ЛШ: Нико не прича о Ајаксу и Тотенхему, а требало би...!

Фудбал неће стати због Ливерпуловог чуда и Барселониног колективног самоубиства. Зато су Ајакс и Тотенхем заслужили да се о њима пише и прича. . .

Фудбал 08.05.2019 | 18:58
ЛШ: Нико не прича о Ајаксу и Тотенхему, а требало би...!
Ливерпул је у црвеном усијању прохладне мајске ноћи фудбалским сладокусцима приредио шоу који ће се памтити и препричавати годинама. Због свега што се на култном Енфилду дешавало у режији Жоржиња Вајналдума, Трента Александер Арнолда, Дивока Оригија и чудесних Редса нико не прича о судару Ајакса и Тотенхема у дану када треба да добијемо име другог финалисте. А, требало би... 

Фудбал неће стати због Ливерпуловог чуда и Барселониног колективног самоубиства. Зато су Ајакс и Тотенхем заслужили да се о њима пише и прича. Ајакс је после 90 уводних минута заслужено у предности, иако је остао утисак да су млади ратници Ерика тен Хага комотно могли да се у Амстердам врате и с већом разликом. Тотенхем раширених руку дочекује повратак верног сина Хјонг Мин Сона и нада се расплету какав је изрежирао Ливерпул. Острво сања енглеско финале, остатак Европе окршај у коме ће се Редсима супротсавити најлепша фудбалска прича ове године.

Синоћ је постало јасно колико је фудбал чудесна игра и како ништа није сигурно, док се стварно и не догоди... Ајаксових 1:0 из Лондона сада делују готово безазлено, иако статистика каже да тим који је први сусрет добио поменутим резултатом даље пролази у чак 88 одсто случајева. Односно, у 658 од 750 мечева у свим нокаут фазама континенталних такмичења кроз историју.

Копљаници су добили опомену, сигнал да на распродатој Јохан Кројф Арени не смеју да се опусте ни на секунд, јер би Тотенхем могао да им украде то првог финале Лиге шампиона после 1996. године... Зато у Тотенхему није било панике када је одсвиран крај. Свестан је и Маурицио Покетино да је један гол заостатка лако надокнадив, ако се тактика постави на прави начин. Оно што су извели у Лондону прошле седмице Певци не смеју да понове, ако желе највећи европски резултат у клупској историји.

Ајакс не игра само за први трофеј елитног такмичења после 24 године, већ и за престиж, коефицијент и вртоглави бонус на рачуну. Ако би Матијс де Лихт, Френки де Јонг, Душан Тадић и остали успели да наставе тамо где су стали у Лондону, чека их прилив од чак 15.000.000 евра само за улаз у финале! То значи да ће Ајаксова зарада превазићи цифру од 100.000.000 евра на конто свега што је досад остварено у елитном такмичењу, без исхода финала...

Тотенхемове амбиције засад нису угрожене. За викенд је пропуштена добра шанса да се овери ново учешће у Лиги шампиона кроз Премијер лигу, а један гол заостатка дају наду да би ствари могле да се окрену. Додуше, Тотенхем потпуно мора да одбаци приступ из прве утакмице и покуша да успостави контролу од првог минута утакмице. Само тако, уз адекватну дозу агресивности и прибраности, Певци могу да се уздају у преокрет. То свакако неће бити лако јер се Ајаксова деца, вођена Душаном Тадићем нису уплашила ни много већих зверки, попут Реала и(ли) Јувентуса.

Ајакс ће покушати да игра на исти начин као и реванше у обе претходне фазе – с много лопте у ногама, уз јасну визију контроле игре. Само, овог пута ће имати потпуно другачији задатак, јер ће се први пут наћи у кожи онога који држи резултат, а не јури заостатак. Биће то потпуно нова улога за Копљанике, али у Амстердаму нико нема дилему да ће и овог пута изаћи као победници. Ипак, терет је сада много већи и не треба заборавити да нису добили ни један од та два претходна сусрета код куће...

Повратак Хјонг Мин Сона даје Маурицију Покетину валидну нападачку опцију, јер енергија Фернанда Љорентеа није била довољна да се озбиљније угрози Ајаксова одбрана и дође до мреже. Сон је у нокаут фази постигао чак половину Тотенхемових голова (четири од осам), што довољно говори о његовом значају за тим. Добра вест за Певце је и повратак Јана Вертонгена у тим после незгодне повреде главе коју је претрпео прошлог уторка. Носиће маску, али очекује се да ће бити у саставу од старта. Занимљиво, само један од претходних 17 тимова који су изгубили први меч код куће успео је да прође даље у полуфиналу елитног такмичења. Био је то Ајакс 1996. године, који је на свом терену тада био поражен од Панатинаикоса (0:1), а онда добио у Атини с 3:0.

Ајакс - Тотенхем, за престиж, славу и велики новац!

АЈАКС - ТОТЕНХЕМ (ТВ АРЕНА СПОРТ, 21.00)

Стадион: Јохан Кројф Арена, Амстердам;
Капацитет: 54.990;
Судија: Феликс Брих (Немачка).

АЈАКС (4-3-3): Онана – Мазрауи, Де Лихт, Блинд, Таљафико – Шене, Де Јонг, Ван де Бек – Зијех, Нерес, Тадић.
Тренер: Ерик тен Хаг.

ТОТЕНХЕМ (4-2-3-1): Лорис – Трипије, Алдервеирелд, Вертонген, Роуз – Вањама, Сисоко – Моура, Ериксен, Али – Сон.
Тренер: Маурицио Покетино.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар