"Да се више никад не понови"

Широм свијета данас се обиљежава Дан побједе над фашизмом. Тим поводом у Бањалуци је одржана централна свечаност, како би се подсјетило на милионска страдања током ИИ свјетског рата.

Република Српска 09.05.2019 | 14:58
"Да се више никад не понови"
Порука са свечаности, којој су присуствовали највећи републички званичници је јасна: „ Да се више никад не понове та или слична страдања!“

Обиљежавање 9.маја - Дана побједе над фашизмом, почело је маршом „Бесмртног пука“. Окупљени су марширали од Трга Крајине и кроз главну бањалучку улицу, да би се колона од неколико стотина грађана, зауставила испред Трга палих бораца НОР-а. У колони са грађанима марширали су и Жељко Бувач и Раде Пралица, чији су очеви учествовали у борбама за ослобођење од окупатора. Обиљежавање овако великих датума, значи им много.

Цвијеће на централно спомен обиљежје положили су највиши званичници Републике Српске предвођени предсједник РС Жељком Цвијановић. Вијенце су положили и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов и генерални конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Поводом Дана побједе над фашизмом, „Бесмртни пук“ марширао је у више од 500 градова широм свијета. Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи. Велику жртву поднијела је и Југославија. Према подацима државне комисије бивше СФРЈ, губици се процјењују на око милион и 700 хиљада људи.

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Сг

09.05.2019 13:32

ДА СЕ НИКАД ВИСЕ НЕ ПОНОВЕ УБИСТВА У МИРУ У БЛ ПРАВДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

09.05.2019 22:11

Заба се потковала , идемо даље.

Name

Дзоо

09.05.2019 13:37

Јадан је тај Антифасизам кад га славе цетници и устасе!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

09.05.2019 17:12

У неким градовима 9 мај је дан у коме су партизани побили висе Срба, него фасисти било који дан у току рата.

Name

Yу-Тито

09.05.2019 17:27

Мало ти мешаш бабе и жабе,четници су увјек били анти фашисти ако незнаш ,никада нису сарађивали са окупаторима-фашистима,незначи ако су били против титиних партизана да су фашисти ,па и ЈНА је била титина војска ,па су све војске бивших република ратовали против њих па нису били фашисти него су били за промјену система,као и четници што нису били за комунистички систем него су хтјели краљевину и отађзбину

Name

ре Дзоо

09.05.2019 18:20

Дзоо у праву си да Антифасизам није тек било ста. Уз једну малу исправку. Ако под појмом °цетници° сматрас фасисте? Истина у другом св. рату у Србији медју цетницима су постојале фракције које су припадале фасизму, Љотицеви, Недицеви и цетници Косте Пецанца. На простору БиХ све цетницке јединице су биле под командом армијског Дјенерала Михајловица који је не заборави постхумно добитник Америцког одликовања за спасавање 500 Америцких припадника ваздусних снага. Ето тога ради и због таквих цињеница цетници немогу се доводити у исту раван са формацијама у којима је тих година војевао сатник Пејо Мариц. Ипак истине ради постоји ту разлика.

Name

пејо

09.05.2019 14:37

Пејина унука у првим редовима, шта ли тада мисли. Мисли, да је деда Пејо жив, било би ме срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фхгд

09.05.2019 15:45

А ви јадни народе лети и слузи оне који су убијали твоје претке. Умјесто да се овдје борите летите да будете слуге дусману. Они и даље имају исту идеју. И опет ће нас убијати по логорима када за то дође вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудук

09.05.2019 16:09

и бирај душманске потомке за владаре.

Name

Комсија

09.05.2019 16:33

Срамота и Брука да и они који су уцили ста су били ратови са кривицом њемаца а нама је сакивено све сто су устасе урадиле тада а у овом рату десавала се таква страдања као да су звјери тај народ на БАЛКАНУ1

ОДГОВОРИТЕ