Прича: Ватерло...!

Једном може да се догоди, два пута никако. . . Валверде мора да оде!

Фудбал 08.05.2019 | 22:31
Прича: Ватерло...!
Утисак је варљива категорија и често уме да завара око посматрача. Барселона ће се вероватно 25. маја после финала Купа краља против Валенсије окитити четвртом дуплом круном у минулих пет година, што би у нормалним околностима представљало доказ сурове надмоћи. Али, ко би данас могао да се закуне да је то заиста важно? 

Тешко да је каталонска фудбалска сила могла да изабере болнији начин да јој Ливерпул одруби главу. Генијалност Трента Александер Арнолда и круцијална прибраност Дивока Оригија, у моменту када је противник био спуштеног гарда, остаће упамћени као симболи једног од највећих преокрета у историји фудбала. Ватерло на Енфилду прогањаће све у Барселони као најстрашнији кошмар... Не само због коначног резултата, који довољно говори о карактеру Јиргена Клопа и војске којом управља, већ зато што је у ноћи великог страдања Барселона дозволила да јој се понови Рим и погине кукавички. 

Постоји она изрека: "Све што се једном деси, не мора се никада поновити, али све што се догоди два пута, десиће се сигурно и трећи пут".

Барселони је Ливерпул отворио најсвежију рану и одговорност треба да сноси Ернесто Валверде. У моменту истине успео је да измисли катастрофу тамо где није смело да је буде... Нико му неће оспорити то што има квалитет да доминира шпанским фудбалом, али после синоћ добили смо потврду да нема тај шампионски ДНК у себи. Због тога мора да оде. И не само он, већ и део оних који вероватно броје последње дане у дресу тима с идејом „Мес qуе ун цлуб“. Барселона, једноставно, ништа није научила из прошлогодишњег дебакла. 

Валверде је тада преживео само захваљујући тој дуплој круни и готово лудачким напорима Ђосеп Марије Бартомеуа да заустави егзодус. Јесте продужио уговор средином фебруара, али Ернесто Валверде је тренер без сигурне луке и овог пута га вероватно неће спасити успех у Примери. Сада је у димензији која не може да се опише простим речима... Издао је Барселону и њену матрицу игре с великим поседом лопте и диктирањем темпа. Мислима је био усмерен искључиво на одбрану, као да се потајно надао да ће Лионел Меси да баци нову чаролију или да ће Луис Суарез неки лутајући центаршут претворити у гол једним потезом... Дозволио је рањеном и отписаном Ливерпулу да васкрсне отупљених оштрица, без две нападачке ведете Мохамеда Салаха и Роберта Фирмина, те Набија Кеите у везном реду и Ендија Робертсона од полувремена. Мит великог Енфилда који гута све пред собом поново је оживео. 

Слика говори више од хиљаду речи и то никоме није промакло... Ђорди Алба, који је изнудио судбоносни корнер, није ни свестан шта им се дешава иза леђа. Као ни Серђи Роберто, најближи Оригију у тренутку када Трентсмишља ђаволски план. Луис Суарез и Артур с рукама у ваздуху, Иван Ракитић, Серхио Бускетс и Клемон Ленгле мислим ван утакмице, иако су физички били у шеснаестерцу. Валверде је сам признао да није видео четврти гол... Марк Андре тер Штеген наизглед бодри саиграче да одбране корнер, али му се пред очима одиграва најмрачнији сценарио... Барселона је на штиту, Енфилд у трансу, Дивок Ориги на пиједесталу, Трент Александер Арнолд с ловорикама у рукама. 

Синоћ је Ливерпул показао шта значи када ватра у грудима букти. Јирген Клоп је заслужио похвале којим га обасипа јавност, баш као и Жоржињо Вајналдум, Трент Александер Арнолд и Дивок Ориги. Ливерпул је постао икона „рокијевског“ уздизања и истинског победничког духа. Ливерпул је чудо. Сада разумемо да се онај Истанбул 2005. није догодио сам од себе...

Паметне одлуке не доносе се на основу емоција. Барселона је сада у кожи Јувентуса, Бајерна и Пари Сен Жермена. Јесте важно одржати ниво у домаћим оквирима, али када Ушати упорно измиче, поготово на овакав начин онда мора нешто да се мења. Иако је на прагу да заврши сезону с два пехара, Барселонина сезона је пропала. Валверде није жртвени јарац, већ неко ко је директно одговоран за овај хаос, као што му се приписују две успешне сезоне у домаћим оквирима.

Али, мора да сам да носи свој терет... 

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар