LŠ: Niko ne priča o Ajaksu i Totenhemu, a trebalo bi...!

Fudbal neće stati zbog Liverpulovog čuda i Barseloninog kolektivnog samoubistva. Zato su Ajaks i Totenhem zaslužili da se o njima piše i priča. . .

Fudbal 08.05.2019 | 18:58
LŠ: Niko ne priča o Ajaksu i Totenhemu, a trebalo bi...!
Liverpul je u crvenom usijanju prohladne majske noći fudbalskim sladokuscima priredio šou koji će se pamtiti i prepričavati godinama. Zbog svega što se na kultnom Enfildu dešavalo u režiji Žoržinja Vajnalduma, Trenta Aleksander Arnolda, Divoka Origija i čudesnih Redsa niko ne priča o sudaru Ajaksa i Totenhema u danu kada treba da dobijemo ime drugog finaliste. A, trebalo bi... 

Fudbal neće stati zbog Liverpulovog čuda i Barseloninog kolektivnog samoubistva. Zato su Ajaks i Totenhem zaslužili da se o njima piše i priča. Ajaks je posle 90 uvodnih minuta zasluženo u prednosti, iako je ostao utisak da su mladi ratnici Erika ten Haga komotno mogli da se u Amsterdam vrate i s većom razlikom. Totenhem raširenih ruku dočekuje povratak vernog sina Hjong Min Sona i nada se raspletu kakav je izrežirao Liverpul. Ostrvo sanja englesko finale, ostatak Evrope okršaj u kome će se Redsima suprotsaviti najlepša fudbalska priča ove godine.

Sinoć je postalo jasno koliko je fudbal čudesna igra i kako ništa nije sigurno, dok se stvarno i ne dogodi... Ajaksovih 1:0 iz Londona sada deluju gotovo bezazleno, iako statistika kaže da tim koji je prvi susret dobio pomenutim rezultatom dalje prolazi u čak 88 odsto slučajeva. Odnosno, u 658 od 750 mečeva u svim nokaut fazama kontinentalnih takmičenja kroz istoriju.

Kopljanici su dobili opomenu, signal da na rasprodatoj Johan Krojf Areni ne smeju da se opuste ni na sekund, jer bi Totenhem mogao da im ukrade to prvog finale Lige šampiona posle 1996. godine... Zato u Totenhemu nije bilo panike kada je odsviran kraj. Svestan je i Mauricio Poketino da je jedan gol zaostatka lako nadoknadiv, ako se taktika postavi na pravi način. Ono što su izveli u Londonu prošle sedmice Pevci ne smeju da ponove, ako žele najveći evropski rezultat u klupskoj istoriji.

Ajaks ne igra samo za prvi trofej elitnog takmičenja posle 24 godine, već i za prestiž, koeficijent i vrtoglavi bonus na računu. Ako bi Matijs de Liht, Frenki de Jong, Dušan Tadić i ostali uspeli da nastave tamo gde su stali u Londonu, čeka ih priliv od čak 15.000.000 evra samo za ulaz u finale! To znači da će Ajaksova zarada prevazići cifru od 100.000.000 evra na konto svega što je dosad ostvareno u elitnom takmičenju, bez ishoda finala...

Totenhemove ambicije zasad nisu ugrožene. Za vikend je propuštena dobra šansa da se overi novo učešće u Ligi šampiona kroz Premijer ligu, a jedan gol zaostatka daju nadu da bi stvari mogle da se okrenu. Doduše, Totenhem potpuno mora da odbaci pristup iz prve utakmice i pokuša da uspostavi kontrolu od prvog minuta utakmice. Samo tako, uz adekvatnu dozu agresivnosti i pribranosti, Pevci mogu da se uzdaju u preokret. To svakako neće biti lako jer se Ajaksova deca, vođena Dušanom Tadićem nisu uplašila ni mnogo većih zverki, poput Reala i(li) Juventusa.

Ajaks će pokušati da igra na isti način kao i revanše u obe prethodne faze – s mnogo lopte u nogama, uz jasnu viziju kontrole igre. Samo, ovog puta će imati potpuno drugačiji zadatak, jer će se prvi put naći u koži onoga koji drži rezultat, a ne juri zaostatak. Biće to potpuno nova uloga za Kopljanike, ali u Amsterdamu niko nema dilemu da će i ovog puta izaći kao pobednici. Ipak, teret je sada mnogo veći i ne treba zaboraviti da nisu dobili ni jedan od ta dva prethodna susreta kod kuće...

Povratak Hjong Min Sona daje Mauriciju Poketinu validnu napadačku opciju, jer energija Fernanda Ljorentea nije bila dovoljna da se ozbiljnije ugrozi Ajaksova odbrana i dođe do mreže. Son je u nokaut fazi postigao čak polovinu Totenhemovih golova (četiri od osam), što dovoljno govori o njegovom značaju za tim. Dobra vest za Pevce je i povratak Jana Vertongena u tim posle nezgodne povrede glave koju je pretrpeo prošlog utorka. Nosiće masku, ali očekuje se da će biti u sastavu od starta. Zanimljivo, samo jedan od prethodnih 17 timova koji su izgubili prvi meč kod kuće uspeo je da prođe dalje u polufinalu elitnog takmičenja. Bio je to Ajaks 1996. godine, koji je na svom terenu tada bio poražen od Panatinaikosa (0:1), a onda dobio u Atini s 3:0.

Ajaks - Totenhem, za prestiž, slavu i veliki novac!

AJAKS - TOTENHEM (TV ARENA SPORT, 21.00)

Stadion: Johan Krojf Arena, Amsterdam;
Kapacitet: 54.990;
Sudija: Feliks Brih (Nemačka).

AJAKS (4-3-3): Onana – Mazraui, De Liht, Blind, Taljafiko – Šene, De Jong, Van de Bek – Zijeh, Neres, Tadić.
Trener: Erik ten Hag.

TOTENHEM (4-2-3-1): Loris – Tripije, Alderveireld, Vertongen, Rouz – Vanjama, Sisoko – Moura, Eriksen, Ali – Son.
Trener: Mauricio Poketino.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar