Intervju - Micić: Ataman je drugačiji od svih!

Više mi odgovara od Šarasa! Srpski reprezentativac govorio o predstojećem Fajnal foru Evrolige, Efesu, Fenerbahčeu, odnosu s Bogdanom Bogdanovićem, planovima za dalju karijeru, odlasku u NBA, a uporedio je trenere s kojima je mogao da radi u ovoj i prošloj sezoni. . .

Košarka 09.05.2019 | 22:03
Intervju - Micić: Ataman je drugačiji od svih!
Anadolu Efes otvorio je svoja vrata za otvoreni trening, gde su novinari imali priliku da razgovaraju sa svim igračima u tim pred ovogodišnji Fajnal for u Vitoriji (17. – 19. maj). Naravno, jedan najtraženijih sagovornika bio je Vasilije Micić. Posle vrhunske sezone gde je napravio još jedan veliki iskorak napred u karijeri, srpski reprezentativac se nada da bi klub mogao da se domogne evropske krune, što bi bio najveći uspeh u klupskoj istoriji.

“Isključujem opciju da će nas pritisak poremetiti na putu do uspeha. U Srbiji stalno govorimo da smo rođeni s pritiskom. Ako je mlad igrač talentovan, oseća pritisak već od starta. A ako želiš da juriš veliku karijeru, moraš stalno da vršiš pritisak na sebe. Zato ne osećam pritisak uoči Fajnal fora. Spreman sam za izazov“, kaže Micić za Eurohoops i dodaje:

“Efes je bio poslednji u prošloj sezoni, zbog čega su mnogi verovali da nisam napravio dobar potez kada sam odlučio da dođem. Jako se radujem izazovu i već sam naučio kako da izbegnem pritisak. Ovde sam došao sa željom da ostvarimo najbolji mogući uspeh, da osvojimo titulu“.

Na putu do krune prvi rival Efesa biće gradski rival Fenerbahče, koji se muči s povredama najboljih igrača.

“Dobro je što ćemo se baš s njima sastati na Fajnal foru. Svi razumeju da je Fenerbahče TOP ekipa poslednjih godina. Ako uspemo da ih dobijemo u oba takmičeja pokazaćemo da smo stvoreni da napravimo dobar rezultat“.

Fokus priče bile su vrline i mane Fenerovog tima.

“Fenerbahčeova najveća vrlina je stabilnost. Osim manjih izmena, najveći deo tima je na okupu već pet godina. Naravno, važan je kvalitet igrača, ali oni su stvorili takvu hemiju da ne moraju čak ni da se pogledaju, a znaju šta treba da rade. Pritom ih vodi Željko Obradović. Svi znaju svoj posao i kako da se suoče s najvećim pretnjama tokom sezone“, kaže Micić i nastavlja:

“Nažalost, povrede su deo košarke. Povrede im nisu dozvolile da rade u punom ritmu i da u najjačem sastavu odu na Fajnal for. Rezultati pokazuju da su oni najbolji tim Evrolige zasad. Ali, u Vitoriji će biti bez nekoliko važnih igrača. Zato će pojedini igrači morati da preuzmu najzahtevnije uloge, a to može da bude naša prednost. Da pronađemo lake poene, ali i da budemo svesni situacije“.

Osvrnuo se Micić i na stvari koje Efes mora da uradi kako bi zaustavio Fenerbahče.

“Prošle godine sam bio član tima koji je ostvario istorijski uspeh na Fajnal foru u Beogradu, a Fenerbahčeu je to bio četvrti uzastopni završni turnir. Izgubili smo za dlaku. F4 je uzbudljiv sam po sebi jer može da izrežira velika iznenađenja i da slabiji tim obezbedi mesto u finalu. U isto vreme ovaj sistem nije fer prema jačim timovima, jer im sezona staje u jedan meč. U 40 takmičarskih minuta, gde vam mnogo toga zavisi i od sreće. Prošle sezone smo izgubili zato što se Bobi Dikson raspucao u trećoj četvrtini. Fenerbahče je Žalgirisu dokazao da i igrači bez veće uloge tokom sezone mogu da naprave razliku. Ako svi igrači Efesa ostave ego po strani, možemo da ih pobedimo“.

Kolege sa portala Eurohoops interesovao je Micićev odnos s Bogdanom Bogdanovićem, nekada Fenerovom vedetom.

“Kada se okupimo u nacionalnom timu, gledao sam šta radi i pratio njegovu radnu etiku i navike. On je neverovatan momak. Proveli smo zajedno dva meseca i bliski smo drugari, ali ga nikada nisam pitao o vremenu u Feneru. Njih poznajem od ranije, pošto smo se sastali na parketu nekoliko puta“.

Govoreći o budućim planovima Micić nije imao dilemu šta želi.

“Iskreno bih voleo da budem deo Efesovih najvećih momenata. Želim da ostanem i igram ovde još dugi niz godina. Nadam se da će Efes izrasti u pravog evropskog giganta, ne samo da bude uspešan klub“.

Neizbežno pitanje bilo je vezano za Micićev odlazak u NBA.

“Ne razmišljam na način da klubove biram kako bih ostvario ličnu korist. Ne razmišljam o budućnosti. Znam po sebi kako sve može brzo da se promeni. Zato želim da uživam u trenutku. NBA je definitivno moj san, ali nije mi trenutno na pameti. Voleo bih da odem kada budem spreman za naredni korak. Ako odem u NBA želim da ostavim trag, ne da odem samo da bih bio tamo“.

Povrede su učinile svoje na početku karijere, ali sada je sve došlo na svoje.

“Profesionalac sam već neko vreme, ali ovo mi je najbolja sezona dosad. Znam i zašto. Zato što mi je bilo potrebno vreme da pokažem svoj napredak i zbog toga mi nije žao. Ovo je moj put, moj ritam, moj rad i važno mi je bilo da ostanem strpljiv i posvećen poslu. Jako sam radio poslednjih pet-šest godina. Povrede me jesu usporile, ali sada sam jači nego ikada pre. Tokom karijere sam naišao na dosta velikih izazova, ali sam ih rešavao s mnogo entuzijazma i pozitivne energije“.

Efes je ove sezone očarao Evropu napadačkim talentom celog sastava.

“Sve vreme smo među ekipama s najboljim procentima šuta. To je pozitivna stvar. Ali, pokazali smo da možemo da igramo tvrdo i snažno. Uvek možemo da se prilagodimo situaciji, bez problema. Uoči susreta s Fenerom važno nam je da nađemo igrače koji mogu da ponište protivničku odbranu. Verujem da tu možemo da budemo opasni. Ako budemo igrali timski i ostanemo koncentrisani, izuzetno smo opasni“.

Ergin Ataman veruje da je upravo Vasilije Micić igrač koji je najviše napredovao ove sezone.

“Radio sam sa mnogo trenera u karijeri i svako mi je dao drugačije iskustvo. Ergin Ataman je drugačiji zbog mnogo razloga. Nisam čuo mnogo toga o njemu pre nego što sam došao u klub. Želeo sam da ga upoznam i razgovaram s njim. Kada je stigao, samo je trebalo da mi objasni moju ulogu u timu. Posle toga shvatio sam koliko je lako razgovarati s njim. Pojedini treneri nisu uvek dostupni igračima, a neki jednostavno žele da svetla pozornice budu uperena u njih. Atamanova vrlina je ta što je uspeo da pronađe pravo mesto u timu za sve igrače i inspiriše ih. To nisam video ni kod jednog trenera ranije. Prošle godine sam radio sa Šarunasom Jasikevičijusom, jednim od najboljih i najtalentovanijih trenera, on je kontrolisao sve. To je logični pristup, ali Ataman je totalno drugačiji i više mi odgovara“.

Izvor: mozzartsport

Foto: Shutterstock

Komentari / 0

Ostavite komentar