Riječ ima Murinjo...

Moraš nekad i protiv sebe ako želiš da pobediš! Portugalac smatra da je Ajaks pao zbog vernosti svojoj klupskoj filozofiji. . .

Fudbal 09.05.2019 | 18:13
Riječ ima Murinjo...
Ajaks je pobedio sam sebe! Tako bi se, otprilike, moglo sažeti izlaganje Žozea Murinja posle drugog polufinala Lige šampiona u kojem je Ajaks vodio sa 2:0 u Amsterdamu protiv Totenhema, a ukupno 3:0, na kraju prvog poluvremena, a onda ispao posle senzacionalnog preokreta u drugom delu.

Ono što je Murinjo istakao  kao najveću Ajaksovu manu na meču videli su i mnogi: Kopljanici ne umeju da se brane! Lopta ide samo napred, kakav god da je skor na semaforu, koliko god da je minuta ostalo do kraja.

I takav rezon odvukao je tim iz Amsterdama u propast. Tamo gde bi 90 odsto ekipa grčevito čuvalo 2:2 u poslednjih deset minuta, Ajaks je išao da postigne treći gol. I to ga je skupo koštalo.

„Nekad moraš da ideš i protiv svoje filozofije da bi dobio utakmicu“, ocenio je Murinjo.

Portugalac je elaborirao gde su Kopljanici pali.

„Da je Ajaks u drugom poluvremenu bolje sakrio svoje slabosti, za koje svi znaju koje su, izdržali bi. Osnovna stvar kada imaš prednost je da čuvaš ravnotežu sve vreme. Nikada ne smeš da ostaneš bez ravnoteže! A ona počinje sa defanzivnom linijom, koja mora da čuva svoj red i sa igračima ispred njih, a koji su iza lopte“.

Osvrnuo se Murinjo upravo na tu filozofiju Ajaksa da se uvek ide u napad.

„Za mene, filozofija je ono što čini da tim raste u jednom pravcu. Svaki tim raste i ta baza mu je potrebna i Ajaks zaslužuje poštovanje i divljenje svih ljudi koji vole fudbal. Ali fudbal je sportska bitka i u bitkama ti je potrebna strategija. Da bi dobio utakmice, pogotovo one posebne, moraš nekad da činiš stvari koje nisu u skladu sa tvojom flizofijom. A oni su se u njoj zaglavili, igrali su u drugom poluvremenu kao da je protiv njih Vitese u prvenstvu Holandije“.

Sve ono što nije uradio Ajaks, jeste – Totenhem.

“Totenhem je promenio svoju igru, zaigrali su veoma, veoma direktan fudbal, imali su i sreće, bogovi fudbala su bili uz njih. Ali oni su pojurili tu svoju sreću”.

Po mišljenju portugalskog stručnjaka, najveći krivci za krah Ajaksa su kapiten ekipe Matijs de Liht i Dejli Blind, jer su oni morali da zadrže balans u odbrani do poslednje sekunde utakmice.

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar