Прича: Тај проклети 8. мај!

Ајакс сада нема времена за тугу и мора под хитно да се опорави од најболнијег шока. . . Пулени Ерика тен Хага на талону имају шампионску круну у холандском првенству, а ПСВ само чека да се највећи такмац сурва у провалију. . . У Амстердаму се титула чека од 2014. године. То је најмање што ова генерација заслужује. Јер биће ово сада и никада више. . .

Фудбал 09.05.2019 | 23:21
Прича: Тај проклети 8. мај!
После магичне ноћи на Енфилду чинило се да смо видели све, а онда се догодио Амстердам.

Ајаксова европска авантура завршена је на најсуровији, срцепарајући начин. Јохан Кројф Арена утихнула је после златног поготка Лукаса Моуре. Незамислив крај најлепше фудбалске бајке. Сан је постао кошмар. Ајакс је у року од само неколико секунди доживео антиклимакс, а игра добила нову премису - 3:0 је најопаснији резултат... 

Ајакс претходне вечери није личио на себе. Није било те невине, задивљујуће тактичке лепршавости, због које се свет поново заљубио у екипу јединственог каракера. Упрљала се нит префињености, тако карактеристичне за овај тим у Мадриду и Торину. Ајакс се изгубио у жељи да постигне гол више. Лепо је рекао Жозе Мурињо... Понекад је заиста потребно изаћи из оквира и да идеш против себе и својих уверења ако желиш да успеш. И нико не може да криви Френкија де Јонга, Матијса де Лихта, Донија ван де Бека, Душана Тадића и остале што су у финале желели да оду даље као победници. Што су стално јурили напред, тражили тај гол за спас европске сезоне и готово заборавили на одбрану...

Финале је било надохват руке. Ајакс је био надомак последње битке за пехар ношен махом својом децом, у времену бруталне владавине капиталистичког поретка. Ајакс је ендемска фудбалска врста. Клуб вођен филозофијом имплементирања фудбалера из своје академије, којем није важно колико ће новца утрошити на појачања. То је била велика идеја Јохана Кројфа, да у дело спроведе својеврсну револуцију са паролом: „Ми развијамо шампионе“. Ајакс је исту оберучке прихватио.

Зато велики аплауз заслужује Ерик тен Хаг. Само 90 минута делило га је од тога да уђе у друштво бесмртних, али је доживео највеће разочарање у каријери. Док су његови ученици падали на траву као покошени, Тен Хаг је немо посматрао трибине Јохан Крујф Арене, свестан да је пропустио највећу шансу која тешко да ће му се поново указати. Срце се сломило целом Амстердаму, али и свима који су желели да се фудбалу врати она искрена емоција.

Тен Хаг је месецима обликовао тим који ће покорити свет, уз велику помоћ клупских легенди Едвина ван дер Сара, Марка Овермарса, Роналда де Бура, Михаела Рајзигера... Вратио је Ајакс коренима. Покренуо талас фудбалске културе готово искорењене у Европи, модерним токовима великих улагања додао јединствен шмек. Да је било мало среће, Тен Хаг би већ данас био пред вратима друштва највећих тренерских имена које је Холандија створила. Али, судбина је имала другачије планове, а Лукас Моура прилику да изрежира можда и најлуђе полувреме још од оног у Истанбулу 2005. године.

Ајакс је прогутало проклетство 8. маја... Невероватно звучи, али у историји амстердамски великан одиграо је само шест званичних утакмица на тај датум. И сваки пут био неуспешан! Пет негативних исхода и један реми, који је болео као најтежи пораз...

Тог 8. маја 1977. догодио се пораз у Амстердаму од Роде (1:2) у претпоследњем колу холандског првенства, али је Ајакс ипак касније узео шампионску круну.

Тог 8. маја 1988. Гронинген је савладао Ајакс идентичним резултатом, али је ПСВ тада већ обезбедио место на трону.

Тог 8. маја 1994. Вилем ИИ је такође остварио идентични тријумф. Ајакс је ипак остао на врху.

Тог 8. маја 2011. Твенте је у финалу Купа Холандије савладао Ајакс са 3:2, а један од стрелаца за Копљанике тада био је садашњи првотимац Црвене звезде Лоренцо Ебисилио.

Тог 8. маја 2016. Ајакс је испустио титулу директно после ремија с Де Графшапом (1:1), а ПСВ је преотео шампионски пехар!

А онда је све отишло дођавола синоћ... Лукас Моура се издигао до звезда и постао Ајаксов џелат у драми која ће се у Амстердаму невољно препричавати генерацијама...

Ајакс сада нема времена за тугу и мора под хитно да се опорави од најболнијег шока... Пулени Ерика Тен Хага на талону имају шампионску круну у холандском првенству, а ПСВ само чека да се највећи такмац сурва у провалију... Копљаницима следе мечеви против Утрехта и Де Графшапа, а ПСВ иде на АЗ Алкмар и Хераклес.

У Амстердаму се титула чека од 2014. године. То је најмање што ова генерација заслужује.

Јер биће ово сада и никада више...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар