Priča: Taj prokleti 8. maj!

Ajaks sada nema vremena za tugu i mora pod hitno da se oporavi od najbolnijeg šoka. . . Puleni Erika ten Haga na talonu imaju šampionsku krunu u holandskom prvenstvu, a PSV samo čeka da se najveći takmac surva u provaliju. . . U Amsterdamu se titula čeka od 2014. godine. To je najmanje što ova generacija zaslužuje. Jer biće ovo sada i nikada više. . .

Fudbal 09.05.2019 | 23:21
Priča: Taj prokleti 8. maj!
Posle magične noći na Enfildu činilo se da smo videli sve, a onda se dogodio Amsterdam.

Ajaksova evropska avantura završena je na najsuroviji, srceparajući način. Johan Krojf Arena utihnula je posle zlatnog pogotka Lukasa Moure. Nezamisliv kraj najlepše fudbalske bajke. San je postao košmar. Ajaks je u roku od samo nekoliko sekundi doživeo antiklimaks, a igra dobila novu premisu - 3:0 je najopasniji rezultat... 

Ajaks prethodne večeri nije ličio na sebe. Nije bilo te nevine, zadivljujuće taktičke lepršavosti, zbog koje se svet ponovo zaljubio u ekipu jedinstvenog karakera. Uprljala se nit prefinjenosti, tako karakteristične za ovaj tim u Madridu i Torinu. Ajaks se izgubio u želji da postigne gol više. Lepo je rekao Žoze Murinjo... Ponekad je zaista potrebno izaći iz okvira i da ideš protiv sebe i svojih uverenja ako želiš da uspeš. I niko ne može da krivi Frenkija de Jonga, Matijsa de Lihta, Donija van de Beka, Dušana Tadića i ostale što su u finale želeli da odu dalje kao pobednici. Što su stalno jurili napred, tražili taj gol za spas evropske sezone i gotovo zaboravili na odbranu...

Finale je bilo nadohvat ruke. Ajaks je bio nadomak poslednje bitke za pehar nošen mahom svojom decom, u vremenu brutalne vladavine kapitalističkog poretka. Ajaks je endemska fudbalska vrsta. Klub vođen filozofijom implementiranja fudbalera iz svoje akademije, kojem nije važno koliko će novca utrošiti na pojačanja. To je bila velika ideja Johana Krojfa, da u delo sprovede svojevrsnu revoluciju sa parolom: „Mi razvijamo šampione“. Ajaks je istu oberučke prihvatio.

Zato veliki aplauz zaslužuje Erik ten Hag. Samo 90 minuta delilo ga je od toga da uđe u društvo besmrtnih, ali je doživeo najveće razočaranje u karijeri. Dok su njegovi učenici padali na travu kao pokošeni, Ten Hag je nemo posmatrao tribine Johan Krujf Arene, svestan da je propustio najveću šansu koja teško da će mu se ponovo ukazati. Srce se slomilo celom Amsterdamu, ali i svima koji su želeli da se fudbalu vrati ona iskrena emocija.

Ten Hag je mesecima oblikovao tim koji će pokoriti svet, uz veliku pomoć klupskih legendi Edvina van der Sara, Marka Overmarsa, Ronalda de Bura, Mihaela Rajzigera... Vratio je Ajaks korenima. Pokrenuo talas fudbalske kulture gotovo iskorenjene u Evropi, modernim tokovima velikih ulaganja dodao jedinstven šmek. Da je bilo malo sreće, Ten Hag bi već danas bio pred vratima društva najvećih trenerskih imena koje je Holandija stvorila. Ali, sudbina je imala drugačije planove, a Lukas Moura priliku da izrežira možda i najluđe poluvreme još od onog u Istanbulu 2005. godine.

Ajaks je progutalo prokletstvo 8. maja... Neverovatno zvuči, ali u istoriji amsterdamski velikan odigrao je samo šest zvaničnih utakmica na taj datum. I svaki put bio neuspešan! Pet negativnih ishoda i jedan remi, koji je boleo kao najteži poraz...

Tog 8. maja 1977. dogodio se poraz u Amsterdamu od Rode (1:2) u pretposlednjem kolu holandskog prvenstva, ali je Ajaks ipak kasnije uzeo šampionsku krunu.

Tog 8. maja 1988. Groningen je savladao Ajaks identičnim rezultatom, ali je PSV tada već obezbedio mesto na tronu.

Tog 8. maja 1994. Vilem II je takođe ostvario identični trijumf. Ajaks je ipak ostao na vrhu.

Tog 8. maja 2011. Tvente je u finalu Kupa Holandije savladao Ajaks sa 3:2, a jedan od strelaca za Kopljanike tada bio je sadašnji prvotimac Crvene zvezde Lorenco Ebisilio.

Tog 8. maja 2016. Ajaks je ispustio titulu direktno posle remija s De Grafšapom (1:1), a PSV je preoteo šampionski pehar!

A onda je sve otišlo dođavola sinoć... Lukas Moura se izdigao do zvezda i postao Ajaksov dželat u drami koja će se u Amsterdamu nevoljno prepričavati generacijama...

Ajaks sada nema vremena za tugu i mora pod hitno da se oporavi od najbolnijeg šoka... Puleni Erika Ten Haga na talonu imaju šampionsku krunu u holandskom prvenstvu, a PSV samo čeka da se najveći takmac surva u provaliju... Kopljanicima slede mečevi protiv Utrehta i De Grafšapa, a PSV ide na AZ Alkmar i Herakles.

U Amsterdamu se titula čeka od 2014. godine. To je najmanje što ova generacija zaslužuje.

Jer biće ovo sada i nikada više...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar