Да ли ће повећати стопу ПДВ-а?

Још нема коначне одлуке надлежних о томе хоће ли доћи до повећања стопе ПДВ-а, која сада износи 17%. У вези с тим би сутра требали расправљати чланови Управног одбора Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине. Из Управе истичу да су они за останака постојеће јединствене стопе, али постоје и иницијативе о повећању стопе, или, пак, увођења више стопа, па и нулте за одређене производе.

Босна и Херцеговина 07.05.2019 | 22:17
Да ли ће повећати стопу ПДВ-а?
Остаје иста, јединствена, стопа ПДВ-а од 17%, која се примјењује од 2006. године. Тако стоји у Преднацрту новог Закона о порезу на додану вриједност. Уколико буде усвојен постојећи нацрт, у ПДВ систем ће убудуће ући сви они који остваре годишњи промет већи од 75.000 марака, умјесто досадашњих 50.000. Предвиђено је опорезивање недовршених грађевинских објеката, а међу новинама је и то да ће донације бити ослобођење пореза.

"Ми смо мишљења да је најбоље да постоји јединствена стопа ПДВ-а, као што је до сада. Ако би се ишло на више стопа, потребно је вријеме како Управи, тако и самим обвезницима, за припрему", каже Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Премда на папиру нема приједлога о повећању ПДВ-а, расправа о томе не јењава. Једни су за повећање стопе, што би, према другима, био додатни удар на најугроженије слојеве становништва.

Поједини економисти сматрају да је посљедње повећања акциза на гориво имало исти ефекат као да је већ повећан ПДВ на 18 посто. Економиста Зоран Павловић из Бањалуке каже да је неопходно увођење више стопа.

"Морам да кажем да сам дубоко сензибилан према социјалним случајевима и пензионерима и да та категорија, као и бебе и наталитетна политика, морају бити ослобођени ПДВ-а. Ако би се ишло на повећање ПДВ-а због тих укидања оптерећења, за то сам увијек био расположен", истиче Павловић.

Да је у случају повећања ПДВ-а потребно повести рачуна о пензионерима и свима онима који својим примањима нису у могућности да надомјесте повећање пореза, истиче и економиста Вјекослав Домљан. Но, прије повећања стопе, каже, преостаје још неколико опција.

"Треба смањити трошкове рада, доприносе. А с друге стране, то треба надокнадити на неком мјесту. Једно од мјеста јесу приходи од ПДВ-а. Ми да прикупљамо ПДВ како треба, ми бисмо имали још једну милијарду више него што сад прикупимо. Не прикупљамо ни друге накнаде, не посежемо за реформом фискалног система, што се обавезно мора направити", тврди Домљан.

Приход од ПДВ-а у БиХ мјери се милијардама, и из тих прихода се финансирају сви буџети у земљи. Само у прва четири мјесеца ове године прикупљено је скоро двије и по милијарде марака прихода од ПДВ-а. Мијењање постојеће порезне политике, по многима је осјетљиво питање, због бојазни да би се сигурни извор прихода могао угрозити. Постојећи законски текст тек је у форми Нацрта. До коначног текста мора проћи још расправе на Савјету министара и државном парламенту. Од расположења нове већине, зависиће хоће ли доћи до повећања стопе, увођења диференцијалне, или ће остати постојећих 17%.

(Н1) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Наравно

07.05.2019 20:23

Хоце, повецаце на бар 22% али са овим подизањем прага за улазак у пдв хоце да смање број пдв обвезника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

08.05.2019 16:20

нека народ глобе ,то је народ и изгласао. у трнову маркети " нане " никад не дају фускалне ралуне ,инспекција их редовно заобуђе јер су власници чланови снсд треба власника маркета " нане " питати колико су дужни државу ,водоводу и ел дистр. а раднике држе као робове јоп их оеијаве на пола радног времена .

Name

мицо

07.05.2019 20:45

Народ плаца пдв дам плату годиње на пдв и висе никад ми се ниста не врати. Какав вас порески систем лопови једни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

07.05.2019 21:16

Треба га повећати бар дупло да би се намирили ови на буџету и да се види дали ће се ико бунити ако не онда га још повећати па да се једном види колико могу трпити ови што пдржавају власт.

Name

Смислов

08.05.2019 09:12

Ови што подржавају власт, они су под анестезијом проузрокованом неписменошћу, лаковјерношћу, затуцаношћу, па они могу то да дурају без проблема. Нису сигурни да то може дурати и њихово потомство, па га радије и за сваки случај шаље у Њемачку. А старији ће остати да до краја поједу г....., јер више немају гдје,вјерујући да је за то стање крива завјера центара моћи, а Русија би помогла, али има својих проблема. Не могу прежалити што ми једини живот прође са затуцаним идиотима.

Name

654

07.05.2019 21:34

ДА ДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Роки

08.05.2019 04:46

То треба урадити као што је било прије ПДВ а ,20 % виша ,10% нижа и без пореза. Тад је било ОК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пзд

08.05.2019 06:31

па ко пла¢а порез ови што о томе одлучују откуд онда толико богатих у бих радници сви на минималцу овим што владају увијек мало колико су примили за ово пола године за нерад

Name

ре

08.05.2019 06:28

на храну треба укинути пдв, јер опет ће све ићи по ледјима обицних већ сиромашних грађана који једва преживљавају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

08.05.2019 07:14

Слазем се, све основно за зивот треба да буде без ПДВ-а. Луксуз треба опорезовати.

Name

Реално гледано

08.05.2019 08:06

Увести минималац 1000 КМ бруто, сви доприноси да су 100 КМ, значи минималац нето 900 КМ. Увести диференцирану стопу ПДВ-а 0% за основне животне намјернице, 20 % на осталу робу, 30% на луксуз. Из више наплаћеног ПДВ-а покрити разлику мање уплаћених доприноса. Резултат: Бољи животни стандард обичног народа, двоје које је до сад радило на минималцу и заједно имало 800 КМ ће сад имати 1800 КМ. Послодавци ову промјену неће ни осјетити, самостални подузетници имају мање обавеза држави... Ако зафали пара за доприносе увести лијепо да најскупље ауто за потребе државних службеника може бити 40000 КМ без ПДВ и сву разлику преусмјерити у доприносе. Држава треба да буде за народ, а не обратно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

08.05.2019 09:19

То јесте у земљама гдје је плата посланика у висини три просјечне плате. Нашим је мало и 5 плата и то када пола године не одрже ни једну сједницу. Са оваквим гломазним државним апаратом на свега 3 милиона становника, банкротирао би и Јапан. Повећати ПДВ на 42%.Коме се не свиђа, у Њемачку.