Da li će povećati stopu PDV-a?

Još nema konačne odluke nadležnih o tome hoće li doći do povećanja stope PDV-a, koja sada iznosi 17%. U vezi s tim bi sutra trebali raspravljati članovi Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Iz Uprave ističu da su oni za ostanaka postojeće jedinstvene stope, ali postoje i inicijative o povećanju stope, ili, pak, uvođenja više stopa, pa i nulte za određene proizvode.

Bosna i Hercegovina 07.05.2019 | 22:17
Da li će povećati stopu PDV-a?
Ostaje ista, jedinstvena, stopa PDV-a od 17%, koja se primjenjuje od 2006. godine. Tako stoji u Prednacrtu novog Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Ukoliko bude usvojen postojeći nacrt, u PDV sistem će ubuduće ući svi oni koji ostvare godišnji promet veći od 75.000 maraka, umjesto dosadašnjih 50.000. Predviđeno je oporezivanje nedovršenih građevinskih objekata, a među novinama je i to da će donacije biti oslobođenje poreza.

"Mi smo mišljenja da je najbolje da postoji jedinstvena stopa PDV-a, kao što je do sada. Ako bi se išlo na više stopa, potrebno je vrijeme kako Upravi, tako i samim obveznicima, za pripremu", kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Premda na papiru nema prijedloga o povećanju PDV-a, rasprava o tome ne jenjava. Jedni su za povećanje stope, što bi, prema drugima, bio dodatni udar na najugroženije slojeve stanovništva.

Pojedini ekonomisti smatraju da je posljednje povećanja akciza na gorivo imalo isti efekat kao da je već povećan PDV na 18 posto. Ekonomista Zoran Pavlović iz Banjaluke kaže da je neophodno uvođenje više stopa.

"Moram da kažem da sam duboko senzibilan prema socijalnim slučajevima i penzionerima i da ta kategorija, kao i bebe i natalitetna politika, moraju biti oslobođeni PDV-a. Ako bi se išlo na povećanje PDV-a zbog tih ukidanja opterećenja, za to sam uvijek bio raspoložen", ističe Pavlović.

Da je u slučaju povećanja PDV-a potrebno povesti računa o penzionerima i svima onima koji svojim primanjima nisu u mogućnosti da nadomjeste povećanje poreza, ističe i ekonomista Vjekoslav Domljan. No, prije povećanja stope, kaže, preostaje još nekoliko opcija.

"Treba smanjiti troškove rada, doprinose. A s druge strane, to treba nadoknaditi na nekom mjestu. Jedno od mjesta jesu prihodi od PDV-a. Mi da prikupljamo PDV kako treba, mi bismo imali još jednu milijardu više nego što sad prikupimo. Ne prikupljamo ni druge naknade, ne posežemo za reformom fiskalnog sistema, što se obavezno mora napraviti", tvrdi Domljan.

Prihod od PDV-a u BiH mjeri se milijardama, i iz tih prihoda se finansiraju svi budžeti u zemlji. Samo u prva četiri mjeseca ove godine prikupljeno je skoro dvije i po milijarde maraka prihoda od PDV-a. Mijenjanje postojeće porezne politike, po mnogima je osjetljivo pitanje, zbog bojazni da bi se sigurni izvor prihoda mogao ugroziti. Postojeći zakonski tekst tek je u formi Nacrta. Do konačnog teksta mora proći još rasprave na Savjetu ministara i državnom parlamentu. Od raspoloženja nove većine, zavisiće hoće li doći do povećanja stope, uvođenja diferencijalne, ili će ostati postojećih 17%.

(N1) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Naravno

07.05.2019 20:23

Hoce, povecace na bar 22% ali sa ovim podizanjem praga za ulazak u pdv hoce da smanje broj pdv obveznika.

ODGOVORITE
Name

Samo

08.05.2019 16:20

neka narod globe ,to je narod i izglasao. u trnovu marketi " nane " nikad ne daju fuskalne ralune ,inspekcija ih redovno zaobuđe jer su vlasnici članovi snsd treba vlasnika marketa " nane " pitati koliko su dužni državu ,vodovodu i el distr. a radnike drže kao robove jop ih oeijave na pola radnog vremena .

Name

mico

07.05.2019 20:45

Narod placa pdv dam platu godinje na pdv i vise nikad mi se nista ne vrati. Kakav vas poreski sistem lopovi jedni

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

07.05.2019 21:16

Treba ga povećati bar duplo da bi se namirili ovi na budžetu i da se vidi dali će se iko buniti ako ne onda ga još povećati pa da se jednom vidi koliko mogu trpiti ovi što pdržavaju vlast.

Name

Smislov

08.05.2019 09:12

Ovi što podržavaju vlast, oni su pod anestezijom prouzrokovanom nepismenošću, lakovjernošću, zatucanošću, pa oni mogu to da duraju bez problema. Nisu sigurni da to može durati i njihovo potomstvo, pa ga radije i za svaki slučaj šalje u Njemačku. A stariji će ostati da do kraja pojedu g....., jer više nemaju gdje,vjerujući da je za to stanje kriva zavjera centara moći, a Rusija bi pomogla, ali ima svojih problema. Ne mogu prežaliti što mi jedini život prođe sa zatucanim idiotima.

Name

654

07.05.2019 21:34

DA DA

ODGOVORITE
Name

@Роки

08.05.2019 04:46

То треба урадити као што је било прије ПДВ а ,20 % виша ,10% нижа и без пореза. Тад је било ОК.

ODGOVORITE
Name

Pzd

08.05.2019 06:31

pa ko pla¢a porez ovi što o tome odlučuju otkud onda toliko bogatih u bih radnici svi na minimalcu ovim što vladaju uvijek malo koliko su primili za ovo pola godine za nerad

Name

re

08.05.2019 06:28

na hranu treba ukinuti pdv, jer opet će sve ići po ledjima obicnih već siromašnih građana koji jedva preživljavaju

ODGOVORITE
Name

G

08.05.2019 07:14

Slazem se, sve osnovno za zivot treba da bude bez PDV-a. Luksuz treba oporezovati.

Name

Realno gledano

08.05.2019 08:06

Uvesti minimalac 1000 KM bruto, svi doprinosi da su 100 KM, znači minimalac neto 900 KM. Uvesti diferenciranu stopu PDV-a 0% za osnovne životne namjernice, 20 % na ostalu robu, 30% na luksuz. Iz više naplaćenog PDV-a pokriti razliku manje uplaćenih doprinosa. Rezultat: Bolji životni standard običnog naroda, dvoje koje je do sad radilo na minimalcu i zajedno imalo 800 KM će sad imati 1800 KM. Poslodavci ovu promjenu neće ni osjetiti, samostalni poduzetnici imaju manje obaveza državi... Ako zafali para za doprinose uvesti lijepo da najskuplje auto za potrebe državnih službenika može biti 40000 KM bez PDV i svu razliku preusmjeriti u doprinose. Država treba da bude za narod, a ne obratno...

ODGOVORITE
Name

MD

08.05.2019 09:19

To jeste u zemljama gdje je plata poslanika u visini tri prosječne plate. Našim je malo i 5 plata i to kada pola godine ne održe ni jednu sjednicu. Sa ovakvim glomaznim državnim aparatom na svega 3 miliona stanovnika, bankrotirao bi i Japan. Povećati PDV na 42%.Kome se ne sviđa, u Njemačku.