Интервју - Мицић: Атаман је другачији од свих!

Више ми одговара од Шараса! Српски репрезентативац говорио о предстојећем Фајнал фору Евролиге, Ефесу, Фенербахчеу, односу с Богданом Богдановићем, плановима за даљу каријеру, одласку у НБА, а упоредио је тренере с којима је могао да ради у овој и прошлој сезони. . .

Кошарка 09.05.2019 | 22:03
Интервју - Мицић: Атаман је другачији од свих!
Анадолу Ефес отворио је своја врата за отворени тренинг, где су новинари имали прилику да разговарају са свим играчима у тим пред овогодишњи Фајнал фор у Виторији (17. – 19. мај). Наравно, један најтраженијих саговорника био је Василије Мицић. После врхунске сезоне где је направио још један велики искорак напред у каријери, српски репрезентативац се нада да би клуб могао да се домогне европске круне, што би био највећи успех у клупској историји.

“Искључујем опцију да ће нас притисак пореметити на путу до успеха. У Србији стално говоримо да смо рођени с притиском. Ако је млад играч талентован, осећа притисак већ од старта. А ако желиш да јуриш велику каријеру, мораш стално да вршиш притисак на себе. Зато не осећам притисак уочи Фајнал фора. Спреман сам за изазов“, каже Мицић за Еурохоопс и додаје:

“Ефес је био последњи у прошлој сезони, због чега су многи веровали да нисам направио добар потез када сам одлучио да дођем. Јако се радујем изазову и већ сам научио како да избегнем притисак. Овде сам дошао са жељом да остваримо најбољи могући успех, да освојимо титулу“.

На путу до круне први ривал Ефеса биће градски ривал Фенербахче, који се мучи с повредама најбољих играча.

“Добро је што ћемо се баш с њима састати на Фајнал фору. Сви разумеју да је Фенербахче ТОП екипа последњих година. Ако успемо да их добијемо у оба такмичеја показаћемо да смо створени да направимо добар резултат“.

Фокус приче биле су врлине и мане Фенеровог тима.

“Фенербахчеова највећа врлина је стабилност. Осим мањих измена, највећи део тима је на окупу већ пет година. Наравно, важан је квалитет играча, али они су створили такву хемију да не морају чак ни да се погледају, а знају шта треба да раде. Притом их води Жељко Обрадовић. Сви знају свој посао и како да се суоче с највећим претњама током сезоне“, каже Мицић и наставља:

“Нажалост, повреде су део кошарке. Повреде им нису дозволиле да раде у пуном ритму и да у најјачем саставу оду на Фајнал фор. Резултати показују да су они најбољи тим Евролиге засад. Али, у Виторији ће бити без неколико важних играча. Зато ће поједини играчи морати да преузму најзахтевније улоге, а то може да буде наша предност. Да пронађемо лаке поене, али и да будемо свесни ситуације“.

Осврнуо се Мицић и на ствари које Ефес мора да уради како би зауставио Фенербахче.

“Прошле године сам био члан тима који је остварио историјски успех на Фајнал фору у Београду, а Фенербахчеу је то био четврти узастопни завршни турнир. Изгубили смо за длаку. Ф4 је узбудљив сам по себи јер може да изрежира велика изненађења и да слабији тим обезбеди место у финалу. У исто време овај систем није фер према јачим тимовима, јер им сезона стаје у један меч. У 40 такмичарских минута, где вам много тога зависи и од среће. Прошле сезоне смо изгубили зато што се Боби Диксон распуцао у трећој четвртини. Фенербахче је Жалгирису доказао да и играчи без веће улоге током сезоне могу да направе разлику. Ако сви играчи Ефеса оставе его по страни, можемо да их победимо“.

Колеге са портала Еурохоопс интересовао је Мицићев однос с Богданом Богдановићем, некада Фенеровом ведетом.

“Када се окупимо у националном тиму, гледао сам шта ради и пратио његову радну етику и навике. Он је невероватан момак. Провели смо заједно два месеца и блиски смо другари, али га никада нисам питао о времену у Фенеру. Њих познајем од раније, пошто смо се састали на паркету неколико пута“.

Говорећи о будућим плановима Мицић није имао дилему шта жели.

“Искрено бих волео да будем део Ефесових највећих момената. Желим да останем и играм овде још дуги низ година. Надам се да ће Ефес израсти у правог европског гиганта, не само да буде успешан клуб“.

Неизбежно питање било је везано за Мицићев одлазак у НБА.

“Не размишљам на начин да клубове бирам како бих остварио личну корист. Не размишљам о будућности. Знам по себи како све може брзо да се промени. Зато желим да уживам у тренутку. НБА је дефинитивно мој сан, али није ми тренутно на памети. Волео бих да одем када будем спреман за наредни корак. Ако одем у НБА желим да оставим траг, не да одем само да бих био тамо“.

Повреде су учиниле своје на почетку каријере, али сада је све дошло на своје.

“Професионалац сам већ неко време, али ово ми је најбоља сезона досад. Знам и зашто. Зато што ми је било потребно време да покажем свој напредак и због тога ми није жао. Ово је мој пут, мој ритам, мој рад и важно ми је било да останем стрпљив и посвећен послу. Јако сам радио последњих пет-шест година. Повреде ме јесу успориле, али сада сам јачи него икада пре. Током каријере сам наишао на доста великих изазова, али сам их решавао с много ентузијазма и позитивне енергије“.

Ефес је ове сезоне очарао Европу нападачким талентом целог састава.

“Све време смо међу екипама с најбољим процентима шута. То је позитивна ствар. Али, показали смо да можемо да играмо тврдо и снажно. Увек можемо да се прилагодимо ситуацији, без проблема. Уочи сусрета с Фенером важно нам је да нађемо играче који могу да пониште противничку одбрану. Верујем да ту можемо да будемо опасни. Ако будемо играли тимски и останемо концентрисани, изузетно смо опасни“.

Ергин Атаман верује да је управо Василије Мицић играч који је највише напредовао ове сезоне.

“Радио сам са много тренера у каријери и свако ми је дао другачије искуство. Ергин Атаман је другачији због много разлога. Нисам чуо много тога о њему пре него што сам дошао у клуб. Желео сам да га упознам и разговарам с њим. Када је стигао, само је требало да ми објасни моју улогу у тиму. После тога схватио сам колико је лако разговарати с њим. Поједини тренери нису увек доступни играчима, а неки једноставно желе да светла позорнице буду уперена у њих. Атаманова врлина је та што је успео да пронађе право место у тиму за све играче и инспирише их. То нисам видео ни код једног тренера раније. Прошле године сам радио са Шарунасом Јасикевичијусом, једним од најбољих и најталентованијих тренера, он је контролисао све. То је логични приступ, али Атаман је тотално другачији и више ми одговара“.

Извор: моззартспорт

Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 0

Оставите коментар