Srpski reprezentativac pliva za Mađarsku?

Sebastijan Sabo podneo je zahtev Svetskoj plivačkoj federaciji za promenu državljanstva.

Ostali sportovi 08.05.2019 | 14:15
Srpski reprezentativac pliva za Mađarsku?
Sećate li se Nataše Janić, sjajne srpske kajakašice koja je 2000. godine odlučila da promeni državljanstvo i nastupa za Mađarsku, za koju je kasnije osvojila šest olimpijskih medalja?

Srbiji bi mogla da se ponovi ta priča.

Sebastijan Sabo, 23-godišnji plivač, podneo je zahtev za promenu državljanstva.

On je Svetskoj plivačkoj federaciji (FINA) poslao zvanični dopis da ubuduće želi da nastupa za Mađarsku, a o tome je obavestio i Plivački savez Srbije, prenosi "Sportski žurnal".

"Tačno je da smo dobili Sebastijanov zahtev da ubuduće nastupa za Mađarsku", objasnio je Boris Drobac, predsednik Plivačkog saveza Srbije.

"Obrazložio je to time što tamo živi i trenira i da je ušao u njihov sistem rada. Odluku su dodatno ubrzali sjajni rezultati koje je postigao na njihovom nacionalnom prvenstvu", napomenuo je Drobac i dodao da mladi plivač nema nikakve zamerke na Plivački savez Srbije.

"Suština je da u Mađarskoj ima daleko bolje uslove, kvalitetniju grupu plivača, tu se pronašao. Ono što mu oni nude, mi ne možemo.. Još uvek nije ništa zvanično, ali, realno, to je završena priča", istakao je predsednik PSS.

Sebastijan Sabo rođen je 1996. godine u Frankfurtu, u Nemačkoj, ali se njegova porodica samo godinu dana kasnije preselila u Sentu. Plivanjem je počeo da se bavi sa sedam godina, ali se profesionalno posvetio tom sportu tek pošto je postao punoletan.

Sebastijan Sabo nedavno je naOtvorenom prvenstvu u Debrecinu isplivao olimpijsku normu za Tokio 2020.On je u trci na 100 metara delfin stilom ostvario vreme 51,34 sekunde, drugi najbolji rezultat na svetu.

"To je veliki gubitak za srpsko plivanje. On je predvodnik nove generacije i od njega smo u narednih pet, šest godina mogli da očekujemo vrhunska ostvarenja. U individualnim trkama na 50 i 100 metara delfin, gde je trenutno drugi na svetu po rezultatima, ali i u štafeti 4x100 metara, gde bismo sa njim u ekipi imali realne šanse da izborimo mesto na Olimpijskim igrama 2020. Sada je to daleko teže. Znao sam da ovo može da se dogodi, ali sam se nadao da do toga neće doći. I dalje priželjkujem neko čudo dok sve ne bude zvanično, ali, nažalost, čuda se veoma retko događaju", poručio je Drobac.

I Sebastijan je potvrdio da je pokrenuo proces za dobijanje državljanstva Mađarske.

"Za sada još ništa nije definitvno. Ne znam kako stoje stvari i dokle se stiglo, pa ne želim ništa ni da pričam. Sigurno me razumete", naveo je Sabo.

Prema pravilima FINA plivač može da promeni državljanstvo pod uslovom da se godinu dana ne takmiči za matičnu zemlju, što je u slučaju Sebastijana Saba ispunjeno.

"On tokom 2018. nije plivao za Srbiju, tako da sa te strane nema prepreka, ostaje samo da se definiše da li se tu računa i nastup za Plivački klub Senta na prvenstvu Srbije tokom prošle godine. Može da bude upitno njegovo učešće na SP u Gvangžuu, ali već na Igrama u Tokiju 2020. moći će da nastupa za Mađarsku", pojasnio je Drobac.

Gotovo je izvesno da Srbija sada ima plivača manje na Olimpijskim igrama u Tokiju, a osim Sebastijana Saboa normu su još ispunili Čaba Silađi u disciplini 100 metara prsno i Anja Crevar u trci na 400 metara mešovito.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar