"Da se više nikad ne ponovi"

Širom svijeta danas se obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Tim povodom u Banjaluci je održana centralna svečanost, kako bi se podsjetilo na milionska stradanja tokom II svjetskog rata.

Republika Srpska 09.05.2019 | 14:58
"Da se više nikad ne ponovi"
Poruka sa svečanosti, kojoj su prisustvovali najveći republički zvaničnici je jasna: „ Da se više nikad ne ponove ta ili slična stradanja!“

Obilježavanje 9.maja - Dana pobjede nad fašizmom, počelo je maršom „Besmrtnog puka“. Okupljeni su marširali od Trga Krajine i kroz glavnu banjalučku ulicu, da bi se kolona od nekoliko stotina građana, zaustavila ispred Trga palih boraca NOR-a. U koloni sa građanima marširali su i Željko Buvač i Rade Pralica, čiji su očevi učestvovali u borbama za oslobođenje od okupatora. Obilježavanje ovako velikih datuma, znači im mnogo.

Cvijeće na centralno spomen obilježje položili su najviši zvaničnici Republike Srpske predvođeni predsjednik RS Željkom Cvijanović. Vijence su položili i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov i generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Povodom Dana pobjede nad fašizmom, „Besmrtni puk“ marširao je u više od 500 gradova širom svijeta. Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi. Veliku žrtvu podnijela je i Jugoslavija. Prema podacima državne komisije bivše SFRJ, gubici se procjenjuju na oko milion i 700 hiljada ljudi.

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Sg

09.05.2019 13:32

DA SE NIKAD VISE NE PONOVE UBISTVA U MIRU U BL PRAVDA

ODGOVORITE
Name

Tito

09.05.2019 22:11

Zaba se potkovala , idemo dalje.

Name

Dzoo

09.05.2019 13:37

Jadan je taj Antifasizam kad ga slave cetnici i ustase!!

ODGOVORITE
Name

Roki

09.05.2019 17:12

U nekim gradovima 9 maj je dan u kome su partizani pobili vise Srba, nego fasisti bilo koji dan u toku rata.

Name

Yu-Tito

09.05.2019 17:27

Malo ti mešaš babe i žabe,četnici su uvjek bili anti fašisti ako neznaš ,nikada nisu sarađivali sa okupatorima-fašistima,neznači ako su bili protiv titinih partizana da su fašisti ,pa i JNA je bila titina vojska ,pa su sve vojske bivših republika ratovali protiv njih pa nisu bili fašisti nego su bili za promjenu sistema,kao i četnici što nisu bili za komunistički sistem nego su htjeli kraljevinu i otađzbinu

Name

re Dzoo

09.05.2019 18:20

Dzoo u pravu si da Antifasizam nije tek bilo sta. Uz jednu malu ispravku. Ako pod pojmom °cetnici° smatras fasiste? Istina u drugom sv. ratu u Srbiji medju cetnicima su postojale frakcije koje su pripadale fasizmu, Ljoticevi, Nedicevi i cetnici Koste Pecanca. Na prostoru BiH sve cetnicke jedinice su bile pod komandom armijskog Djenerala Mihajlovica koji je ne zaboravi posthumno dobitnik Americkog odlikovanja za spasavanje 500 Americkih pripadnika vazdusnih snaga. Eto toga radi i zbog takvih cinjenica cetnici nemogu se dovoditi u istu ravan sa formacijama u kojima je tih godina vojevao satnik Pejo Maric. Ipak istine radi postoji tu razlika.

Name

pejo

09.05.2019 14:37

Pejina unuka u prvim redovima, šta li tada misli. Misli, da je deda Pejo živ, bilo bi me sramota.

ODGOVORITE
Name

Fhgd

09.05.2019 15:45

A vi jadni narode leti i sluzi one koji su ubijali tvoje pretke. Umjesto da se ovdje borite letite da budete sluge dusmanu. Oni i dalje imaju istu ideju. I opet će nas ubijati po logorima kada za to dođe vrijeme.

ODGOVORITE
Name

duduk

09.05.2019 16:09

i biraj dušmanske potomke za vladare.

Name

Komsija

09.05.2019 16:33

Sramota i Bruka da i oni koji su ucili sta su bili ratovi sa krivicom njemaca a nama je sakiveno sve sto su ustase uradile tada a u ovom ratu desavala se takva stradanja kao da su zvjeri taj narod na BALKANU1

ODGOVORITE