Заједничке вјежбе у спорним водама

Амерички разарач учествовао је у војним вјежбама уз јапански носач авиона, два брода индијске морнарице и филипински патролни чланац у водама Јужног кинеског мора, на које Кина полаже право.  Аналитичари наводе да су сличне вјежбе одржаване и раније у Јужном кинеском мору, али удружени маневри четири земље представљају нови изазов за Пекинг.  

Свијет 09.05.2019 | 15:14
Заједничке вјежбе у спорним водама
– Професионално укључење наших савезника, партнера и пријатеља из региона шанса су за градњу постојећег, снажног односа – рекао је капетан америчког разарача Ендрју Клаф.

Заједничке војне вјежбе одржане су након што су почетком седмице два друга америчка војна брода прошла недалеко од острва у региону на који Кина полаже право. 

Пекинг је брзо реаговао и саопштио да се тиме нарушава суверенитет Кине.

Кина полаже право на готово цијело Јужно кинеско море, на које, такође, право полажу и Брунеји, Индонезија, Малезија, Филипини, Тајван и Вијетнам. Америка, Јапан и Индија не полажу право ни на једну територију у Јужном кинеском мору.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

хуго

09.05.2019 13:28

Нека се потуку па ко је јачи његово је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

09.05.2019 13:42

Што нико не смије написати да нема гријања.Потпуно се пише о неважним темама,које намају никакво значење за људе са ових простора и на које појединац не може утицати...Нема гријања угрожена су права радника..,какав Додик,Иванић,Ђоковић,Сирија,Аполо 11,Путин ајс грутин и остали и остало..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2019 14:23

Какво црно гријање град Б.Лука банкротирао продаје дуговања да се спаси ста било.