НБА: Хјустон пропустио шансу, Милвоки у финалу!

Голден Стејт умало "просуо" +20 – меч лопта против Хјустона! Кошаркаши Голден Стејт Вориорса победили су Хјустон Рокетсе на домаћем паркету резултатом 104:99 и дошли на корак од финала Запада.  Голден Стејт прокоцкао 20 поена предности, последњих 14 минута играо без свог најбољег стрелца и ипак "ишчупао" победу за 3:2 у полуфиналу Запада.  Јанис убио Бостон! Клеј се уздигао и спасао Вориорсе, шта ће бити са Дурантом? Дурантула се повредио, сви у клубу забринути. . .  Милвоки "згазио" Бостон, може ли до титуле?! Бакси у великом стилу прошли у финале Истока, декласиравши шампиона конференције из претходне две сезоне.  

Кошарка 09.05.2019 | 14:04
НБА: Хјустон пропустио шансу, Милвоки у финалу!
Ово је била прва победа Вориорса после две везана тријумфа Рокетса, па је актуелни шампион повео са 3-2 у серији полуфинала Запада НБА плеј-офа.

Вориорси су кренули фуриозно у жељи да сачувају предност домаћег терена, па су после прве четвртине имали двоцифрену предност (31:17).

Њихова предност расла је у другој четвртини и у једном тренутку износила и 20 поена, али је Хјустон успео да се у потпуности врати у меч у трећем кварталу.

Утакмицу је обележила и повреда најбољег играча домаћих Кевина Дурента, који је крајем треће деонице повредио десну ногу. Тежина његове повреде још није позната.

Рокетси су Дурентову повреду "искористили" и чак дошли и до вођства почетком четврте четвртине. Вориорси су, ипак, резултатски плус вратили на своју страну и успели да дођу до победе, без веће драме.

Клеј Томпсон био је најефикаснији у екипи из Оукленда са 27 поена, а пратили су га Стеф Кари са 25 поена (9/23 из игре) и Дурент са 22. Дрејмонд Грин је био надомак трипл-дабла са осам поена, 12 скокова и 11 асистенција.

Џејмс Харден је још једанпут био најефикаснији играч Хјустона и меч је завршио са 31 поеном (10/16) и осам асистенција. Ерик Гордон је постигао 19, Пи Џеј Такер 13, а Иман Шамперт и Крис Пол по 11 поена.

Серија се сада сели у Тексас, где ће Хјустон у шестом мечу полуфинала Запада дочекати Голден Стејт у суботу од 4 сата после поноћи.



Голден Стејт Вориорси добили су пети меч полуфинала Запада готово идентичним резултатом као први и повели 3:2 против Хјустон Рокитса!

Актуелни шампиони налазе се на победу од пролаза у финале конференције, против Денвера или Портланда, али остаје да се види како ће се у наредној, или наредне две утакмице ове серије, снаћи без Кевина Дурента.

Двоструки узастопни МВП великог финала повредио је лист десне ноге при доскоку после постигнутог коша у финишу треће четвртине, одмах је отишао у свлачионицу и није се вратио на терен.

С обзиром на иницијално страховање да је покидао Ахилову тетиву, "Дурантула" и Вориорси су прошли одлично, али ипак је питање када ће опет моћи да рачунају на њега (више информација биће доступно после прегледа магнетном резонанцом у четвртак).

По принципу "кога нема без њега се мора", Стеф Кари и Клеј Томпсон преузели су највећи део одговорности по Дурентовом изласку из игре, солидан допринос дали су Кевон Луни, Дрејмонд Грин и Андре Игудала и Голден Стејт је уз много мука славио резултатом 104:99 (31:17, 26:26, 15:29, 32:27)!

Шести дуел великих ривала играће се у Хјустону, у суботу од 3.00 ујутру по средњеевропском времену.

Дурент је до повреде, два минута пре краја треће четвртине, са 22 поена био најефикаснији играч у оба тима.

Међутим, максимално вођство од 57:37 је услед серије промашаја Карија и Томпсона, као и великог броја изгубљених лопти, спало на свега 68:65. Рокетси су испрва искористили шок у домаћем саставу, преко Џејмса Хардена су преокренули на 68:69 и нашли се у оптималној позицији да направе кључни "брејк".

Тада је на сцену ступио Кари и са брза четири поена наговестио да ће после четири и по, за своје стандарде, лоша наступа, коначно постати онај стари.

Осам минута пре краја, при последњем вођству Хјустона (77:79) "везао" је пет поена за 82:79, па убацио тројку за 89:85, када су и једни и други деловали збуњено, оптерећени огромним значајем ове завршнице, јер историја каже победник петог меча при 2:2 у серији пролази даље у чак 82 одсто случајева!

Хјустон се добро држао до техничке Грина и слободног бацања Хардена за 91:89, али онда су Грин и Томпсон погодили узастопне тројке (97:89) и најавили славље у "Оракл арени".

Последње секунде ипак нису биле лишене драме, јер је Томпсон трошећи време при "плус три" (102:99) за Вориорсе остао удвојен, изгубио лопту, па неким чудом успео да је освоји и тек онда постигне одлучујуће поене! Гости су за преостале четири секунде могли да упуте само још један шут и то је био крај...

Томпсон је предводио "ратнике" са 27 поена, од тога 12 у првој четвртини, док је Кари 16 од својих 25 поена убацио након Дурентове повреде.

Игудала је додао 11 поена и пет асистенција, Грину су два поена недостајала за "трипл-дабл" (8п, 12ск, 11ас), док је Луни имао пет поена и важних девет скокова.

У пораженом тиму је далеко најефикаснији био Харден (31п, 8ас, 4укр), међутим, нејасно је како је дозволио себи да у последњих девет минута упути само један шут из игре?!

Пратили су га Ерик Гордон (19п), Пи Џеј Такер (13п, 10ск) и Крис Пол (11п, 6ск, 6ас).



У репризи прошлогодишњег финала Запада поново имамо драму! Голден Стејт је на мишиће добио двобој с Хјустоном код куће, после два узастопна пораза у Тексасу – 104:99.

Многе је ситуација уочи синоћње утакмице подсетила на прошлосезонску драму, када је Хјустон добио пети сусрет, али није успео да заврши серију у своју корист. Овог пута Ратници нису оманули и славили су на свом терену како би дошли на праг одласка у финале Запада.

Победа стоји, али свима у Оукленду неће бити лако због повреде Кевина Дуранта. Без икакве сумње најбољи играч Вориорса у досадашњем плеј-офу морао је да заврши утакмицу раније због повреде листа десне ноге! Све се дешавало на два минута пре краја треће четвртине и Дурантовог поготка преко Имана Шамперта. Проблем је настао приликом доскока, иако није било контакта двојице кошаркаша. Дурант је покушао да потрчи ка свом кошу, али је убрзо осетио бол, ухватио се за ногу и храмљући отишао до клупе. У игру се више није враћао, а у јавности су се недуго затим појавиле разне информације – од тога да је Дурантова сезона завршена, до тога да проблем није озбиљније природе. Коначни суд мораћемо да сачекамо, али свакако није изгледало добро...

У одсуству Кевина Дуранта истакао се Клеј Томпсон. Момак који ове сезоне дефинитивно није ни налик на играча из претходних година успео је да погоди неколико важних шутева у финишу утакмице, укључујући и далекометни хитац на два и по минута, за 97:89, Томпсон је на четири секунде пре краја ставио тачку на утакмицу после реализације за коначних 104:99. Хјустон се држао за сламку спаса све док је теорија играла улогу, чинило се да Ракете могу до изненађења после хица Џејмса Харден на 18 секунди пре истека времена за 102:99, али је онда уследио хладан туш...

Томпсон је предводио листу стрелаца Голден Стејта са 27 поена (11/20), Стеф Кари је убацио 25, а Дурант22 поена. Дрејмонд Грин је имао тек осам поена, али и 12 скокова и 11 асистенција. На другој страни Харден је скупио 31, Ерик Гордон 19, Пи Џеј Такер 13, а Крис Пол 11 поена, уз по шест скокова и асистенција.

После 4:0 против Детроита у првом колу плеј-офа, уследило је такозвано "џентлменско чишћење" Бостона!

Милвоки Бакси изгубили су први меч полуфиналне серије на свом паркету, а онда нанизали четири убедљиве победе над Селтиксима и показали да нимало случајно нису имали најбољи скор у регуларном делу сезоне (60-22).

У ноћи између среде и четвртка, Милвоки - Бостон 116:91, за сигурних 4:1 и пласман у финале Истока, где ће се "јелени" састати са Торонтом или Филаделфијом (тренутно 3:2).

Већ сада су Бакси направили велики успех, јер од 2001. године и 3:4 у финалу конференције против Филаделфија Сиксерса, када су их предводили Сем Касел, Реј Ален и Глен Робинсон, не само да никада нису догурали тако далеко, него за претходних 17 година нису успели да добију ниједну једину плеј-оф серију.

Овог пута Јанис Адетокунбо предводи екипу попуњену на свим позицијама и одлично вођену од стране Мајка Буденхолцера, која има квалитет, мада не и искуство, за напад на шампионски прстен.

Селтиксе, од којих се са здравим Кајријем Ирвингом и Гордоном Хејвордом ове сезоне много очекивало, у четири меча су "тукли" са просечно 14 поена разлике, постижући 123, 123, 113 и 116 поена!

У утакмици којом су ставили тачку на ову импресивну серију, Адетокунбо је нанизао 20 поена, осам скокова и осам асистенција, Крис Мидлтон 19 поена, осам скокова и пет асистенција, а Ерик Бледсо 18 поена и шест ухваћених лопти.

Ветеран Џорџ Хил убацио је 16 поена, док су по 10 имали Никола Миротић, Ерсан Иљасова и "стартер" Малколм Брогдон, који је дебитовао у актуелном плеј-офу, после вишенедељне паузе због повреде стопала.

На другој страни је Ирвинг "заокружио" лош наступ против Милвокија са 15 поена и ЈЕДНОМ асистенцијом, уз шут из игре 6/21!

Њему је овом елиминацијом практично истекао уговор са Селтиксима, а с обзиром на то како су тешко функционисали током целе сезоне и какав је био њен епилог, било би право чудо ако би некадашњи бек Кливленда и на јесен остао у зеленом дресу.



Имамо првог конференцијског финалисту, а то је - Милвоки!

Први пут након 2001. године Бакси ће бити учесници финала Источне конференције. Помало изненађујуће Јанис Адетокунбо и друштво су лако убили Селтиксе и тако им прекратили муке у сезони која је имала све, само не очекивани крај. Причаће се много о Бостоновом колапсу, али и томе шта будућност носи за Келте, као и останку Кајрија Ирвинга после готово непрепознатљивих игара у овогодишњем полуфиналу Истока, али сада је једино важно оно што се дешава на другој страни, а то је да Бакси живе сан!

Публика у крцатом Фисерв Форуму пала је у транс по оглавашавању сирене за крај. Емоције су биле јаке, било је чак и суза радосница, јер Бакси су направили изванредан резултат после година лутања НБА небом...



Покушао је Бред Стивенс све што је могао у овом тренутку да спасе Бостон и продужи серију, односно наду да би могао да се догоди чудесни преокрет. У односу на претходне утакмице Стивенс је направио једну корекцију у стартној постави, па је Маркуса Мориса заменио Ароном Бејнсом, коме је задатак био да сачува Јаниса. Није упалило! Адетокунбо није отворио сусрет најбоље, али је оставио саиграчима могућност да се разиграју и рано направе лепу залиху поена. Већ после пет шест минута Бакси су имали 11 поена вишка (18:7), што је играче Бостона натерало да се потроше у најранијој фази само како би спречили да се минус повећа. Гости су успели да сустигну заостатак кроз серију 12:0, чак и да поведу накратко (18:19), али то је било све. У другом кварталу Бакси су стекли стабилну двоцифрену разлику, на одмору имали резултат 52:39 у својим рукама, да би у наставку утакмице растурили противника и константно подизали лествицу. Тада се Јанис разиграо и докрајчио противника! Застао је дах свима у Висконсину када се у трећем кварталуАдетокунбо нашао на леђима пошто је изврнуо леви скочни зглоб након контакта с Џејсоном Тејтумом...Греек Фреак је неколико тренутака лежао на паркету, али се убрзо подигао и наставио тамо где је стао. А када је разлика била довољно велика, с трибина Фисерв Форума се зачуло „Буцкс ин фиве (Бакси у пет)“, да биМајк Буденхолзер направио праву ствар и извукао све стартере из игре, како би били награђени громогласним аплаузима и порукама захвалности...

Јанис је меч завршио с 20 поена (8/14 из игре) и по осам скокова и асистенција. Крис Мидлтон је имао 19, аЕрик Бледсо 18, а Џорџ Хил 16 поена. По 10 поена додали су Ерсан Иљасова и Никола Миротић, с тим што је шпански репрезентативац црногорских корена имао и 11 скокова. Кајри Ирвинг је одиграо још једну изузетно лошу партију. Меч је завршио с 15 поена (6/21 из игре). Џејсон Тејтум и Маркус Морис су убацили по 14, аЏејлен Браун 12 поена.

Убрзо је светлост дана угледао и распоред финала Истока, у два сценарија. Ако се Милвоки буде укрстио са Торонтом серија почиње у ноћи између понедељка и уторка од два часа и тридесет минута после поноћи. У случају да Филаделфија добије шесту утакмицу, финале се отвара у ноћи између среде и четвртка у исто време, ма ко био противник...



РЕЗУЛТАТИ

Исток

(1) МИЛВОКИ - (4) Бостон 116:91, у серији 4:1

Запад

(1) Голден Стејт - (4) Хјустон 104:99, у серији 3:2

ВЕЧЕРАС

2.00 (3) Филаделфија - (2) Торонто, у серији 2:3
4.30 (3) Портланд - (2) Денвер, у серији 2:3

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар