ЛШ: Ливерпул немогуће претвара у могуће! ФИНАЛЕ!

Чудо се догодило – Ливерпул нокаутирао Барсу за финале ЛШ! Фудбалери Ливерпула направили су чудо и пласирали се у финале Лиге шампиона! То може само ЛИВЕРПУЛ: 4:0 против Барсе и финале!!! Епска утакмица на "Енфилду" која улази у историју Лиге шампиона, а Ливерпул улази у финале овог такмичења након што је успео да "окрене" након убедљиво пораза у Барселони (3:0) и то без Салаха и Фирмина. Распад Каталонаца! ЛУДО, ЛУЂЕ, ЛИВЕРПУЛ! Ово није чудо, ово је тако нормално за клуб са Енфилда!

Фудбал 07.05.2019 | 23:07
ЛШ: Ливерпул немогуће претвара у могуће! ФИНАЛЕ!
"Редси" су прегазили Барселону 4:0 (1:0) на Енфилду и елиминисани Каталонце након 0:3 на Ноу Кампу у првом мечу!

Барселона је доживела "Деја ву" јер јој се исто догодило прошле сезоне у четвртфиналу, након 4:1 на свом терену, изгубила је 3:0 од Роме у Риму и испала.

Подвиг Ливерпула је тим већи што Јирген Клоп није могао да рачуна на своја два најбоља играча Мухамеда Салаха и Роберта Фирмина због повреда.

Међутим, њихов изостанак су искористили Дивок Ориги и Жоржињо Вајналдум и са по два гола постали неочекивани хероји Енфилда.

Ориги је донео вођство Ливерпулу искористивши одбитак у седмом минуту, да би Вајналдум као резервиста послао госте у нокдаун са два гола за 122 секунде почетком другог полувремена.

У тренуцима када је пао темпо и чекала се мирна завршница без превише ризиковања, домаћи играчи су насамарили неопрезне госте и на "кварно" им дали четврти гол.

Робертсон је брзо извео корнер док су се Каталонци намештали, а њихову неопрезност је искористио Ориги другим голом из петерца на мечу.

Ливерпул ће тако другу сезону у низу играти у финалу Лиге шампиона, ко ће му бити ривал у Мадриду 1. јуна сазнаће за 24 сата након реванша између Ајакса и Тотенхема у Амстедраму. "Копљаници" имају гол предности из Лондона.

Ливерпул је очекивано кренуо офанзивно од првог минута и запретио већ у 57. секунди, када је Алба спречио асистенцију Шаћирија.

Наставили су "Редси" да притискају одбрану Барсе и то им доноси гол већ у седмом минуту.

Алба је лоше реаговао после дубинске лопте са половине Ливерпула, спустио је главом лопту на ногу Манеу, овај је предао Хендерсону који уз доста среће улази у казнени простор и шутира у доњи леви угао.

Тер Штеген брани, али се лопта одбија право до Дивока Оригија који је смешта у небрањену мрежу (1:0).

Неколико минута касније догодио се споран тренутак, Мане је пао после дуела са Робертом, али је судија Чакир само домахнуо.

У међувремену се разиграо Меси, а с њим и Барса, па је уследила канонада Ливерпуловог гола.

Неколико пута је "тукао" Аргентинац, али је Алисон Бекер сјајно бранио, да би у најбољој прилици за гол Меси претерао са дриблинзима па Матип му одузима лопту на "пеналу".

Средином првог дела меча Ливерпул опет преузима иницијативу, Робертсон сјајно шутира са ивице казненог, али брани и Тер Штеген.

У наредном нападу Барсе сјајну дубинску лопту је добио Суарес, али у последњем тренутку испред њега реагује Робертсон и спречава стопостотну шансу.

У самој завршници меча сјајни Артуро Видал, који је имао пет успешних стартова током првог полувремена, уклизавањем спречава Робертсона да можда изједначи.

С друге стране Алисон спасава гол Ливерпула у ситуацији један на један са Албом, којем је зицер сервирао Меси.

На полувремену Јирген Клоп прави измену која је све променила. Бека Робертсона мења везиста Вајналдум који режира нокаут Барселоне.

Кренула су оба тима отворено након паузе, Тер Штеген и Алисон сјајно реагују на опасне покушаје Ван Дајка и Суареса, након чега је уследило суноврат Каталонаца.

Вајналдум баца у транс "Редсе" у року од 122 секунде. Прво користи центаршут Александер-Арнолда са десне стране и из трка закуцава лопту са 7-8 метара по средини по земљи у мрежу.

Већ у наредном нападу показује да је опасан и главом јер на савршен центаршут Шаћирија са леве стране скаче као кошаркаш и погађа леве рашље.

Тек тада Валверде прави измену и формацију са којом је вероватно требало да почне меч, уместо невидљивог нападача Кутиња уводи бека Семеда.

Барселона преузима иницијативу, Меси не користи слободан ударац из позиције из које је погодио на Камп Ноу, а потом му Алисон брани шут искоса са десне стране.

Гости су наставили да диктирају ритам, али су јалово нападали, Копов тим је сјајно неутралисао Месија и Суареса који су ретко успевали међусобно да комбинују.

А онда, у тренуцима када је значајно пао ритам меча, када се очекивала мирна завршница без превише ризиковања, нови шок за госте.

Заспала је одбрана Барселоне док су се домаћини спремали да изведу корнер, то је искористио Александер-Арнолд и брзо гурнуо лотпту пред гол, а то је искористио Дивок Ориги и другим голом донео Ливерпулу гол за предност у укупном резултату!

Барселона је кренула напред у последњих десетак минута, али деморалисани Каталонци нису успели да конкретно запрете голу Ливерпула, који се враћа у финале ЛШ, своје девето у историји где ће се борити за шесту титулу.

Немогуће, немогуће, немогуће!

Ливерпул је ове вечери на "Енфилду" поново променио ток историје и "избио" је Лионелу Месију и Барселони трофеј Лиге шампиона који су већ уписали након велике победе пре шест дана на њиховом стадиону (0:3), а неустрашива дружина Јиргена Клопа се није уплашила ничега.

Ни три гола заостатка, ни то што у саставу нису имали Роберта Фирмина и Мохамеда Салаха, ни то што их за викенд очекује битка за Премијер лигу - нису били разлог да одустану.

Барселони се ове вечери на "Енфилду" поновила Рома из прошле сезоне, и дефинитивно је да Ернесто Валверде нема победнички ген за овај клуб, док је управо то показао Ливерпул коме се преокрети записани у ДНК; ако су то успевали против Сент Етјена 1977, Олимпијакоса 2004, Дортмунда 2016. или најважније против Милана 2005. године у Истанбулу, за само шест минута, зашто то не би могли за читав један меч против Барселоне?

И успели су - головима Оригија из 7. и 79. минута, односно "резервиста" Вајналдума из 54. и 56. минута, Ливерпул је заказао борбу за трофеј Лиге шампиона.

На стадиону "Ванда Метрополитано" у Мадриду покушаће да исправе оно што нису лане у Кијеву када их је победио Реал Мадрид, а овога пута тамо ће чекати бољег из дуела Тотенхема и Ајакса (0:1) где тек ништа није одлучено.

ЛИВЕРПУЛ - БАРСЕЛОНА 4:0 (1:0), УКУПНО 4:3!

Говорио је уочи утакмице Ернесто Валверде да је његова екипа научила лекцију против Роме, али им је она "почела да се привиђа" на самом старту меча.

Панично су играли у одбрани, на све стране су нападали играчи Ливерпула, а после грешке Ђордија Албе дошли су у вођство већ у 7. минуту када је Дивок Ориги постигао свој први гол у Лиги шампиона, након што је Џордану Хендерсону шут у ситуацији "један на један" одбранио Алисон.

Ушла је играчима Барсе "вода у уши", умало су дошли и до другог гола, да би потом било узбудљиво на другој страни када су у шансе улазили Меси и Кутињо.

Наметнули су озбиљан темпо играчи обе екипе, прве звезде утакмице били су Тер Штеген и Алисон, док су у финишу полувремена повреде Хендерсона и Робертсона, кога је заменио Вајналдум у паузи, мало успориле Ливерпул и Ђорди Алба је могао да изједначи после сјајне лопте Месија.

Знао је Ливерпул да мора да "крене по голове" и стигли су раније него што су и мислили.

Вајналдум је у два минута постигао два поготка, на додавања Александер-Арнолда с десног и Шаћирија с левог бока, па је "Енфилд" експлодирао призивајући "дежа ви" из Истанбула.

Барселона је деловала разбијено, паничили су сви редом, можда највише Ернесто Валверде који није одавао знаке смирености, док је полако конце игре у своје руке преузимао Лионел Меси и кренуо је да постигне погодак који ће његову екипу одвести у финале.

Најбољи фудбалер планете је ушао у једну шансу и натерао Алисона на велику одбрану, али као да читаве вечери није имао с ким да игра, као да то није била она Барселона...

Требало је само да издрже да не приме погодак. И нису успели.

Трент Александер-Арнолд, момак који има само 20 година, извео је корнер "на фору" и искористио то што су играчи Барселоне, чак и голман, били окренути од лопте, па је његову бриљантну идеју искористио Дивок Ориги и крунисао се у миљеника навијача, чак и да више не одигра ни меч за њих.

Белгијски нападач је имао незахвалну улогу да замени Фирмина и Салаха, играче који само једном од доласка у клуб нису играли на истој утакмици за Ливерпул, и успео је то.

И то како!

Одмахивао је Меси главом у неверици свестан шта је његова екипа урадила, а до краја ни шанса - поглед на клупу на којој су седели Артур, Малком, Фермален или Умтити није био нарочит повод за оптимизам код навијача Ливерпула, тако да је Барселона последњи судијски звиждук сачекала без практично праве шансе за гол и избацивање Енглеза.

А сетите се промашене шансе Дембелеа у четвртом минуту надокнаде на "Енфилду" када га је Меси спојио са голом, а он очајно реаговао...

Ливерпул иде у своје девето финале и шести трофеј, први од 2005. године!

Богови фудбала су рекли – ЛИВЕРПУЛ! Можда је Лионел Меси најбољи свих времена, можда је Барселона без премца у 21. веку, можда би 3:0 против било ког другог ривала било довољно, али не против Црвених. Поготово не на Енфилду. Тамо где су падали и већи и где су се рађали највећи скотрљао се у провалију сопствених заблуда каталонски тим, а међу звезде лансиран састав Јиргена Клопа, коме после величанственог преокрета мора да се пришије статус фаворита у финалу Лиге шампиона, без обзира хоће ли му на ноге Ајакс или Тотенхем.

Некад речи нису потребне. Некад је довољно бацити поглед на семафор. Тамо пише 4:0.

ЧЕТИРИ – НУЛА!

Писало би, да има места, како је један Немац опет дигао свет на ноге, како је Дивок Ориги погађао као да је Роберто Фимирно, како је Ђини Вајнлалдум постао јунак за два минута попут Мохамеда Салаха, али у свим извештајима на Острву, било да је реч о талобидима или угледној штампи, само кад би стајало АТА постало би јасно ко је човек одлуке.

Име му је Александер Трент Арнолд, има 20 година и одиграо је меч живота! Таман ништа више у каријери да не уради, победио је. Директно је заслужан за два гола, од којих је други Ливерпулов, за коначних 4:0, персонификација целог клуба. Оног куба који никад неће ходати сам, јер има ко да га гура напред, чак и кад су повређени Фирмино, Салах и Наби Кеита. Подвала сезоне, продата фора као на малом фудбалу, затечени Марк Андре Тер Штеген који глуми навијача и обезглављена Барса. Нема лепше слике за навијаче Ливерпула од те кад Дивок Ориги затвара радњу и поручује великану са Камп Ноа: "пиши кући за одело".

Лу-ди-ло!!!

Казаће многи – чудо. Погрешиће. Ово је константа. Редовна појава. Јер, овај клуб је навикао навијаче да на ненормалалн начин добија утакмице. Било је тако у Дортмунду против Алавеса 2001, Истанбулу против Милана 2005, Борусије 2016, лане против у том тренутку објективно јачег Манчестер Ситија. И сад против моћне Барселоне којој не би вечерас вредело чак ни кад је Роналдињо заплесао. Ни да су се на истом месту скупили Ћави, Инијеста, Карлес Пујол...

Оваквом Ливепрулу 7. маја 2019. не би одолела ни репрезентација универзума, јер дефинитивно постоји нека невидљива сила на Енфлду, том култном стадиону, која домаћина тера преко граница сопствених могућности и рађа јунаке.

Штавише, да су неким интергалактичим путем црвени дрес обукли Енди Керол и Кристијан Бентеке опет би се стекао утисак да је домаћин тај који је бољи и да ношем вулканом емоција ово, једноставно, мора да преокрене. Објашњавати како ћорав је посао. То је Ливерпул. Лопта напред, увек и свуда. Баш као што су пре шест дана на Ноу Кампу заслужили гол, овог пута су све наплатили. Вишеструко. И то без главних узданица, само 24 сата пошто им је Манчестер Сити опет преузео прво место на табели, у седмици у којој ће можда остати без толико чекане титуле првака.

Само, овај клуб има нешто посебно у себи. Тхис меанс море, рекли би Скаузери. Ту већ не би погрешили, јер опљачкати Ђордија Албу у акцији за 2:0 и намазано извести корнер за 4:0 то може само фудбалер високог коефицијент интелигенције какав је Александар Арнолд. Или оне две реакције Клоповог џокера Вајналдумапосле центаршутева Трента и Шаћирија у размаку од два минута које су потресле Енфилд из темеља? Можда одбране Алисона у првом делу или скоро надреална интервенција Матипа кад је Меси претио из свих оружја? Можда она чврга Робертсона омаленом Аргентинцу већ у другом минуту утакмице да схвати где је дошао. Плус, каква паритја Фабиња!

Распредаће се тек приче о улози Вирџила ван Дајка, како му Луис Суарез ове вечери вири из џепа, боловима спутаног, међутим, издржљивог Џордана Хендерсона, шпартању Џердана Шаћирија уздуш и попреко, говориће се о тактици Јиргена Клопа и све ће то бити у реду. И све би било ненормално нормално да се овакав спектакл, после 0:3 из првог меча, извео против Брајтона, али...

Такмац је била Барселона. Крунисана пре десетак дана у првака Шпаније, одморна после лакшег тренинга резервиста у Вигу, уверена да не може да јој се понови Рома. Самодовољна. И ево јој га сад Ђерар Пикеда се бави политиком и Усман Дембеле да игра видео игрице до јутарњих сати и Малком који не може никад с лоптом, ево јој и који слободњак за Месија, да не буде како није имала шансу, ево јој летњи прелазни рок да опет ако је могуће потроши неколико стотина милиона евра, па да се врати и покуша да спозна да у европским оквирима од ње има већи.

Ливерпоол – тхис меанс море!

ЛИГА ШАМПИОНА, ПОЛУФИНАЛЕ, РЕВАНШ /први меч 0:3/

ЛИВЕРПУЛ - БАРСЕЛОНА 4:0 (1:0)
/Ориги 7, 79, Вајналдум 54, 56/

Стадион: Енфилд Роуд.
Гледалаца: 54.000.
Судија: Џунејт Чакир (Турска).
Жути картони: Фабињо, Матип (Ливерпул), Бускетс, Ракитић, Семедо (Барселона).

ЛИВЕРПУЛ (4-3-3): Алисон - Александер Арнолд, Матип, Ван Дајк, Робертсон (од 46. Вајналдум) - Хендерсон, Фабињо, Милнер - Орги (од 85. Гомез), Мане, Шаћири (од 90. Стариџ). 

БАРСЕЛОНА (4-3-3): Тер Штеген - Серђи Роберто, Пике, Ленгле, Алба - Видал (од 75. Артур), Бускетс, Ракитић (од 80. Малком) - Меси, Суарез, Кутињо (од 60. Семедо).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар