces "Brdo-Brioni" pokrenut.

Govoreći o raspravi sa Džaferovićem, Dodik je rekao da ono što je vidljivo u BiH jeste nesposobnost BiH da formira vlast nakon izbora. Podsjetio je da je RS utvrdila svoju reprezentaciju davno, a hrvatska strana takođe.

"Bošnjaci su to razvukli na priče i danas se ne zna javno je li (Fahrudin) Radončić unutra ili nije. Evo, ja ću vam reći da jeste unutra jer Bakir Izetbegović je za mjesto ministra bezbjednosti tražio Radončića", rekao je Dodik, a koji je u obraćanju na plenarnom sastanku ponovio opredjeljenje BiH za nastavak evropskog puta.

Da BiH na tom putu ima podršku, potvrdila je i Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku, koja je rekla da je lično posvećena da BiH što prije dobije kandidatski status.

"Istog stava su i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han", istakla je Mogerinijeva, dok je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla da Hrvatska podržava da BiH što prije dobije kandidatski status.

Nije se u Tirani govorilo samo o BiH, već i o brojnim regionalnim temama, i to ponajviše o Kosovu, pa je tako Dodik poručio da BiH neće priznati kosovsku nezavisnost, već će, kako je rekao, podržati ono što bude dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine. On je ocijenio da rasprava u Tirani nije bila idilična, već realna.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao i da ne treba previše pridavati pažnju protestima protiv njega i Vučića pred dolazak u Tiranu.

"Važnija priča je ovdje, ona koju smo mogli da čujemo nakon sastanka Hašima Tačija i albanskog premijera Edija Rame, a koji su govorili o ukidanju granica, gdje bi pored integracije tzv. Kosova i Albanije tražili i Preševsku dolinu. Još je samo falilo da traže i Kaliforniju da im se pridruži", rekao je Dodik.

Dodik je, pritom, poručio kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju da prestane da spominje Republiku Srpsku i da kritički govori o njoj. Na izjavu Tačija da "neće Republiku Srpsku na Kosmetu", Dodik mu nije ostao dužan.

"Nemoj da spominješ Republiku Srpsku. Ako će ti biti lakše, evo da ti kažem - Srpska nema nikakve teritorijalne pretenzije prema Kosovu, jer je Kosovo u Srbiji", rekao je Dodik Tačiju.

Upitan koliko realno dijaloga među susjedima ima, Vučić je priznao da su jučerašnji razgovori bili teški. Ali...

"Bolje da razgovaramo ovako - oštro, kao što je rekao Dodik, otvorenih karata, bez rukavica. Uvek je to poštenije nego kad jedni drugima gladimo ruku, a ispod ruke držimo oružje. Mnogo je bolje da imamo ovakve razgovore - teške, otvorene, neprijatne, ali da sve to radimo u miru", rekao je Vučić.

Vučić se osvrnuo i na ranije izjave Tačija, a u kojima neprestano ponavlja da tri opštine sa juga Srbije treba pripojiti Kosovu.

"Dosta mi je da slušam šta Hašim hoće, a šta neće. Ti, Hašime, zavisiš od nas. Neće to tako da ide. Molim te da razgovaramo, a ne da ti govoriš šta hoćeš, a šta nećeš. Hoćeš ja da ti kažem šta ja neću", upitao je Vučić.

Vučić je Tačiju poručio i da ne pominje Republiku Srpsku bez prijeke potrebe:

"Znam zašto to govoriš - jer Amerikanci neće RS. Ja mogu da kažem da ja tebi ne dam da formiraš RS u Srbiji, a to je Kosovo."

Učesnici samita procesa "Brdo-Brioni" u Tirani pozvali su Evropsku uniju (EU) da razmotri proširenje na zapadni Balkan kao pitanje od geopolitičkog značaja.

"Puna integracija zemalja zapadnog Balkana u evropski sistem vrijednosti važan je faktor ukupne evropske stabilnosti", navodi se u zajedničkoj izjavi prihvaćenoj na samitu.

Učesnici su u završnoj izjavi naglasili da zemlje kandidati moraju ispuniti sve standarde EU te pozvali na fleksibilnije i brže odvijanje pregovaračkog procesa.

Vjeruju u pozitivno mišljenje

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Šefik Džaferović, član Predsjedništva, na sastanku sa Federikom Mogerini, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost, održanom u Tirani, istakli su uvjerenje da će mišljenje Evropske komisije biti pozitivno, te da će status kandidata BiH za članstvo u EU biti ubrzo donesen.

Na tom sastanku, na kojem su Mogerinijevu pozvali da posjeti BiH, u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića bio je njegov izaslanik Branimir Jukić.

Dodik se sastao i sa predsjednikom Albanije Ilirom Metom, a istaknuto je da bi bilo dobro otvoriti ambasade u Sarajevu i Tirani. Uoči samita u Tirani, o situaciji u regionu razgovarali su Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Dodik je razgovarao i sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, te obnovio poziv da posjeti BiH, što je ona i prihvatila. Naglasio je da izgradnja pelješkog mosta nije suprotna interesima BiH.

"Pitanje pelješkog mosta apsolutno nije usmjereno protiv interesa BiH", naglasila je Grabar-Kitarovićeva, obrativši se posebno Džaferoviću.

(Nezavisne)

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Milan

09.05.2019 18:00

Dodik je kralj svih kraljeva, jer ovako niko na svijetu ne umije da odbrusi protivniku kao sto je on na ovom sastanku uradio Taciju.

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

09.05.2019 18:44

To je sve sto umije,da bljuje vatru u prazno... Moja baka je uvijek govorila za ovakve....samo mlate praznu slamu..

Name

realno stanje

09.05.2019 18:54

Nije dovoljno odbrusiti, treba stajati materijalno i odgovorno iza izjava. Onoga koji puca iz prazne niko se vise ne boji!

Name

Robin hud

09.05.2019 19:01

Vodi ga kuci ako ti je kralj, brusi on nase novcanike. zajedno sa tim Tacijem i onom bitangom Pacolijem.

Name

Nisam naivan

09.05.2019 19:02

Tužni skupe...Blago tebi ako u ovome vidiš sposobnost političara. Meni je ovo otužno čitati. Dodik rekao, Vučić se složio, Vučić rekao, Dodik se složio. Drže stranu jedan drugom, a mi smo donji. Koje koristi imam ja, kao običan građanin s kreditom, poskupljenjima, bezizlaznom situacijom, strahom hoću li imati penziju i koliku, mogu li da se prehranim...oni samo šupljiraju i mjenjaju države o našem trošku.

Name

075

09.05.2019 19:13

Ovi "naši" sa Balkana su preslik EU, dakle ne mogu se ni oko čega dogovoriti! Sve će to "veliki brat" riješiti uskoro!!

Name

milan

09.05.2019 19:20

Ako ti je on car onda bolje ne komentarisati. uskoro ce dobiti sankcije i od eu pa ce opet biti na relaciji bl-bg i ponekad u moskvu.

Name

Merhaba Tachi

09.05.2019 20:51

Jel nas satorski pevac rekao Kerhaba Tachi.Tako mu Merhaba to lezi.Cudo jedno.

Name

OOO

09.05.2019 22:54

Naj crnje i gore je od svega toga a to je sto ce srbi sve dodikove gluposti nositi na ledjima i sve ce to morati da plate kad tad. Slicno kao i Slobine gluposti sto placa obicni covjek. Jadno i bjedno.

Name

Fk

09.05.2019 23:56

DODIK JE UBICA SVOG NARODA KOJE UBIJO DAVIDA I KRUNICA CRNALI JE BL I RS

Name

Antisa

10.05.2019 05:30

Prazno bure najjace zvoni.

Name

Re

09.05.2019 18:41

Kamo srece da je Dodik bio na sastanku u Berlinu. Nebi on ostao duzan ni onim putravcima Merkelovoj i Makronu i rekao bi im pred svima da se mora postovati rezolucija Savjeta bezbijednosti UN-a 1244 po kome je Kosovo sastavni dio Srbije. Sad se vidi da je to pravi razlog zbog koga ga nisu ni zvali kako bi Vucica samog satjerali u cosak. Zato su danas Vucko i Mile bili u tandemu i odmah je puno lakse. Bravo samo naprijed.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

09.05.2019 20:49

Ti si sit,bez djece.ili si negdje vani.Možda očajan.Sve u svemu nešto te žulja.Ameri, Britanci?Bošnjaci,Albanci.Iridente,ustaše, partizani?Teroristi po tvom izboru.Muslimani,katolici,pederi, lezbače, Sarajevo?Turci i Crnogorci?Švabe i ne baš mnogo snažni.Voliš farmu i parove.Trenerku i patike.Po kratkom bi ti sve....

Name

Remi

09.05.2019 18:41

Dodik radi protiv interesa nas i nase djece. Kako misli ici napred kada opstruiše vlastitu drzavu

ODGOVORITE
Name

Re Remi

09.05.2019 19:04

Cuti Remi i ne bulazni, Dodik je tebi preci nego Taci ako hoces da gradis Bosnu u kojoj ce Republika Srpska da bude postovana.

Name

Sarajlija

09.05.2019 19:06

Prodao vas je Dodik za Kosovo :) koristi vas kao tampon zonu.. tako i treba

Name

PITANJE

09.05.2019 20:55

Thacii je prilikom pozdravljanja sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem ignorisao Dodika koji je bio u društvu Vučića i nije mu pružio ruku. Zasto ???

Name

Alija Akademija

09.05.2019 21:21

Jel to haber sa Alijine Akademije za turanje arapskih miliona u americke dzepove. Da se stvori Muslimanija u Evropi.Jak avaz.

Name

Srbin

09.05.2019 18:50

E ovo k*rcenje ce nas prije ili kasnije kostati. Mislimo da su Dodik i Vucic baje, a sve vise tonu u blato nasilja, vuku i nas za sobom.... bice belaja ovdje jos.

ODGOVORITE
Name

Re Srbin

09.05.2019 19:15

Pa brate srbine lako je drugima kad su uz njih NATO, ameri i britanci. Pitao bi ja nase protivnike gdje bi oni bili da ih je bombardovao NATO. Znas gdje bi bili. Bili bi u pm. Nestalo bi ih sa lica zemlje za 24 sata.

Name

Re srbin

09.05.2019 20:26

Što se više ku'če to više tonu u živo blato. Bolje reći, tone narod sa obe strane rijeke Drine. On njihovi i oni do njih će iskočiti na vrijeme, imaju gdje i s čim.

Name

Griz

09.05.2019 22:22

A gde nam je majcica rusija nece da cuje za nas zabavila se sama o sebi I o svoje bedi.

Name

Лука

09.05.2019 18:51

Jedino sto radi je da samo prica, kako rece ovaj zaslijepljeni Milan..a, sta on to ostvari od svojih prica, ubrzo ce i o ovim stvarima pricati dijametralno suprotno. Podsjeticu samo na najnovije: nece ici u fed. Sarajevo nego ce sjednice Predsjednistva voditi video linkom iz Ist. Sarajeva?! Je li tako radi- ne radi! Dalje, nece voditi sjednice Predsjednistva ako zastava RS- e nije u toj sali..ima li zastave na sjednicama Predsjednistva- nema! Kaze, za njega je Dzaferovic ratni zlocinac i s njim nece sjediti?! Sjedi li s njim- sjedi! Jednom kaze da je BiH propala, neuspjela drzava, a onda mu na samitima puna usta te i takve, po njemu BiH, pa kaze vrijedi u nju investirati! Itd..itd..puno bi prostora trebalo da se jos nabroje sve te nedosljednosti i politicki populizam.

ODGOVORITE
Name

Lom

09.05.2019 19:11

Sve se vise svadjaju i sve je gore narodu. Ako neko misli da je nesto od svega recenog simpaticno, bojim se da ne vidi dobro. Spremaju nam novi rat.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

09.05.2019 19:19

To je onaj sto je obecavao da u Sarajevu nece biti bez srpskog barjaka,pa...sta bijase..e glupi narode,povodljivi.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

09.05.2019 20:32

Da se Dodik drukčije ponašao, možda bi i bila moguća neka ,,zajednica srpskih čega već"u Kosovu.Ovakav pristup i bahato ponašanje,prvoshodno,prema državi čiji je predsjednik,državi čije interese treba da brani i zastupa,nije pristup koji može bilo šta dobro da donese.Neče Albanci da imaju dodu u svojoj avliji.Da je p.c. bio entitet za sve građane,možda bi i vlada Kosova drukčije razmišljala.Pametni se uče na tuđim greškama.

ODGOVORITE
Name

Direkt

09.05.2019 21:23

Veliki uspjeh na Balkanski nacin: slozili su se nasi politicari da se ni oko cega ne slazu, a sto je veliki iskorak s obzirom na to da prije ni oko toga nisu mogli da se sloze. :)

ODGOVORITE
Name

Hasim

09.05.2019 22:17

A jel ga Hasim otrese basko ja onu star kad pisam.Misli Burlo svak je ko srpski narod da moze kako on hoce.

ODGOVORITE
Name

BG

09.05.2019 23:30

Pamtimo ona hodanja ondasnjih politicara od republike do republike one drzave, I sta bi, rat, oci nesto sl. Hodaju, a znaju da se nista nece dogovoriti, toliko su udaljeni, I sta dalje...... nista dok drugi, zna se koji , kao onda ne donesu odluke..

ODGOVORITE
Name

Eg

09.05.2019 23:58

DOSTAJE NAMA DODIKA I DODIKOVACA SUFTERI MAFIJA BAGRA DJUBRE UBICE NALOGODAVCI PLJACKAROSI NARKOBOSOVI E TO JE DODIK

ODGOVORITE
Name

MESA

10.05.2019 04:57

E MOJ MILE TI MISLIS DA SI OTISAO NA SEOSKI VASAR PA SE TAKO I PONASAO,TI NJIMA PRKOSIO MISLIS DA JE TO DOBRO ZA NAS U BIH,NEMISLIS TI NA NAROD I ULAZAK BIH U E,U, JEL VALJA POLAGATI RACUNE MILE VALJA TI ICI U ZATVOR MILE,STO IM NISI OBJASNIO KO POBI DRAGICEVICA I OSTALE,IMA BOGA MILE DOCE I TO NA NAPLATU,

ODGOVORITE