Priča: Od Pavkova do Origija... Najbolja LŠ u ovom vijeku!

Gomila je razloga zbog kojih ćemo ovu sezonu Lige šampiona pamtiti. . .

Fudbal 08.05.2019 | 20:02
Priča: Od Pavkova do Origija... Najbolja LŠ u ovom vijeku!
Jedino što je sigurno ove sezone u Ligi šampiona jeste da ništa nije sigurno.

I to ovu sezonu čini verovatno najuzdubljivijom od postanka Lige šampiona. Makar u ovom formatu sa 32 učesnika. Bilo je još nekih sjajnih poput one pre 15 godina kada je Murinjov Porto šokirao Evropu. Bilo je romantičnih timova poput „Neverkuzena“, Kuperove Valensije, Iruretinog Deportiva, O'Lirijevog Lidsa,Hidinkovog PSV-a, Klopove lude Borusije, Simeoneovog banditskog Atletika, dve uzbudljive generacije Monaka... Gledali smo Fergijev Junajted, Ančelotijev Milan, Jupov Bajern, Vengerov Arsenal,Ronaldinjovu, pa Mesijevu Barsu, Galaktikose, pa „Zidane i Pavone“, Murinjov Čelsi, Murinjov Inter,Galaktikose II, Ronaldov Real, gubitnički Juve...

Bilo je čudesnih obrta i preokreta poput „Kristanbula“, Milanovog pomračenja u La Korunji, Bajernovog sloma na Kamp Nou, Di Mateovih čuda protiv Barse i Bajerna. Gledali smo i El Klasiko u polufinalu, italijanska, španska, engelska i nemačka finala... Dešavala su se iznenađenja, igrale se antologijske utakmice, ali nikada u ovolikoj meri i na ovakav način.

Preokreti i uzbuđenja koje gledamo ove sezone čine je kultnom. Nezaboravnom. Svako ko pomisli da Liverpul, Ajaks, pa i Totenhem ne zaslužuju titulu prvaka Evrope jer ne zvuče dovoljno jako kao Barsa, Real, Juve ili Siti, ne navija za fudbal već za svoje favorite i gleda sebično na Ligu šampiona.

Liverpul je u nokaut fazi očitao lekcije višestrukim evropskim prvacima Portu, Bajernu i Barseloni. I te kako je zaslužio da prođe Barselonu. Čak nije ni zaslužio da izgubi onaj meč na Kamp Nouu.

Ajaks je ove sezone najbolji tim Evrope koji igra najbolji fudbal i koji je rasturio od fudbala sve na koje je naišao. Niko ove sezone nije nadigrao Ajaks, pa valjda takav tim zaslužuje da sebe promoviše i u prvaka Evrope. Koji razlog postoji da se ne smatraju najboljima?

Totenhem je izbacio Inter, Borusiju i na kraju Mančester Siti što je samo po sebi jedna od najtežih misija u evropskom fudbalu. Igrao je dobar fudbal gde god se pojavio. Imao i sreće koja mu je prethodnih godina često okretala leđa.

Ova luda završnica Lige šampiona je samo kulminacija potpuno šizofrene sezone koja je krenula još od prvog kola grupne faze.

Prisetimo se meča na Mestalji gde Ronaldo dobija onaj kontroverzni crveni karton posle pola sata, a Juve uprskos svemu pobeđuje Valensiju sa 2:0. Iste večeri smo dobili prvu senzaciju Lige šampiona kada je Lion usred Mančestera pobedio Siti iz dva šuta na gol. A noć ranije je Evropa podizala obrve kada je čula rezultat iz Beograda: Crvena zvezda - Napoli 0:0.

Uzbuđenja su nastavila da rastu. U drugom kolu su Bajern i Ajaks odigrali fudbalsku lepoticu u Minhenu. Bilo je 1:1, moglo je da bude i 3:3, prvi put smo tada videli za šta su sposobni Dušan Tadić i drugari. Da nadigraju velikana na njegovom terenu. CSKA je u Moskvi načeo Lopetegijev Real koji je počeo da se raspada, PSŽ je demolirao Zvezdu sa 6:1 što se neće ispostaviti kao najubedljivija pobeda, Inter je sa maksimlanih šest bodova protiv Totenhema i PSV Ajndhovena izgledao kao siguran putnik u osminu finala, Napoli je očitao fudbalsku lekciju Liverpulu i pobedio golom u 90. minutu...

U trećem kolu je Borusija zgazila Simeoneov Atletiko sa 4:0 kao niko nikada do tada i najavila sjajnu jesen, Juve je pobedio Murinja u Engleskoj, Napoli je prokockao pobedu u Parizu, Real se porađao protiv Plzenja...

Početkom novembra u četvrtom kolu je Briž otkinuo Monako u gostima sa 4:0 i najavio košmarnu sezonu Kneževa i lomove u klubu. Inter je igrao 1:1 sa Barsom i Italijani su već počeli da trube o velikom povratku Nerazura na evroscenu, Bufon je spasao PSŽ poraza u Napulju, Siti je dao šest komada Šahtjoru, Murinjoje razbesneo Juventine sa prstom na uhu i šokantnim preokretom za pobedu u Torinu kada su ga svi otpisali.

Ali najveća senzacija je se desila na beogradskoj Marakani gde je anonimni Milan Pavkov rasturio odbranu Liverpula u paramparčad i izazvao onaj blesavi kez Jirgena Klopa koji mu je kasnije samo jošMesi izmamio. Nebeskim skokom iznad Van Dajka i drugova, a potom bombom posle otresanja sinoćnjeg heroja Đinija Vajnalduma je režirao najveće iznenađenje grupne faze Lige šampiona koje umalo nije koštalo Liverpul ispadanja u grupi. A sada su na korak od titule, znate?  



U petom kolu je Murinjov Junajted jedva na Old Trafordu pobedio Jang Bojse i prošao, Lion je opet zaustavio Siti, PSŽ je doveo Liverpul na ivicu ispadanja...

Poslednje kolo je donelo Realovu bruku protiv CSKA, Interov fijasko protiv PSV Ajdhovena koji ga je uz Totenhemov bod na Kamp Nou koštao ispadanja. Liverpul je u meču biti ili ne biti izbacio Napoli. Ajaks i Bajern su opet odigrali spektakularan fudbal, ovoga puta je bilo 3:3 i već tada se videlo da Ten Hagovaekipa može da igra strašan fudbal protiv jačih.

Prethodnih sezona smo u osmini finala gledali pet-šest favorita za titulu koji igraju protiv posrnulih velikana ili klubova iz drugog ešalona. Barselona, Juventus, Mančester Siti i PSŽ su bili favoriti. Liverpul i Atletiko su vrebali kao favoriti iz senke koji znaju kako se dolazi do finala. Real Madrid, Bajern i Mančester Junajted su se nadali preokretu sezone i da će klupskom veličinom na proleće postaviti stvari na svoje mesto. Totenhem i Borusija su delovali kao klubovi kojima je prolaz grupe puna kapa, a Portu, Romi, Ajaksu, Šalkeu i Lionu se nisu davale nikakve šanse.

Kada je žreb odlučio da niko od favorita ne ukrsti koplja u osmini finala, zaličilo je tada na još jednu predvidivu sezonu u kojoj će favoriti odraditi posao do četvrtfinala. PSŽ je bio u naletu forme i potpuni favorit protiv Mančester Junajteda u kojem je još bio Murinjo. Real je bio aposlutni favorit protiv Ajaksa, Siti protiv Šalkea, Barsa protiv Liona. Lep fudbal se očekivao u duelima Totenhema i Borusije, ali nikave šanse za dalje im nisu davane. Roma je bila blagi favorit protiv Porta jer je još bila u kakvoj-takvoj formi.

Atomski fudbal se očekivao u duelima Bajerna i Liverpula, a šahovski u dvomeču Juventusa i Ateltika. Umesto toga, obrnuto! Liverpul i Bajern su odigrali uspavanku na Enfildu, Atletiko je izbio vazduh iz pluća Juventusu i obezbedio 2:0 pred Torino.

U međuvremenu je Solskjer nasledio Murinja i udahnuo život Junajtedu iako je kod kuće poražen od PSŽ-a sa 0:2. Ajaks je nadigrao Real, ali je takođe poražen kod kuće sa 1:2, pa je mudri Serhio Ramosrešio da očisti kartone. Spursi su zgazili Dortmund, Lion odoleo Barsi u Francuskoj, a Šalke je poluvreme mučio Siti.

I onda kreće serija čuda u nokaut fazi!

Ajaks je usred Madrida odigrao istorijsku utakmicu, a Dušan Tadić antologijsku partiju za „desetku“. Prvak Evrope je posle 1.000 dana na veličanstven način sklonjen sa trona, Tadić je vrteo ringišpile, skidao paučinu, Šene slao bombe, deca se igrala fudbala, a Serhio Ramos u neverici prekinuo snimanje dokumentarca u loži. Ludnica je počela...



Sledeće večeri je bio red da još jedan favorit na svom terenu dobije šamarčinu. Solskjerov Junajted je napravio senzaciju u Parizu protiv arogantnih Svetaca na najbolniji način za njih - iz penala u nadoknadi vremena. Još jednom je PSŽ ostao bez šanse za klempavi pehar.

Čudo za čudom svakog utorka i srede. U senci su ostali Totenhem koji je pobedio i u Dortmundu, odnosno Porto koji je na produžetke izbacio Romu.

Naredne nedelje je Juventus predvođen nebeskim Kristijanom Ronaldom slomio kukavički Atletiko i eliminisao ga sa 3:0. Uz poruku da kipti od samopouzdanja i da ide ka trofeju Lige šampiona kao prvo favorit. Siti je dao sedam komada Šalkea i uterao strah u kosti svima. Liverpul je u revanšu rasturio Bajern usred Minhena. Najavio je da neće zbog Premijer lige žrtvovati Ligu šampiona kao su to šarlatani spekulisali, znate. Mesi je odgovorio Ronaldu simultankom protiv Liona za 5:1.

Četiri favorita su ispala pre četvrtfinala, ostala su ih još četiri: Barsa, Siti, Juventus i Liverpul. Njihovi navijači su se radovali kada ih žreb četvrtfinala nije spojio. Juventini su se obradovali Ajaksu, Redsi staroj mušteriji Portu, a Građani Totenhemu koji su drali gde su stigli ranije. Na papiru je najteži posao imala Barsa protiv Junajteda.

Na terenu je bilo obrnuto!

Barsa je imala najlkaši poslao i sa dve pobede ugasila „Solskjermanijiu“. Ustvari, Liverpulu je bilo lakše protiv Porta sa ukupnih 6:1. Juventus je uspeo da izvuče 1:1 u Amsterdamu i izgledalo je da će sve završiti kod kuće. Ajaks se opet ispromašivao i propustio da kazni velikana u Amsterdamu kao protiv Bajerna i Reala. Delovalo je da se Juve izvukao baš ono „žabarski“ i da će Ronaldo u revanšu opet uraditi ono za šta je doveden. Umalo da uradi... Dao ga je opet glavom za vođstvo i nestao. A onda je usledio čas fudbala De Jonga, De Lihta, Van de Beka, Tadića i ekipe. Juventus nije znao gde je lopta, izgubio je sa 1:2, a trebalo je sa 1:5. Toliko je nadigran da čak ni oni koji večito kukaju na razne razloge za ispadanje iz Lige šampiona, ovoga puta nisu imali šta da kažu i ćutali su kao zaliveni. Čudesna družina iz Amsterdama je pokazala da igra najbolji fudbal u Evropi! Bila je to Ajaksova fudbalska predstava za almanahe.



A u malom ostrvskom derbiju, Poketino je u prvih 90 minuta potpuno nadmudrio Gvardiolu koji je čuvao neke igrače za Premijer ligu i pobedom od 1:0 napravio ogroman kapital za revanš. Antologijski revanš! Bilo je 1:0, 1:2, 3:2 a neki još nisu ni pivo otvorili pored TV ekrana. Ko nije gledao, mislio je da su „lajvskorovi“ poludeli i zabagovali... Bilo je to najboljih 20 minuta u istoriji Lige šampiona. Ludnica! Aguero je pogodio i za 4:2, Ljorente kukom ili rukom doneo nadu Totenhemu, a onda paklenih 20 minuta opsade. Sterling je u nadoknadi vremena pogodio za 5:3, počela je erupcija oduševljenja, Gvardiola je konačno skinuo onaj džemper-jaknu i počeo da luduje, a onda su VAR i Džunejt Čakir hladnom vodom polili uzavreli Etihad za kraj još jedne fenomenalne utakmice u ovoj sezoni Lige šampiona.



Ajaksov čas fudbala Totenhemu usred Londona u prvom meču i Mesijeve majstorije uz brojne promašaje Liverpula su obeležili prve duele polufinala. Opet je bilo zanimljivo i uzbudljivo. Nije bilo relano očekivati neko novo ludilo u prvom revanšu, pogotovo kada je postalo jasno da ne igraju Salah i Firmino.

Ali ova sezona je apsolutno čudesna! Niko nije siguran do poslednjeg časa. Pa ni Barsa sa 3:0 pred gostovanje na Enfildu. Ludi Liverpul je priredio još jednu ludu noć svojim navijačima, Ligi šampiona, kompletnom fudbalu. Pojavili su se neki novi heroji poput Šmicera, Luisa Garsije i Belamija. Trent i Origisu smilili podvalu za sva vremena koja će dugo boleti Barselonu. 

Do kraja sezone u Ligi šampiona su još dva meča. Ne pada nam na pamet da prognoziramo šta će biti. Samo se nadamo da će biti isto ovako uzbudljivo i lepo kao do sada.

Jer ova sezona je posebna. Nije je kidnapovao nikakav Ronaldo, Mesi ili Salah kao ranije. Ove sezone jedan igrač ne pravi razliku. Prave je momci velikog srca iz Ajaksa, Liverpula, Totenhema. Ove sezone su zvezde Tadić, De Jong, De Liht, Son, Loris, Van Dajk, Alison... Starlete poput Nejmara, Dembelea, Pogbe,Dibale su ostavljene na čekanje, sudbina je nagradila neke nove heroje poput Vajnalduma, Origija, Vande Beka, Ljorentea, pa i našeg Milana Pavkova...

Ovu sezonu nije pokvario nikakav kalkulant poput Simeonea, Murinja ili Alegrija. Pobedili su ljudi koji nam daju da uživamo u lepom i uzbudljivom fudbalu Ten Hag i Klop. Donekle i taj Poketino... Njihov cilj je da se protivnik nadigra, a da iz toga dođe rezultat. Onda to sve rezultira nekom utakmicom za pamćenje i fudbalom za uživanje.

Zato je ova sezona Lige šampiona posebna. Kakve reprezentacije, prvenstva, tenis, NBA, NFL, formule, motori i ostalo... Ovo što je Liga šampiona ponudila ove sezone je vrhunac sportskog uživanja. Za stare i mlade, muškarce i žene, stručnjake i ljubitelje. Svi su užiivali. Šteta što su ostale još samo dve utakmice.

A onda od sledeće se vrlo verovatno sve vraća na staro. Barsa, Real, Englezi, Bajern, Juventus, Mesi, Ronaldo... Već viđeno.

Izvor: mozzartsport

FOTO: reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar