"Већина је против радикалног мијењања формата ЛШ!"

Унија европских професионалних фудбалских лига саопштила је да је вец́ина клубова против планова елитних тимова да радикално промене формат Лиге шампиона.

Фудбал 09.05.2019 | 12:48
"Већина је против радикалног мијењања формата ЛШ!"
Ова организација је, после данашњег састанка у Мадриду, коме је присуствовало више од 244 представника клубова, у великом броју против предлога који је поднет Европској фудбалској унији од Удружење европских фудбалских клубова (ЕЦА), организације у којој су углавном елитни клубови.

ЕЦА фаворизује реконструкцију такмичења у Европи од 2024. године, укључујуц́и и највец́е промене у Лиги шампиона у којој од 1997. године и клубови који нису прваци држава имају право учешћа.

Председник Уније европских професионалних фудбалских лига Ларс-Кристер Олсон оценио је да ће национални шампионати бити обезвређени уколико дође до промена које би могле фундаментално да промене систем уласка у Лигу шампиона, углавном у корист врхунских клубова јер би њихова места на такмичењу била лакше обезбеђена.

"Бројни клубови су јасно исказали свој став, а међу њима су и клубови који су чланови ЕЦА. Национална првенства би требало да буду основа за међународна такмичења. Велика већина клубова сматра да би само спортска мерила требало да одређују који клубови могу да играју међународна такмичења", рекао је Олсон.

Ова организација залаже се и да већина националних првака има директан пласман у Лигу шампиона, уместо да до најелитнијих такмичења долази кроз квалификације.

ЕЦА је већ била у посети Уефи и изнела свој предлог, а исто ће урадити и Унија европских професионалних фудбалских клубова у среду.

Олсон је додао да та организација није против промена, али да нису за предлоге који су изнели представници ЕЦА.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар