Zajedničke vježbe u spornim vodama

Američki razarač učestvovao je u vojnim vježbama uz japanski nosač aviona, dva broda indijske mornarice i filipinski patrolni članac u vodama Južnog kineskog mora, na koje Kina polaže pravo.  Analitičari navode da su slične vježbe održavane i ranije u Južnom kineskom moru, ali udruženi manevri četiri zemlje predstavljaju novi izazov za Peking.  

Svijet 09.05.2019 | 15:14
Zajedničke vježbe u spornim vodama
– Profesionalno uključenje naših saveznika, partnera i prijatelja iz regiona šansa su za gradnju postojećeg, snažnog odnosa – rekao je kapetan američkog razarača Endrju Klaf.

Zajedničke vojne vježbe održane su nakon što su početkom sedmice dva druga američka vojna broda prošla nedaleko od ostrva u regionu na koji Kina polaže pravo. 

Peking je brzo reagovao i saopštio da se time narušava suverenitet Kine.

Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, na koje, takođe, pravo polažu i Bruneji, Indonezija, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam. Amerika, Japan i Indija ne polažu pravo ni na jednu teritoriju u Južnom kineskom moru.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

hugo

09.05.2019 13:28

Neka se potuku pa ko je jači njegovo je.

ODGOVORITE
Name

Zoran

09.05.2019 13:42

Što niko ne smije napisati da nema grijanja.Potpuno se piše o nevažnim temama,koje namaju nikakvo značenje za ljude sa ovih prostora i na koje pojedinac ne može uticati...Nema grijanja ugrožena su prava radnika..,kakav Dodik,Ivanić,Đoković,Sirija,Apolo 11,Putin ajs grutin i ostali i ostalo..

ODGOVORITE
Name

Re

09.05.2019 14:23

Kakvo crno grijanje grad B.Luka bankrotirao prodaje dugovanja da se spasi sta bilo.