Ријеч има Мурињо...

Мораш некад и против себе ако желиш да победиш! Португалац сматра да је Ајакс пао због верности својој клупској филозофији. . .

Фудбал 09.05.2019 | 18:13
Ријеч има Мурињо...
Ајакс је победио сам себе! Тако би се, отприлике, могло сажети излагање Жозеа Муриња после другог полуфинала Лиге шампиона у којем је Ајакс водио са 2:0 у Амстердаму против Тотенхема, а укупно 3:0, на крају првог полувремена, а онда испао после сензационалног преокрета у другом делу.

Оно што је Мурињо истакао  као највећу Ајаксову ману на мечу видели су и многи: Копљаници не умеју да се бране! Лопта иде само напред, какав год да је скор на семафору, колико год да је минута остало до краја.

И такав резон одвукао је тим из Амстердама у пропаст. Тамо где би 90 одсто екипа грчевито чувало 2:2 у последњих десет минута, Ајакс је ишао да постигне трећи гол. И то га је скупо коштало.

„Некад мораш да идеш и против своје филозофије да би добио утакмицу“, оценио је Мурињо.

Португалац је елаборирао где су Копљаници пали.

„Да је Ајакс у другом полувремену боље сакрио своје слабости, за које сви знају које су, издржали би. Основна ствар када имаш предност је да чуваш равнотежу све време. Никада не смеш да останеш без равнотеже! А она почиње са дефанзивном линијом, која мора да чува свој ред и са играчима испред њих, а који су иза лопте“.

Осврнуо се Мурињо управо на ту филозофију Ајакса да се увек иде у напад.

„За мене, филозофија је оно што чини да тим расте у једном правцу. Сваки тим расте и та база му је потребна и Ајакс заслужује поштовање и дивљење свих људи који воле фудбал. Али фудбал је спортска битка и у биткама ти је потребна стратегија. Да би добио утакмице, поготово оне посебне, мораш некад да чиниш ствари које нису у складу са твојом флизофијом. А они су се у њој заглавили, играли су у другом полувремену као да је против њих Витесе у првенству Холандије“.

Све оно што није урадио Ајакс, јесте – Тотенхем.

“Тотенхем је променио своју игру, заиграли су веома, веома директан фудбал, имали су и среће, богови фудбала су били уз њих. Али они су појурили ту своју срећу”.

По мишљењу португалског стручњака, највећи кривци за крах Ајакса су капитен екипе Матијс де Лихт и Дејли Блинд, јер су они морали да задрже баланс у одбрани до последње секунде утакмице.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар