Прича: Док су се други разбацивали милионима...

. . . Тотенхем је хранио душу тима: За годину и по једно појачање - Лукас Моура! Певци нису доводили играче, већ су јачали колектив, и то им се вишеструко враћало у ситуацијама када су их сви отписивали. А било их је толико ове сезоне, последњи пут протекле ноћи на Јохан Кројф Арени, када су на сензационалан начин изборили пласман у историјско финале!

Фудбал 09.05.2019 | 23:30
Прича: Док су се други разбацивали милионима...
Други су славу и прилику да се домогну трофеја у Лиги шампиона покушали да пронађу на трансфер пијаци. То се пре свега мисли на Манчестер Сити и Пари Сен Жермен, који ће једног дана можда и успети у томе, али Тотенхем је показао да то може да се уради и на потпуно другачији начин. Управа Певаца је на зиму 2018. године и дефинитивно заврнула славину. Огроман новац је уложен у инвестицију звану градња новог стадиона, која ће тек у наредном периоду почети да враћа уложени капитал, док је са склапањем актуелног тима тада и дефинитивно завршено. Маурисију Покетину је остављено да развија тим, а последњу слагалицу представљало је довођење Лукаса Моуре.

Тог 31. јануара 2018. године Тотенхем је Пари Сен Жермену платио обештећење од 28.400.000 евра за играча који у претходних пет сезона није успео да се избори за статус кључног играча у екипи претрпаној разноразним звездама. Годину и по дана касније, испоставило се да је управо то Тотенхемово појачање представљало кључни фактор у историјској сезони у којој ће се Певци као дебитанти у финалу борити за трофеј Лиге шампиона. Наравно, клупска управа је одрадила важан посао што је успела да испоштује аргентинског стручњака и одоли жељама великих клубова за Ериксена, Деле Алија, Кејна и Алдервејрелда, а огромну оданост клубу показао је и сам Покетино, који је летос одбацио отворену понуда Реал Мадрида да напусти започети пројекат. Тотенхем је у претходне две године све главне играче, као и самогПокетина, наградио новим уговорима. То је био изузетно важан потез за додатно јачање комплетног колектива и стварање фамилијарне атмосфере.

Тотенхем је протекле ноћи успео да избаци можда и најбољи тим овог такмичења, који није имао план Б у одбрани свог гола од стравичних налета гостију у другом полувремену. Али са друге стране, Певци су на делу показали шта значи права тимска игра и да онај погрдни назив "Хари Кејн тим" представља апсолутну бесмислицу. Фантастични Кејн је само ове зиме у два наврата био повређен, од чега је у нокаут фази 90 минута на терену провео само у реваншу осмине финала у Дортмунду, где је постигао и гол. Нову повреду зглоба доживео је у првој утакмици четвртфинала против Манчестер Ситија, након жестоког дуела саФабијаном Делфом. То је представљало можда и кључни тренутак у овој сезони. Певци су од тог 58. минута били принуђени на живот без Харија Кејна и већ на том мечу показали да ни играчки, нити психолошки, зависе од свог најбољег стрелца. Тај победоносни гол Сона донео је велику дозу самопоуздања осталим играчима, можда и кључну у остваривању даљих успеха у елитном клупском такмичењу ове сезоне.

„Покетино ради невероватан посао. Лако је то рећи, али заиста је тако. Видите и сами колико је близак с играчима. Остали су у клубу и нису потрошили гомилу пара. Одлучио је да не жели да купује тек тако у последња два прелазна рока и видите докле су стигли“, рекао је легендарни ас и бивши тренер Тотенхема Глен Ходл.

Ајакс је са једне стране одушевљавао начином на који је избацивао Реал Мадрид и Јувентус, док је Тотенхем током читаве сезоне у Лиги шампиона ходао по ивици жилета. Први пут су га отписали већ након три одиграна кола и освојеног само једног бода, а онда је деловало да неће искористит ни Интеров поклон ремијем са ПСВ-ом. Певцима је на Ноу Кампу против Барселоне требао један бод, а он је освојен у 85. минуту и то управо голом Лукаса Моуре.

Једини тим који је Покетинов састав упсео поштено да испраши била је Борусија из Дортмунда, која је у осмини финала елиминисана с укупним резултатом 4:0. Невиђена драма виђена је у четвртфиналу са Манчестер Ситијем, када се у улози спасиоца нашао искусни Фернандо Љоренте. Шпански нападач је ударцем куком постигао одлучујући гол на Етихаду, а било би неправедно не споменувши значај његове игре у синоћној утакмици на Јохан Крој Арени. Покетино је његовим увођењем на полувремену донекле признао кривицу због тога што га од старта није уврстио у тим. Одмах када се нашао на терену почео је да ствара огромне проблеме одбрани Ајакса. Својим присуством скинуо је маркацију са леђа Лукаса Моуре и омогућио му да дејствује из другог плана. Копљаници више нису знали одакле долазе налети противника па су на крају потписали капитулацију у петом минуту надокнаде.

Навијачи Тотенхема више не размишљају о томе са каквим ће тимом Маурисио Покетино 1. јуна изаћи на мегдан Ливерпулу, који га је ове сезоне два пута савладао у Премијер лиги с резултатом 2:1. Више није важно ни да ли ће у тиму бити Харија Кејна, иако ће сјајни нападач учинити све да се у потпуности опорави од повреде. У овом тренутку вероватно нема навијача Тотенхема који сматра да његов тим неће победиту у историјском финалу. Певци су много пута ове сезоне показали да умеју да пронађу пут до славља и онда када су и дефинитивно отписани. Уверени су да ће успети да га пронађу и на Ванди Метрополитано.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар