Priča: Vaterlo...!

Jednom može da se dogodi, dva puta nikako. . . Valverde mora da ode!

Fudbal 08.05.2019 | 22:31
Priča: Vaterlo...!
Utisak je varljiva kategorija i često ume da zavara oko posmatrača. Barselona će se verovatno 25. maja posle finala Kupa kralja protiv Valensije okititi četvrtom duplom krunom u minulih pet godina, što bi u normalnim okolnostima predstavljalo dokaz surove nadmoći. Ali, ko bi danas mogao da se zakune da je to zaista važno? 

Teško da je katalonska fudbalska sila mogla da izabere bolniji način da joj Liverpul odrubi glavu. Genijalnost Trenta Aleksander Arnolda i krucijalna pribranost Divoka Origija, u momentu kada je protivnik bio spuštenog garda, ostaće upamćeni kao simboli jednog od najvećih preokreta u istoriji fudbala. Vaterlo na Enfildu proganjaće sve u Barseloni kao najstrašniji košmar... Ne samo zbog konačnog rezultata, koji dovoljno govori o karakteru Jirgena Klopa i vojske kojom upravlja, već zato što je u noći velikog stradanja Barselona dozvolila da joj se ponovi Rim i pogine kukavički. 

Postoji ona izreka: "Sve što se jednom desi, ne mora se nikada ponoviti, ali sve što se dogodi dva puta, desiće se sigurno i treći put".

Barseloni je Liverpul otvorio najsvežiju ranu i odgovornost treba da snosi Ernesto Valverde. U momentu istine uspeo je da izmisli katastrofu tamo gde nije smelo da je bude... Niko mu neće osporiti to što ima kvalitet da dominira španskim fudbalom, ali posle sinoć dobili smo potvrdu da nema taj šampionski DNK u sebi. Zbog toga mora da ode. I ne samo on, već i deo onih koji verovatno broje poslednje dane u dresu tima s idejom „Mes que un club“. Barselona, jednostavno, ništa nije naučila iz prošlogodišnjeg debakla. 

Valverde je tada preživeo samo zahvaljujući toj duploj kruni i gotovo ludačkim naporima Đosep Marije Bartomeua da zaustavi egzodus. Jeste produžio ugovor sredinom februara, ali Ernesto Valverde je trener bez sigurne luke i ovog puta ga verovatno neće spasiti uspeh u Primeri. Sada je u dimenziji koja ne može da se opiše prostim rečima... Izdao je Barselonu i njenu matricu igre s velikim posedom lopte i diktiranjem tempa. Mislima je bio usmeren isključivo na odbranu, kao da se potajno nadao da će Lionel Mesi da baci novu čaroliju ili da će Luis Suarez neki lutajući centaršut pretvoriti u gol jednim potezom... Dozvolio je ranjenom i otpisanom Liverpulu da vaskrsne otupljenih oštrica, bez dve napadačke vedete Mohameda Salaha i Roberta Firmina, te Nabija Keite u veznom redu i Endija Robertsona od poluvremena. Mit velikog Enfilda koji guta sve pred sobom ponovo je oživeo. 

Slika govori više od hiljadu reči i to nikome nije promaklo... Đordi Alba, koji je iznudio sudbonosni korner, nije ni svestan šta im se dešava iza leđa. Kao ni Serđi Roberto, najbliži Origiju u trenutku kada Trentsmišlja đavolski plan. Luis Suarez i Artur s rukama u vazduhu, Ivan Rakitić, Serhio Buskets i Klemon Lengle mislim van utakmice, iako su fizički bili u šesnaestercu. Valverde je sam priznao da nije video četvrti gol... Mark Andre ter Štegen naizgled bodri saigrače da odbrane korner, ali mu se pred očima odigrava najmračniji scenario... Barselona je na štitu, Enfild u transu, Divok Origi na pijedestalu, Trent Aleksander Arnold s lovorikama u rukama. 

Sinoć je Liverpul pokazao šta znači kada vatra u grudima bukti. Jirgen Klop je zaslužio pohvale kojim ga obasipa javnost, baš kao i Žoržinjo Vajnaldum, Trent Aleksander Arnold i Divok Origi. Liverpul je postao ikona „rokijevskog“ uzdizanja i istinskog pobedničkog duha. Liverpul je čudo. Sada razumemo da se onaj Istanbul 2005. nije dogodio sam od sebe...

Pametne odluke ne donose se na osnovu emocija. Barselona je sada u koži Juventusa, Bajerna i Pari Sen Žermena. Jeste važno održati nivo u domaćim okvirima, ali kada Ušati uporno izmiče, pogotovo na ovakav način onda mora nešto da se menja. Iako je na pragu da završi sezonu s dva pehara, Barselonina sezona je propala. Valverde nije žrtveni jarac, već neko ko je direktno odgovoran za ovaj haos, kao što mu se pripisuju dve uspešne sezone u domaćim okvirima.

Ali, mora da sam da nosi svoj teret... 

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar