NBA: Hjuston propustio šansu, Milvoki u finalu!

Golden Stejt umalo "prosuo" +20 – meč lopta protiv Hjustona! Košarkaši Golden Stejt Voriorsa pobedili su Hjuston Roketse na domaćem parketu rezultatom 104:99 i došli na korak od finala Zapada.  Golden Stejt prokockao 20 poena prednosti, poslednjih 14 minuta igrao bez svog najboljeg strelca i ipak "iščupao" pobedu za 3:2 u polufinalu Zapada.  Janis ubio Boston! Klej se uzdigao i spasao Voriorse, šta će biti sa Durantom? Durantula se povredio, svi u klubu zabrinuti. . .  Milvoki "zgazio" Boston, može li do titule?! Baksi u velikom stilu prošli u finale Istoka, deklasiravši šampiona konferencije iz prethodne dve sezone.  

Košarka 09.05.2019 | 14:04
NBA: Hjuston propustio šansu, Milvoki u finalu!
Ovo je bila prva pobeda Voriorsa posle dve vezana trijumfa Roketsa, pa je aktuelni šampion poveo sa 3-2 u seriji polufinala Zapada NBA plej-ofa.

Voriorsi su krenuli furiozno u želji da sačuvaju prednost domaćeg terena, pa su posle prve četvrtine imali dvocifrenu prednost (31:17).

Njihova prednost rasla je u drugoj četvrtini i u jednom trenutku iznosila i 20 poena, ali je Hjuston uspeo da se u potpunosti vrati u meč u trećem kvartalu.

Utakmicu je obeležila i povreda najboljeg igrača domaćih Kevina Durenta, koji je krajem treće deonice povredio desnu nogu. Težina njegove povrede još nije poznata.

Roketsi su Durentovu povredu "iskoristili" i čak došli i do vođstva početkom četvrte četvrtine. Voriorsi su, ipak, rezultatski plus vratili na svoju stranu i uspeli da dođu do pobede, bez veće drame.

Klej Tompson bio je najefikasniji u ekipi iz Ouklenda sa 27 poena, a pratili su ga Stef Kari sa 25 poena (9/23 iz igre) i Durent sa 22. Drejmond Grin je bio nadomak tripl-dabla sa osam poena, 12 skokova i 11 asistencija.

Džejms Harden je još jedanput bio najefikasniji igrač Hjustona i meč je završio sa 31 poenom (10/16) i osam asistencija. Erik Gordon je postigao 19, Pi Džej Taker 13, a Iman Šampert i Kris Pol po 11 poena.

Serija se sada seli u Teksas, gde će Hjuston u šestom meču polufinala Zapada dočekati Golden Stejt u subotu od 4 sata posle ponoći.



Golden Stejt Voriorsi dobili su peti meč polufinala Zapada gotovo identičnim rezultatom kao prvi i poveli 3:2 protiv Hjuston Rokitsa!

Aktuelni šampioni nalaze se na pobedu od prolaza u finale konferencije, protiv Denvera ili Portlanda, ali ostaje da se vidi kako će se u narednoj, ili naredne dve utakmice ove serije, snaći bez Kevina Durenta.

Dvostruki uzastopni MVP velikog finala povredio je list desne noge pri doskoku posle postignutog koša u finišu treće četvrtine, odmah je otišao u svlačionicu i nije se vratio na teren.

S obzirom na inicijalno strahovanje da je pokidao Ahilovu tetivu, "Durantula" i Voriorsi su prošli odlično, ali ipak je pitanje kada će opet moći da računaju na njega (više informacija biće dostupno posle pregleda magnetnom rezonancom u četvrtak).

Po principu "koga nema bez njega se mora", Stef Kari i Klej Tompson preuzeli su najveći deo odgovornosti po Durentovom izlasku iz igre, solidan doprinos dali su Kevon Luni, Drejmond Grin i Andre Igudala i Golden Stejt je uz mnogo muka slavio rezultatom 104:99 (31:17, 26:26, 15:29, 32:27)!

Šesti duel velikih rivala igraće se u Hjustonu, u subotu od 3.00 ujutru po srednjeevropskom vremenu.

Durent je do povrede, dva minuta pre kraja treće četvrtine, sa 22 poena bio najefikasniji igrač u oba tima.

Međutim, maksimalno vođstvo od 57:37 je usled serije promašaja Karija i Tompsona, kao i velikog broja izgubljenih lopti, spalo na svega 68:65. Roketsi su isprva iskoristili šok u domaćem sastavu, preko Džejmsa Hardena su preokrenuli na 68:69 i našli se u optimalnoj poziciji da naprave ključni "brejk".

Tada je na scenu stupio Kari i sa brza četiri poena nagovestio da će posle četiri i po, za svoje standarde, loša nastupa, konačno postati onaj stari.

Osam minuta pre kraja, pri poslednjem vođstvu Hjustona (77:79) "vezao" je pet poena za 82:79, pa ubacio trojku za 89:85, kada su i jedni i drugi delovali zbunjeno, opterećeni ogromnim značajem ove završnice, jer istorija kaže pobednik petog meča pri 2:2 u seriji prolazi dalje u čak 82 odsto slučajeva!

Hjuston se dobro držao do tehničke Grina i slobodnog bacanja Hardena za 91:89, ali onda su Grin i Tompson pogodili uzastopne trojke (97:89) i najavili slavlje u "Orakl areni".

Poslednje sekunde ipak nisu bile lišene drame, jer je Tompson trošeći vreme pri "plus tri" (102:99) za Voriorse ostao udvojen, izgubio loptu, pa nekim čudom uspeo da je osvoji i tek onda postigne odlučujuće poene! Gosti su za preostale četiri sekunde mogli da upute samo još jedan šut i to je bio kraj...

Tompson je predvodio "ratnike" sa 27 poena, od toga 12 u prvoj četvrtini, dok je Kari 16 od svojih 25 poena ubacio nakon Durentove povrede.

Igudala je dodao 11 poena i pet asistencija, Grinu su dva poena nedostajala za "tripl-dabl" (8p, 12sk, 11as), dok je Luni imao pet poena i važnih devet skokova.

U poraženom timu je daleko najefikasniji bio Harden (31p, 8as, 4ukr), međutim, nejasno je kako je dozvolio sebi da u poslednjih devet minuta uputi samo jedan šut iz igre?!

Pratili su ga Erik Gordon (19p), Pi Džej Taker (13p, 10sk) i Kris Pol (11p, 6sk, 6as).



U reprizi prošlogodišnjeg finala Zapada ponovo imamo dramu! Golden Stejt je na mišiće dobio dvoboj s Hjustonom kod kuće, posle dva uzastopna poraza u Teksasu – 104:99.

Mnoge je situacija uoči sinoćnje utakmice podsetila na prošlosezonsku dramu, kada je Hjuston dobio peti susret, ali nije uspeo da završi seriju u svoju korist. Ovog puta Ratnici nisu omanuli i slavili su na svom terenu kako bi došli na prag odlaska u finale Zapada.

Pobeda stoji, ali svima u Ouklendu neće biti lako zbog povrede Kevina Duranta. Bez ikakve sumnje najbolji igrač Voriorsa u dosadašnjem plej-ofu morao je da završi utakmicu ranije zbog povrede lista desne noge! Sve se dešavalo na dva minuta pre kraja treće četvrtine i Durantovog pogotka preko Imana Šamperta. Problem je nastao prilikom doskoka, iako nije bilo kontakta dvojice košarkaša. Durant je pokušao da potrči ka svom košu, ali je ubrzo osetio bol, uhvatio se za nogu i hramljući otišao do klupe. U igru se više nije vraćao, a u javnosti su se nedugo zatim pojavile razne informacije – od toga da je Durantova sezona završena, do toga da problem nije ozbiljnije prirode. Konačni sud moraćemo da sačekamo, ali svakako nije izgledalo dobro...

U odsustvu Kevina Duranta istakao se Klej Tompson. Momak koji ove sezone definitivno nije ni nalik na igrača iz prethodnih godina uspeo je da pogodi nekoliko važnih šuteva u finišu utakmice, uključujući i dalekometni hitac na dva i po minuta, za 97:89, Tompson je na četiri sekunde pre kraja stavio tačku na utakmicu posle realizacije za konačnih 104:99. Hjuston se držao za slamku spasa sve dok je teorija igrala ulogu, činilo se da Rakete mogu do iznenađenja posle hica Džejmsa Harden na 18 sekundi pre isteka vremena za 102:99, ali je onda usledio hladan tuš...

Tompson je predvodio listu strelaca Golden Stejta sa 27 poena (11/20), Stef Kari je ubacio 25, a Durant22 poena. Drejmond Grin je imao tek osam poena, ali i 12 skokova i 11 asistencija. Na drugoj strani Harden je skupio 31, Erik Gordon 19, Pi Džej Taker 13, a Kris Pol 11 poena, uz po šest skokova i asistencija.

Posle 4:0 protiv Detroita u prvom kolu plej-ofa, usledilo je takozvano "džentlmensko čišćenje" Bostona!

Milvoki Baksi izgubili su prvi meč polufinalne serije na svom parketu, a onda nanizali četiri ubedljive pobede nad Seltiksima i pokazali da nimalo slučajno nisu imali najbolji skor u regularnom delu sezone (60-22).

U noći između srede i četvrtka, Milvoki - Boston 116:91, za sigurnih 4:1 i plasman u finale Istoka, gde će se "jeleni" sastati sa Torontom ili Filadelfijom (trenutno 3:2).

Već sada su Baksi napravili veliki uspeh, jer od 2001. godine i 3:4 u finalu konferencije protiv Filadelfija Siksersa, kada su ih predvodili Sem Kasel, Rej Alen i Glen Robinson, ne samo da nikada nisu dogurali tako daleko, nego za prethodnih 17 godina nisu uspeli da dobiju nijednu jedinu plej-of seriju.

Ovog puta Janis Adetokunbo predvodi ekipu popunjenu na svim pozicijama i odlično vođenu od strane Majka Budenholcera, koja ima kvalitet, mada ne i iskustvo, za napad na šampionski prsten.

Seltikse, od kojih se sa zdravim Kajrijem Irvingom i Gordonom Hejvordom ove sezone mnogo očekivalo, u četiri meča su "tukli" sa prosečno 14 poena razlike, postižući 123, 123, 113 i 116 poena!

U utakmici kojom su stavili tačku na ovu impresivnu seriju, Adetokunbo je nanizao 20 poena, osam skokova i osam asistencija, Kris Midlton 19 poena, osam skokova i pet asistencija, a Erik Bledso 18 poena i šest uhvaćenih lopti.

Veteran Džordž Hil ubacio je 16 poena, dok su po 10 imali Nikola Mirotić, Ersan Iljasova i "starter" Malkolm Brogdon, koji je debitovao u aktuelnom plej-ofu, posle višenedeljne pauze zbog povrede stopala.

Na drugoj strani je Irving "zaokružio" loš nastup protiv Milvokija sa 15 poena i JEDNOM asistencijom, uz šut iz igre 6/21!

Njemu je ovom eliminacijom praktično istekao ugovor sa Seltiksima, a s obzirom na to kako su teško funkcionisali tokom cele sezone i kakav je bio njen epilog, bilo bi pravo čudo ako bi nekadašnji bek Klivlenda i na jesen ostao u zelenom dresu.



Imamo prvog konferencijskog finalistu, a to je - Milvoki!

Prvi put nakon 2001. godine Baksi će biti učesnici finala Istočne konferencije. Pomalo iznenađujuće Janis Adetokunbo i društvo su lako ubili Seltikse i tako im prekratili muke u sezoni koja je imala sve, samo ne očekivani kraj. Pričaće se mnogo o Bostonovom kolapsu, ali i tome šta budućnost nosi za Kelte, kao i ostanku Kajrija Irvinga posle gotovo neprepoznatljivih igara u ovogodišnjem polufinalu Istoka, ali sada je jedino važno ono što se dešava na drugoj strani, a to je da Baksi žive san!

Publika u krcatom Fiserv Forumu pala je u trans po oglavašavanju sirene za kraj. Emocije su bile jake, bilo je čak i suza radosnica, jer Baksi su napravili izvanredan rezultat posle godina lutanja NBA nebom...



Pokušao je Bred Stivens sve što je mogao u ovom trenutku da spase Boston i produži seriju, odnosno nadu da bi mogao da se dogodi čudesni preokret. U odnosu na prethodne utakmice Stivens je napravio jednu korekciju u startnoj postavi, pa je Markusa Morisa zamenio Aronom Bejnsom, kome je zadatak bio da sačuva Janisa. Nije upalilo! Adetokunbo nije otvorio susret najbolje, ali je ostavio saigračima mogućnost da se razigraju i rano naprave lepu zalihu poena. Već posle pet šest minuta Baksi su imali 11 poena viška (18:7), što je igrače Bostona nateralo da se potroše u najranijoj fazi samo kako bi sprečili da se minus poveća. Gosti su uspeli da sustignu zaostatak kroz seriju 12:0, čak i da povedu nakratko (18:19), ali to je bilo sve. U drugom kvartalu Baksi su stekli stabilnu dvocifrenu razliku, na odmoru imali rezultat 52:39 u svojim rukama, da bi u nastavku utakmice rasturili protivnika i konstantno podizali lestvicu. Tada se Janis razigrao i dokrajčio protivnika! Zastao je dah svima u Viskonsinu kada se u trećem kvartaluAdetokunbo našao na leđima pošto je izvrnuo levi skočni zglob nakon kontakta s Džejsonom Tejtumom...Greek Freak je nekoliko trenutaka ležao na parketu, ali se ubrzo podigao i nastavio tamo gde je stao. A kada je razlika bila dovoljno velika, s tribina Fiserv Foruma se začulo „Bucks in five (Baksi u pet)“, da biMajk Budenholzer napravio pravu stvar i izvukao sve startere iz igre, kako bi bili nagrađeni gromoglasnim aplauzima i porukama zahvalnosti...

Janis je meč završio s 20 poena (8/14 iz igre) i po osam skokova i asistencija. Kris Midlton je imao 19, aErik Bledso 18, a Džordž Hil 16 poena. Po 10 poena dodali su Ersan Iljasova i Nikola Mirotić, s tim što je španski reprezentativac crnogorskih korena imao i 11 skokova. Kajri Irving je odigrao još jednu izuzetno lošu partiju. Meč je završio s 15 poena (6/21 iz igre). Džejson Tejtum i Markus Moris su ubacili po 14, aDžejlen Braun 12 poena.

Ubrzo je svetlost dana ugledao i raspored finala Istoka, u dva scenarija. Ako se Milvoki bude ukrstio sa Torontom serija počinje u noći između ponedeljka i utorka od dva časa i trideset minuta posle ponoći. U slučaju da Filadelfija dobije šestu utakmicu, finale se otvara u noći između srede i četvrtka u isto vreme, ma ko bio protivnik...



REZULTATI

Istok

(1) MILVOKI - (4) Boston 116:91, u seriji 4:1

Zapad

(1) Golden Stejt - (4) Hjuston 104:99, u seriji 3:2

VEČERAS

2.00 (3) Filadelfija - (2) Toronto, u seriji 2:3
4.30 (3) Portland - (2) Denver, u seriji 2:3

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar