Прича: Од Павкова до Оригија... Најбоља ЛШ у овом вијеку!

Гомила је разлога због којих ћемо ову сезону Лиге шампиона памтити. . .

Фудбал 08.05.2019 | 20:02
Прича: Од Павкова до Оригија... Најбоља ЛШ у овом вијеку!
Једино што је сигурно ове сезоне у Лиги шампиона јесте да ништа није сигурно.

И то ову сезону чини вероватно најуздубљивијом од постанка Лиге шампиона. Макар у овом формату са 32 учесника. Било је још неких сјајних попут оне пре 15 година када је Мурињов Порто шокирао Европу. Било је романтичних тимова попут „Неверкузена“, Куперове Валенсије, Ируретиног Депортива, О'Лиријевог Лидса,Хидинковог ПСВ-а, Клопове луде Борусије, Симеонеовог бандитског Атлетика, две узбудљиве генерације Монака... Гледали смо Фергијев Јунајтед, Анчелотијев Милан, Јупов Бајерн, Венгеров Арсенал,Роналдињову, па Месијеву Барсу, Галактикосе, па „Зидане и Павоне“, Мурињов Челси, Мурињов Интер,Галактикосе ИИ, Роналдов Реал, губитнички Јуве...

Било је чудесних обрта и преокрета попут „Кристанбула“, Милановог помрачења у Ла Коруњи, Бајерновог слома на Камп Ноу, Ди Матеових чуда против Барсе и Бајерна. Гледали смо и Ел Класико у полуфиналу, италијанска, шпанска, енгелска и немачка финала... Дешавала су се изненађења, играле се антологијске утакмице, али никада у оволикој мери и на овакав начин.

Преокрети и узбуђења које гледамо ове сезоне чине је култном. Незаборавном. Свако ко помисли да Ливерпул, Ајакс, па и Тотенхем не заслужују титулу првака Европе јер не звуче довољно јако као Барса, Реал, Јуве или Сити, не навија за фудбал већ за своје фаворите и гледа себично на Лигу шампиона.

Ливерпул је у нокаут фази очитао лекције вишеструким европским првацима Порту, Бајерну и Барселони. И те како је заслужио да прође Барселону. Чак није ни заслужио да изгуби онај меч на Камп Ноуу.

Ајакс је ове сезоне најбољи тим Европе који игра најбољи фудбал и који је растурио од фудбала све на које је наишао. Нико ове сезоне није надиграо Ајакс, па ваљда такав тим заслужује да себе промовише и у првака Европе. Који разлог постоји да се не сматрају најбољима?

Тотенхем је избацио Интер, Борусију и на крају Манчестер Сити што је само по себи једна од најтежих мисија у европском фудбалу. Играо је добар фудбал где год се појавио. Имао и среће која му је претходних година често окретала леђа.

Ова луда завршница Лиге шампиона је само кулминација потпуно шизофрене сезоне која је кренула још од првог кола групне фазе.

Присетимо се меча на Местаљи где Роналдо добија онај контроверзни црвени картон после пола сата, а Јуве упрскос свему побеђује Валенсију са 2:0. Исте вечери смо добили прву сензацију Лиге шампиона када је Лион усред Манчестера победио Сити из два шута на гол. А ноћ раније је Европа подизала обрве када је чула резултат из Београда: Црвена звезда - Наполи 0:0.

Узбуђења су наставила да расту. У другом колу су Бајерн и Ајакс одиграли фудбалску лепотицу у Минхену. Било је 1:1, могло је да буде и 3:3, први пут смо тада видели за шта су способни Душан Тадић и другари. Да надиграју великана на његовом терену. ЦСКА је у Москви начео Лопетегијев Реал који је почео да се распада, ПСЖ је демолирао Звезду са 6:1 што се неће испоставити као најубедљивија победа, Интер је са максимланих шест бодова против Тотенхема и ПСВ Ајндховена изгледао као сигуран путник у осмину финала, Наполи је очитао фудбалску лекцију Ливерпулу и победио голом у 90. минуту...

У трећем колу је Борусија згазила Симеонеов Атлетико са 4:0 као нико никада до тада и најавила сјајну јесен, Јуве је победио Муриња у Енглеској, Наполи је прокоцкао победу у Паризу, Реал се порађао против Плзења...

Почетком новембра у четвртом колу је Бриж откинуо Монако у гостима са 4:0 и најавио кошмарну сезону Кнежева и ломове у клубу. Интер је играо 1:1 са Барсом и Италијани су већ почели да трубе о великом повратку Неразура на евросцену, Буфон је спасао ПСЖ пораза у Напуљу, Сити је дао шест комада Шахтјору, Мурињоје разбеснео Јувентине са прстом на уху и шокантним преокретом за победу у Торину када су га сви отписали.

Али највећа сензација је се десила на београдској Маракани где је анонимни Милан Павков растурио одбрану Ливерпула у парампарчад и изазвао онај блесави кез Јиргена Клопа који му је касније само јошМеси измамио. Небеским скоком изнад Ван Дајка и другова, а потом бомбом после отресања синоћњег хероја Ђинија Вајналдума је режирао највеће изненађење групне фазе Лиге шампиона које умало није коштало Ливерпул испадања у групи. А сада су на корак од титуле, знате?  



У петом колу је Мурињов Јунајтед једва на Олд Трафорду победио Јанг Бојсе и прошао, Лион је опет зауставио Сити, ПСЖ је довео Ливерпул на ивицу испадања...

Последње коло је донело Реалову бруку против ЦСКА, Интеров фијаско против ПСВ Ајдховена који га је уз Тотенхемов бод на Камп Ноу коштао испадања. Ливерпул је у мечу бити или не бити избацио Наполи. Ајакс и Бајерн су опет одиграли спектакуларан фудбал, овога пута је било 3:3 и већ тада се видело да Тен Хаговаекипа може да игра страшан фудбал против јачих.

Претходних сезона смо у осмини финала гледали пет-шест фаворита за титулу који играју против посрнулих великана или клубова из другог ешалона. Барселона, Јувентус, Манчестер Сити и ПСЖ су били фаворити. Ливерпул и Атлетико су вребали као фаворити из сенке који знају како се долази до финала. Реал Мадрид, Бајерн и Манчестер Јунајтед су се надали преокрету сезоне и да ће клупском величином на пролеће поставити ствари на своје место. Тотенхем и Борусија су деловали као клубови којима је пролаз групе пуна капа, а Порту, Роми, Ајаксу, Шалкеу и Лиону се нису давале никакве шансе.

Када је жреб одлучио да нико од фаворита не укрсти копља у осмини финала, заличило је тада на још једну предвидиву сезону у којој ће фаворити одрадити посао до четвртфинала. ПСЖ је био у налету форме и потпуни фаворит против Манчестер Јунајтеда у којем је још био Мурињо. Реал је био апослутни фаворит против Ајакса, Сити против Шалкеа, Барса против Лиона. Леп фудбал се очекивао у дуелима Тотенхема и Борусије, али никаве шансе за даље им нису даване. Рома је била благи фаворит против Порта јер је још била у каквој-таквој форми.

Атомски фудбал се очекивао у дуелима Бајерна и Ливерпула, а шаховски у двомечу Јувентуса и Ателтика. Уместо тога, обрнуто! Ливерпул и Бајерн су одиграли успаванку на Енфилду, Атлетико је избио ваздух из плућа Јувентусу и обезбедио 2:0 пред Торино.

У међувремену је Солскјер наследио Муриња и удахнуо живот Јунајтеду иако је код куће поражен од ПСЖ-а са 0:2. Ајакс је надиграо Реал, али је такође поражен код куће са 1:2, па је мудри Серхио Рамосрешио да очисти картоне. Спурси су згазили Дортмунд, Лион одолео Барси у Француској, а Шалке је полувреме мучио Сити.

И онда креће серија чуда у нокаут фази!

Ајакс је усред Мадрида одиграо историјску утакмицу, а Душан Тадић антологијску партију за „десетку“. Првак Европе је после 1.000 дана на величанствен начин склоњен са трона, Тадић је вртео рингишпиле, скидао паучину, Шене слао бомбе, деца се играла фудбала, а Серхио Рамос у неверици прекинуо снимање документарца у ложи. Лудница је почела...



Следеће вечери је био ред да још један фаворит на свом терену добије шамарчину. Солскјеров Јунајтед је направио сензацију у Паризу против арогантних Светаца на најболнији начин за њих - из пенала у надокнади времена. Још једном је ПСЖ остао без шансе за клемпави пехар.

Чудо за чудом сваког уторка и среде. У сенци су остали Тотенхем који је победио и у Дортмунду, односно Порто који је на продужетке избацио Рому.

Наредне недеље је Јувентус предвођен небеским Кристијаном Роналдом сломио кукавички Атлетико и елиминисао га са 3:0. Уз поруку да кипти од самопоуздања и да иде ка трофеју Лиге шампиона као прво фаворит. Сити је дао седам комада Шалкеа и утерао страх у кости свима. Ливерпул је у реваншу растурио Бајерн усред Минхена. Најавио је да неће због Премијер лиге жртвовати Лигу шампиона као су то шарлатани спекулисали, знате. Меси је одговорио Роналду симултанком против Лиона за 5:1.

Четири фаворита су испала пре четвртфинала, остала су их још четири: Барса, Сити, Јувентус и Ливерпул. Њихови навијачи су се радовали када их жреб четвртфинала није спојио. Јувентини су се обрадовали Ајаксу, Редси старој муштерији Порту, а Грађани Тотенхему који су драли где су стигли раније. На папиру је најтежи посао имала Барса против Јунајтеда.

На терену је било обрнуто!

Барса је имала најлкаши послао и са две победе угасила „Солскјерманијиу“. Уствари, Ливерпулу је било лакше против Порта са укупних 6:1. Јувентус је успео да извуче 1:1 у Амстердаму и изгледало је да ће све завршити код куће. Ајакс се опет испромашивао и пропустио да казни великана у Амстердаму као против Бајерна и Реала. Деловало је да се Јуве извукао баш оно „жабарски“ и да ће Роналдо у реваншу опет урадити оно за шта је доведен. Умало да уради... Дао га је опет главом за вођство и нестао. А онда је уследио час фудбала Де Јонга, Де Лихта, Ван де Бека, Тадића и екипе. Јувентус није знао где је лопта, изгубио је са 1:2, а требало је са 1:5. Толико је надигран да чак ни они који вечито кукају на разне разлоге за испадање из Лиге шампиона, овога пута нису имали шта да кажу и ћутали су као заливени. Чудесна дружина из Амстердама је показала да игра најбољи фудбал у Европи! Била је то Ајаксова фудбалска представа за алманахе.



А у малом острвском дербију, Покетино је у првих 90 минута потпуно надмудрио Гвардиолу који је чувао неке играче за Премијер лигу и победом од 1:0 направио огроман капитал за реванш. Антологијски реванш! Било је 1:0, 1:2, 3:2 а неки још нису ни пиво отворили поред ТВ екрана. Ко није гледао, мислио је да су „лајвскорови“ полудели и забаговали... Било је то најбољих 20 минута у историји Лиге шампиона. Лудница! Агуеро је погодио и за 4:2, Љоренте куком или руком донео наду Тотенхему, а онда паклених 20 минута опсаде. Стерлинг је у надокнади времена погодио за 5:3, почела је ерупција одушевљења, Гвардиола је коначно скинуо онај џемпер-јакну и почео да лудује, а онда су ВАР и Џунејт Чакир хладном водом полили узаврели Етихад за крај још једне феноменалне утакмице у овој сезони Лиге шампиона.



Ајаксов час фудбала Тотенхему усред Лондона у првом мечу и Месијеве мајсторије уз бројне промашаје Ливерпула су обележили прве дуеле полуфинала. Опет је било занимљиво и узбудљиво. Није било релано очекивати неко ново лудило у првом реваншу, поготово када је постало јасно да не играју Салах и Фирмино.

Али ова сезона је апсолутно чудесна! Нико није сигуран до последњег часа. Па ни Барса са 3:0 пред гостовање на Енфилду. Луди Ливерпул је приредио још једну луду ноћ својим навијачима, Лиги шампиона, комплетном фудбалу. Појавили су се неки нови хероји попут Шмицера, Луиса Гарсије и Беламија. Трент и Оригису смилили подвалу за сва времена која ће дуго болети Барселону. 

До краја сезоне у Лиги шампиона су још два меча. Не пада нам на памет да прогнозирамо шта ће бити. Само се надамо да ће бити исто овако узбудљиво и лепо као до сада.

Јер ова сезона је посебна. Није је киднаповао никакав Роналдо, Меси или Салах као раније. Ове сезоне један играч не прави разлику. Праве је момци великог срца из Ајакса, Ливерпула, Тотенхема. Ове сезоне су звезде Тадић, Де Јонг, Де Лихт, Сон, Лорис, Ван Дајк, Алисон... Старлете попут Нејмара, Дембелеа, Погбе,Дибале су остављене на чекање, судбина је наградила неке нове хероје попут Вајналдума, Оригија, Ванде Бека, Љорентеа, па и нашег Милана Павкова...

Ову сезону није покварио никакав калкулант попут Симеонеа, Муриња или Алегрија. Победили су људи који нам дају да уживамо у лепом и узбудљивом фудбалу Тен Хаг и Клоп. Донекле и тај Покетино... Њихов циљ је да се противник надигра, а да из тога дође резултат. Онда то све резултира неком утакмицом за памћење и фудбалом за уживање.

Зато је ова сезона Лиге шампиона посебна. Какве репрезентације, првенства, тенис, НБА, НФЛ, формуле, мотори и остало... Ово што је Лига шампиона понудила ове сезоне је врхунац спортског уживања. За старе и младе, мушкарце и жене, стручњаке и љубитеље. Сви су ужиивали. Штета што су остале још само две утакмице.

А онда од следеће се врло вероватно све враћа на старо. Барса, Реал, Енглези, Бајерн, Јувентус, Меси, Роналдо... Већ виђено.

Извор: моззартспорт

ФОТО: реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар