"Većina je protiv radikalnog mijenjanja formata LŠ!"

Unija evropskih profesionalnih fudbalskih liga saopštila je da je većina klubova protiv planova elitnih timova da radikalno promene format Lige šampiona.

Fudbal 09.05.2019 | 12:48
"Većina je protiv radikalnog mijenjanja formata LŠ!"
Ova organizacija je, posle današnjeg sastanka u Madridu, kome je prisustvovalo više od 244 predstavnika klubova, u velikom broju protiv predloga koji je podnet Evropskoj fudbalskoj uniji od Udruženje evropskih fudbalskih klubova (ECA), organizacije u kojoj su uglavnom elitni klubovi.

ECA favorizuje rekonstrukciju takmičenja u Evropi od 2024. godine, uključujući i najveće promene u Ligi šampiona u kojoj od 1997. godine i klubovi koji nisu prvaci država imaju pravo učešća.

Predsednik Unije evropskih profesionalnih fudbalskih liga Lars-Krister Olson ocenio je da će nacionalni šampionati biti obezvređeni ukoliko dođe do promena koje bi mogle fundamentalno da promene sistem ulaska u Ligu šampiona, uglavnom u korist vrhunskih klubova jer bi njihova mesta na takmičenju bila lakše obezbeđena.

"Brojni klubovi su jasno iskazali svoj stav, a među njima su i klubovi koji su članovi ECA. Nacionalna prvenstva bi trebalo da budu osnova za međunarodna takmičenja. Velika većina klubova smatra da bi samo sportska merila trebalo da određuju koji klubovi mogu da igraju međunarodna takmičenja", rekao je Olson.

Ova organizacija zalaže se i da većina nacionalnih prvaka ima direktan plasman u Ligu šampiona, umesto da do najelitnijih takmičenja dolazi kroz kvalifikacije.

ECA je već bila u poseti Uefi i iznela svoj predlog, a isto će uraditi i Unija evropskih profesionalnih fudbalskih klubova u sredu.

Olson je dodao da ta organizacija nije protiv promena, ali da nisu za predloge koji su izneli predstavnici ECA.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar