Priča: Dok su se drugi razbacivali milionima...

. . . Totenhem je hranio dušu tima: Za godinu i po jedno pojačanje - Lukas Moura! Pevci nisu dovodili igrače, već su jačali kolektiv, i to im se višestruko vraćalo u situacijama kada su ih svi otpisivali. A bilo ih je toliko ove sezone, poslednji put protekle noći na Johan Krojf Areni, kada su na senzacionalan način izborili plasman u istorijsko finale!

Fudbal 09.05.2019 | 23:30
Priča: Dok su se drugi razbacivali milionima...
Drugi su slavu i priliku da se domognu trofeja u Ligi šampiona pokušali da pronađu na transfer pijaci. To se pre svega misli na Mančester Siti i Pari Sen Žermen, koji će jednog dana možda i uspeti u tome, ali Totenhem je pokazao da to može da se uradi i na potpuno drugačiji način. Uprava Pevaca je na zimu 2018. godine i definitivno zavrnula slavinu. Ogroman novac je uložen u investiciju zvanu gradnja novog stadiona, koja će tek u narednom periodu početi da vraća uloženi kapital, dok je sa sklapanjem aktuelnog tima tada i definitivno završeno. Maurisiju Poketinu je ostavljeno da razvija tim, a poslednju slagalicu predstavljalo je dovođenje Lukasa Moure.

Tog 31. januara 2018. godine Totenhem je Pari Sen Žermenu platio obeštećenje od 28.400.000 evra za igrača koji u prethodnih pet sezona nije uspeo da se izbori za status ključnog igrača u ekipi pretrpanoj raznoraznim zvezdama. Godinu i po dana kasnije, ispostavilo se da je upravo to Totenhemovo pojačanje predstavljalo ključni faktor u istorijskoj sezoni u kojoj će se Pevci kao debitanti u finalu boriti za trofej Lige šampiona. Naravno, klupska uprava je odradila važan posao što je uspela da ispoštuje argentinskog stručnjaka i odoli željama velikih klubova za Eriksena, Dele Alija, Kejna i Aldervejrelda, a ogromnu odanost klubu pokazao je i sam Poketino, koji je letos odbacio otvorenu ponuda Real Madrida da napusti započeti projekat. Totenhem je u prethodne dve godine sve glavne igrače, kao i samogPoketina, nagradio novim ugovorima. To je bio izuzetno važan potez za dodatno jačanje kompletnog kolektiva i stvaranje familijarne atmosfere.

Totenhem je protekle noći uspeo da izbaci možda i najbolji tim ovog takmičenja, koji nije imao plan B u odbrani svog gola od stravičnih naleta gostiju u drugom poluvremenu. Ali sa druge strane, Pevci su na delu pokazali šta znači prava timska igra i da onaj pogrdni naziv "Hari Kejn tim" predstavlja apsolutnu besmislicu. Fantastični Kejn je samo ove zime u dva navrata bio povređen, od čega je u nokaut fazi 90 minuta na terenu proveo samo u revanšu osmine finala u Dortmundu, gde je postigao i gol. Novu povredu zgloba doživeo je u prvoj utakmici četvrtfinala protiv Mančester Sitija, nakon žestokog duela saFabijanom Delfom. To je predstavljalo možda i ključni trenutak u ovoj sezoni. Pevci su od tog 58. minuta bili prinuđeni na život bez Harija Kejna i već na tom meču pokazali da ni igrački, niti psihološki, zavise od svog najboljeg strelca. Taj pobedonosni gol Sona doneo je veliku dozu samopouzdanja ostalim igračima, možda i ključnu u ostvarivanju daljih uspeha u elitnom klupskom takmičenju ove sezone.

„Poketino radi neverovatan posao. Lako je to reći, ali zaista je tako. Vidite i sami koliko je blizak s igračima. Ostali su u klubu i nisu potrošili gomilu para. Odlučio je da ne želi da kupuje tek tako u poslednja dva prelazna roka i vidite dokle su stigli“, rekao je legendarni as i bivši trener Totenhema Glen Hodl.

Ajaks je sa jedne strane oduševljavao načinom na koji je izbacivao Real Madrid i Juventus, dok je Totenhem tokom čitave sezone u Ligi šampiona hodao po ivici žileta. Prvi put su ga otpisali već nakon tri odigrana kola i osvojenog samo jednog boda, a onda je delovalo da neće iskoristit ni Interov poklon remijem sa PSV-om. Pevcima je na Nou Kampu protiv Barselone trebao jedan bod, a on je osvojen u 85. minutu i to upravo golom Lukasa Moure.

Jedini tim koji je Poketinov sastav upseo pošteno da ispraši bila je Borusija iz Dortmunda, koja je u osmini finala eliminisana s ukupnim rezultatom 4:0. Neviđena drama viđena je u četvrtfinalu sa Mančester Sitijem, kada se u ulozi spasioca našao iskusni Fernando Ljorente. Španski napadač je udarcem kukom postigao odlučujući gol na Etihadu, a bilo bi nepravedno ne spomenuvši značaj njegove igre u sinoćnoj utakmici na Johan Kroj Areni. Poketino je njegovim uvođenjem na poluvremenu donekle priznao krivicu zbog toga što ga od starta nije uvrstio u tim. Odmah kada se našao na terenu počeo je da stvara ogromne probleme odbrani Ajaksa. Svojim prisustvom skinuo je markaciju sa leđa Lukasa Moure i omogućio mu da dejstvuje iz drugog plana. Kopljanici više nisu znali odakle dolaze naleti protivnika pa su na kraju potpisali kapitulaciju u petom minutu nadoknade.

Navijači Totenhema više ne razmišljaju o tome sa kakvim će timom Maurisio Poketino 1. juna izaći na megdan Liverpulu, koji ga je ove sezone dva puta savladao u Premijer ligi s rezultatom 2:1. Više nije važno ni da li će u timu biti Harija Kejna, iako će sjajni napadač učiniti sve da se u potpunosti oporavi od povrede. U ovom trenutku verovatno nema navijača Totenhema koji smatra da njegov tim neće pobeditu u istorijskom finalu. Pevci su mnogo puta ove sezone pokazali da umeju da pronađu put do slavlja i onda kada su i definitivno otpisani. Uvereni su da će uspeti da ga pronađu i na Vandi Metropolitano.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar