LŠ: Liverpul nemoguće pretvara u moguće! FINALE!

Čudo se dogodilo – Liverpul nokautirao Barsu za finale LŠ! Fudbaleri Liverpula napravili su čudo i plasirali se u finale Lige šampiona! To može samo LIVERPUL: 4:0 protiv Barse i finale!!! Epska utakmica na "Enfildu" koja ulazi u istoriju Lige šampiona, a Liverpul ulazi u finale ovog takmičenja nakon što je uspeo da "okrene" nakon ubedljivo poraza u Barseloni (3:0) i to bez Salaha i Firmina. Raspad Katalonaca! LUDO, LUĐE, LIVERPUL! Ovo nije čudo, ovo je tako normalno za klub sa Enfilda!

Fudbal 07.05.2019 | 23:07
LŠ: Liverpul nemoguće pretvara u moguće! FINALE!
"Redsi" su pregazili Barselonu 4:0 (1:0) na Enfildu i eliminisani Katalonce nakon 0:3 na Nou Kampu u prvom meču!

Barselona je doživela "Deja vu" jer joj se isto dogodilo prošle sezone u četvrtfinalu, nakon 4:1 na svom terenu, izgubila je 3:0 od Rome u Rimu i ispala.

Podvig Liverpula je tim veći što Jirgen Klop nije mogao da računa na svoja dva najbolja igrača Muhameda Salaha i Roberta Firmina zbog povreda.

Međutim, njihov izostanak su iskoristili Divok Origi i Žoržinjo Vajnaldum i sa po dva gola postali neočekivani heroji Enfilda.

Origi je doneo vođstvo Liverpulu iskoristivši odbitak u sedmom minutu, da bi Vajnaldum kao rezervista poslao goste u nokdaun sa dva gola za 122 sekunde početkom drugog poluvremena.

U trenucima kada je pao tempo i čekala se mirna završnica bez previše rizikovanja, domaći igrači su nasamarili neoprezne goste i na "kvarno" im dali četvrti gol.

Robertson je brzo izveo korner dok su se Katalonci nameštali, a njihovu neopreznost je iskoristio Origi drugim golom iz peterca na meču.

Liverpul će tako drugu sezonu u nizu igrati u finalu Lige šampiona, ko će mu biti rival u Madridu 1. juna saznaće za 24 sata nakon revanša između Ajaksa i Totenhema u Amstedramu. "Kopljanici" imaju gol prednosti iz Londona.

Liverpul je očekivano krenuo ofanzivno od prvog minuta i zapretio već u 57. sekundi, kada je Alba sprečio asistenciju Šaćirija.

Nastavili su "Redsi" da pritiskaju odbranu Barse i to im donosi gol već u sedmom minutu.

Alba je loše reagovao posle dubinske lopte sa polovine Liverpula, spustio je glavom loptu na nogu Maneu, ovaj je predao Hendersonu koji uz dosta sreće ulazi u kazneni prostor i šutira u donji levi ugao.

Ter Štegen brani, ali se lopta odbija pravo do Divoka Origija koji je smešta u nebranjenu mrežu (1:0).

Nekoliko minuta kasnije dogodio se sporan trenutak, Mane je pao posle duela sa Robertom, ali je sudija Čakir samo domahnuo.

U međuvremenu se razigrao Mesi, a s njim i Barsa, pa je usledila kanonada Liverpulovog gola.

Nekoliko puta je "tukao" Argentinac, ali je Alison Beker sjajno branio, da bi u najboljoj prilici za gol Mesi preterao sa driblinzima pa Matip mu oduzima loptu na "penalu".

Sredinom prvog dela meča Liverpul opet preuzima inicijativu, Robertson sjajno šutira sa ivice kaznenog, ali brani i Ter Štegen.

U narednom napadu Barse sjajnu dubinsku loptu je dobio Suares, ali u poslednjem trenutku ispred njega reaguje Robertson i sprečava stopostotnu šansu.

U samoj završnici meča sjajni Arturo Vidal, koji je imao pet uspešnih startova tokom prvog poluvremena, uklizavanjem sprečava Robertsona da možda izjednači.

S druge strane Alison spasava gol Liverpula u situaciji jedan na jedan sa Albom, kojem je zicer servirao Mesi.

Na poluvremenu Jirgen Klop pravi izmenu koja je sve promenila. Beka Robertsona menja vezista Vajnaldum koji režira nokaut Barselone.

Krenula su oba tima otvoreno nakon pauze, Ter Štegen i Alison sjajno reaguju na opasne pokušaje Van Dajka i Suaresa, nakon čega je usledilo sunovrat Katalonaca.

Vajnaldum baca u trans "Redse" u roku od 122 sekunde. Prvo koristi centaršut Aleksander-Arnolda sa desne strane i iz trka zakucava loptu sa 7-8 metara po sredini po zemlji u mrežu.

Već u narednom napadu pokazuje da je opasan i glavom jer na savršen centaršut Šaćirija sa leve strane skače kao košarkaš i pogađa leve rašlje.

Tek tada Valverde pravi izmenu i formaciju sa kojom je verovatno trebalo da počne meč, umesto nevidljivog napadača Kutinja uvodi beka Semeda.

Barselona preuzima inicijativu, Mesi ne koristi slobodan udarac iz pozicije iz koje je pogodio na Kamp Nou, a potom mu Alison brani šut iskosa sa desne strane.

Gosti su nastavili da diktiraju ritam, ali su jalovo napadali, Kopov tim je sjajno neutralisao Mesija i Suaresa koji su retko uspevali međusobno da kombinuju.

A onda, u trenucima kada je značajno pao ritam meča, kada se očekivala mirna završnica bez previše rizikovanja, novi šok za goste.

Zaspala je odbrana Barselone dok su se domaćini spremali da izvedu korner, to je iskoristio Aleksander-Arnold i brzo gurnuo lotptu pred gol, a to je iskoristio Divok Origi i drugim golom doneo Liverpulu gol za prednost u ukupnom rezultatu!

Barselona je krenula napred u poslednjih desetak minuta, ali demoralisani Katalonci nisu uspeli da konkretno zaprete golu Liverpula, koji se vraća u finale LŠ, svoje deveto u istoriji gde će se boriti za šestu titulu.

Nemoguće, nemoguće, nemoguće!

Liverpul je ove večeri na "Enfildu" ponovo promenio tok istorije i "izbio" je Lionelu Mesiju i Barseloni trofej Lige šampiona koji su već upisali nakon velike pobede pre šest dana na njihovom stadionu (0:3), a neustrašiva družina Jirgena Klopa se nije uplašila ničega.

Ni tri gola zaostatka, ni to što u sastavu nisu imali Roberta Firmina i Mohameda Salaha, ni to što ih za vikend očekuje bitka za Premijer ligu - nisu bili razlog da odustanu.

Barseloni se ove večeri na "Enfildu" ponovila Roma iz prošle sezone, i definitivno je da Ernesto Valverde nema pobednički gen za ovaj klub, dok je upravo to pokazao Liverpul kome se preokreti zapisani u DNK; ako su to uspevali protiv Sent Etjena 1977, Olimpijakosa 2004, Dortmunda 2016. ili najvažnije protiv Milana 2005. godine u Istanbulu, za samo šest minuta, zašto to ne bi mogli za čitav jedan meč protiv Barselone?

I uspeli su - golovima Origija iz 7. i 79. minuta, odnosno "rezervista" Vajnalduma iz 54. i 56. minuta, Liverpul je zakazao borbu za trofej Lige šampiona.

Na stadionu "Vanda Metropolitano" u Madridu pokušaće da isprave ono što nisu lane u Kijevu kada ih je pobedio Real Madrid, a ovoga puta tamo će čekati boljeg iz duela Totenhema i Ajaksa (0:1) gde tek ništa nije odlučeno.

LIVERPUL - BARSELONA 4:0 (1:0), UKUPNO 4:3!

Govorio je uoči utakmice Ernesto Valverde da je njegova ekipa naučila lekciju protiv Rome, ali im je ona "počela da se priviđa" na samom startu meča.

Panično su igrali u odbrani, na sve strane su napadali igrači Liverpula, a posle greške Đordija Albe došli su u vođstvo već u 7. minutu kada je Divok Origi postigao svoj prvi gol u Ligi šampiona, nakon što je Džordanu Hendersonu šut u situaciji "jedan na jedan" odbranio Alison.

Ušla je igračima Barse "voda u uši", umalo su došli i do drugog gola, da bi potom bilo uzbudljivo na drugoj strani kada su u šanse ulazili Mesi i Kutinjo.

Nametnuli su ozbiljan tempo igrači obe ekipe, prve zvezde utakmice bili su Ter Štegen i Alison, dok su u finišu poluvremena povrede Hendersona i Robertsona, koga je zamenio Vajnaldum u pauzi, malo usporile Liverpul i Đordi Alba je mogao da izjednači posle sjajne lopte Mesija.

Znao je Liverpul da mora da "krene po golove" i stigli su ranije nego što su i mislili.

Vajnaldum je u dva minuta postigao dva pogotka, na dodavanja Aleksander-Arnolda s desnog i Šaćirija s levog boka, pa je "Enfild" eksplodirao prizivajući "deža vi" iz Istanbula.

Barselona je delovala razbijeno, paničili su svi redom, možda najviše Ernesto Valverde koji nije odavao znake smirenosti, dok je polako konce igre u svoje ruke preuzimao Lionel Mesi i krenuo je da postigne pogodak koji će njegovu ekipu odvesti u finale.

Najbolji fudbaler planete je ušao u jednu šansu i naterao Alisona na veliku odbranu, ali kao da čitave večeri nije imao s kim da igra, kao da to nije bila ona Barselona...

Trebalo je samo da izdrže da ne prime pogodak. I nisu uspeli.

Trent Aleksander-Arnold, momak koji ima samo 20 godina, izveo je korner "na foru" i iskoristio to što su igrači Barselone, čak i golman, bili okrenuti od lopte, pa je njegovu briljantnu ideju iskoristio Divok Origi i krunisao se u miljenika navijača, čak i da više ne odigra ni meč za njih.

Belgijski napadač je imao nezahvalnu ulogu da zameni Firmina i Salaha, igrače koji samo jednom od dolaska u klub nisu igrali na istoj utakmici za Liverpul, i uspeo je to.

I to kako!

Odmahivao je Mesi glavom u neverici svestan šta je njegova ekipa uradila, a do kraja ni šansa - pogled na klupu na kojoj su sedeli Artur, Malkom, Fermalen ili Umtiti nije bio naročit povod za optimizam kod navijača Liverpula, tako da je Barselona poslednji sudijski zvižduk sačekala bez praktično prave šanse za gol i izbacivanje Engleza.

A setite se promašene šanse Dembelea u četvrtom minutu nadoknade na "Enfildu" kada ga je Mesi spojio sa golom, a on očajno reagovao...

Liverpul ide u svoje deveto finale i šesti trofej, prvi od 2005. godine!

Bogovi fudbala su rekli – LIVERPUL! Možda je Lionel Mesi najbolji svih vremena, možda je Barselona bez premca u 21. veku, možda bi 3:0 protiv bilo kog drugog rivala bilo dovoljno, ali ne protiv Crvenih. Pogotovo ne na Enfildu. Tamo gde su padali i veći i gde su se rađali najveći skotrljao se u provaliju sopstvenih zabluda katalonski tim, a među zvezde lansiran sastav Jirgena Klopa, kome posle veličanstvenog preokreta mora da se prišije status favorita u finalu Lige šampiona, bez obzira hoće li mu na noge Ajaks ili Totenhem.

Nekad reči nisu potrebne. Nekad je dovoljno baciti pogled na semafor. Tamo piše 4:0.

ČETIRI – NULA!

Pisalo bi, da ima mesta, kako je jedan Nemac opet digao svet na noge, kako je Divok Origi pogađao kao da je Roberto Fimirno, kako je Đini Vajnlaldum postao junak za dva minuta poput Mohameda Salaha, ali u svim izveštajima na Ostrvu, bilo da je reč o talobidima ili uglednoj štampi, samo kad bi stajalo ATA postalo bi jasno ko je čovek odluke.

Ime mu je Aleksander Trent Arnold, ima 20 godina i odigrao je meč života! Taman ništa više u karijeri da ne uradi, pobedio je. Direktno je zaslužan za dva gola, od kojih je drugi Liverpulov, za konačnih 4:0, personifikacija celog kluba. Onog kuba koji nikad neće hodati sam, jer ima ko da ga gura napred, čak i kad su povređeni Firmino, Salah i Nabi Keita. Podvala sezone, prodata fora kao na malom fudbalu, zatečeni Mark Andre Ter Štegen koji glumi navijača i obezglavljena Barsa. Nema lepše slike za navijače Liverpula od te kad Divok Origi zatvara radnju i poručuje velikanu sa Kamp Noa: "piši kući za odelo".

Lu-di-lo!!!

Kazaće mnogi – čudo. Pogrešiće. Ovo je konstanta. Redovna pojava. Jer, ovaj klub je navikao navijače da na nenormalaln način dobija utakmice. Bilo je tako u Dortmundu protiv Alavesa 2001, Istanbulu protiv Milana 2005, Borusije 2016, lane protiv u tom trenutku objektivno jačeg Mančester Sitija. I sad protiv moćne Barselone kojoj ne bi večeras vredelo čak ni kad je Ronaldinjo zaplesao. Ni da su se na istom mestu skupili Ćavi, Inijesta, Karles Pujol...

Ovakvom Liveprulu 7. maja 2019. ne bi odolela ni reprezentacija univerzuma, jer definitivno postoji neka nevidljiva sila na Enfldu, tom kultnom stadionu, koja domaćina tera preko granica sopstvenih mogućnosti i rađa junake.

Štaviše, da su nekim intergalaktičim putem crveni dres obukli Endi Kerol i Kristijan Benteke opet bi se stekao utisak da je domaćin taj koji je bolji i da nošem vulkanom emocija ovo, jednostavno, mora da preokrene. Objašnjavati kako ćorav je posao. To je Liverpul. Lopta napred, uvek i svuda. Baš kao što su pre šest dana na Nou Kampu zaslužili gol, ovog puta su sve naplatili. Višestruko. I to bez glavnih uzdanica, samo 24 sata pošto im je Mančester Siti opet preuzeo prvo mesto na tabeli, u sedmici u kojoj će možda ostati bez toliko čekane titule prvaka.

Samo, ovaj klub ima nešto posebno u sebi. This means more, rekli bi Skauzeri. Tu već ne bi pogrešili, jer opljačkati Đordija Albu u akciji za 2:0 i namazano izvesti korner za 4:0 to može samo fudbaler visokog koeficijent inteligencije kakav je Aleksandar Arnold. Ili one dve reakcije Klopovog džokera Vajnaldumaposle centaršuteva Trenta i Šaćirija u razmaku od dva minuta koje su potresle Enfild iz temelja? Možda odbrane Alisona u prvom delu ili skoro nadrealna intervencija Matipa kad je Mesi pretio iz svih oružja? Možda ona čvrga Robertsona omalenom Argentincu već u drugom minutu utakmice da shvati gde je došao. Plus, kakva paritja Fabinja!

Raspredaće se tek priče o ulozi Virdžila van Dajka, kako mu Luis Suarez ove večeri viri iz džepa, bolovima sputanog, međutim, izdržljivog Džordana Hendersona, špartanju Džerdana Šaćirija uzduš i popreko, govoriće se o taktici Jirgena Klopa i sve će to biti u redu. I sve bi bilo nenormalno normalno da se ovakav spektakl, posle 0:3 iz prvog meča, izveo protiv Brajtona, ali...

Takmac je bila Barselona. Krunisana pre desetak dana u prvaka Španije, odmorna posle lakšeg treninga rezervista u Vigu, uverena da ne može da joj se ponovi Roma. Samodovoljna. I evo joj ga sad Đerar Pikeda se bavi politikom i Usman Dembele da igra video igrice do jutarnjih sati i Malkom koji ne može nikad s loptom, evo joj i koji slobodnjak za Mesija, da ne bude kako nije imala šansu, evo joj letnji prelazni rok da opet ako je moguće potroši nekoliko stotina miliona evra, pa da se vrati i pokuša da spozna da u evropskim okvirima od nje ima veći.

Liverpool – this means more!

LIGA ŠAMPIONA, POLUFINALE, REVANŠ /prvi meč 0:3/

LIVERPUL - BARSELONA 4:0 (1:0)
/Origi 7, 79, Vajnaldum 54, 56/

Stadion: Enfild Roud.
Gledalaca: 54.000.
Sudija: Džunejt Čakir (Turska).
Žuti kartoni: Fabinjo, Matip (Liverpul), Buskets, Rakitić, Semedo (Barselona).

LIVERPUL (4-3-3): Alison - Aleksander Arnold, Matip, Van Dajk, Robertson (od 46. Vajnaldum) - Henderson, Fabinjo, Milner - Orgi (od 85. Gomez), Mane, Šaćiri (od 90. Staridž). 

BARSELONA (4-3-3): Ter Štegen - Serđi Roberto, Pike, Lengle, Alba - Vidal (od 75. Artur), Buskets, Rakitić (od 80. Malkom) - Mesi, Suarez, Kutinjo (od 60. Semedo).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar