Српски репрезентативац плива за Мађарску?

Себастијан Сабо поднео је захтев Светској пливачкој федерацији за промену држављанства.

Остали спортови 08.05.2019 | 14:15
Српски репрезентативац плива за Мађарску?
Сећате ли се Наташе Јанић, сјајне српске кајакашице која је 2000. године одлучила да промени држављанство и наступа за Мађарску, за коју је касније освојила шест олимпијских медаља?

Србији би могла да се понови та прича.

Себастијан Сабо, 23-годишњи пливач, поднео је захтев за промену држављанства.

Он је Светској пливачкој федерацији (ФИНА) послао званични допис да убудуће жели да наступа за Мађарску, а о томе је обавестио и Пливачки савез Србије, преноси "Спортски журнал".

"Тачно је да смо добили Себастијанов захтев да убудуће наступа за Мађарску", објаснио је Борис Дробац, председник Пливачког савеза Србије.

"Образложио је то тиме што тамо живи и тренира и да је ушао у њихов систем рада. Одлуку су додатно убрзали сјајни резултати које је постигао на њиховом националном првенству", напоменуо је Дробац и додао да млади пливач нема никакве замерке на Пливачки савез Србије.

"Суштина је да у Мађарској има далеко боље услове, квалитетнију групу пливача, ту се пронашао. Оно што му они нуде, ми не можемо.. Још увек није ништа званично, али, реално, то је завршена прича", истакао је председник ПСС.

Себастијан Сабо рођен је 1996. године у Франкфурту, у Немачкој, али се његова породица само годину дана касније преселила у Сенту. Пливањем је почео да се бави са седам година, али се професионално посветио том спорту тек пошто је постао пунолетан.

Себастијан Сабо недавно је наОтвореном првенству у Дебрецину испливао олимпијску норму за Токио 2020.Он је у трци на 100 метара делфин стилом остварио време 51,34 секунде, други најбољи резултат на свету.

"То је велики губитак за српско пливање. Он је предводник нове генерације и од њега смо у наредних пет, шест година могли да очекујемо врхунска остварења. У индивидуалним тркама на 50 и 100 метара делфин, где је тренутно други на свету по резултатима, али и у штафети 4x100 метара, где бисмо са њим у екипи имали реалне шансе да изборимо место на Олимпијским играма 2020. Сада је то далеко теже. Знао сам да ово може да се догоди, али сам се надао да до тога неће доћи. И даље прижељкујем неко чудо док све не буде званично, али, нажалост, чуда се веома ретко догађају", поручио је Дробац.

И Себастијан је потврдио да је покренуо процес за добијање држављанства Мађарске.

"За сада још ништа није дефинитвно. Не знам како стоје ствари и докле се стигло, па не желим ништа ни да причам. Сигурно ме разумете", навео је Сабо.

Према правилима ФИНА пливач може да промени држављанство под условом да се годину дана не такмичи за матичну земљу, што је у случају Себастијана Саба испуњено.

"Он током 2018. није пливао за Србију, тако да са те стране нема препрека, остаје само да се дефинише да ли се ту рачуна и наступ за Пливачки клуб Сента на првенству Србије током прошле године. Може да буде упитно његово учешће на СП у Гвангжуу, али већ на Играма у Токију 2020. моћи ће да наступа за Мађарску", појаснио је Дробац.

Готово је извесно да Србија сада има пливача мање на Олимпијским играма у Токију, а осим Себастијана Сабоа норму су још испунили Чаба Силађи у дисциплини 100 метара прсно и Ања Цревар у трци на 400 метара мешовито.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар