Скуп банкара: Улагање у БиХ?

У присуству званичника, представника пословне заједнице и инвеститора из БиХ, регије и свијета, данас је, састанком донатора ове међународне финансијске институције пристиглих са 3 континента, почео програм дуго очекиваног Годишњег састанка Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој (ЕБРД).

Босна и Херцеговина 07.05.2019 | 15:23
Скуп банкара: Улагање у БиХ?
Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ, рекао је у оквиру форума "Инвестирање у мала и средња предузећа на западном Балкану" да у БиХ 90 одсто привреде чине мала и средња предузећа, а да је 64 посто запослених у сектору малих и средњих предузећа.

Истакао је да ће годишња конференција гувернера ЕБРД-а резултирати инвестицијама у БиХ.

Говорећи о реформи малих и средњих предузећа Шаровић каже да је потребно радити на законодавству и растеретити их тако што ће администрација бити једноставнија.
 
Шаровић истиче да од укупног броја запослених, мала и средња предузећа запошљавају око 64 посто и чине више од 90 посто пословних компанија у БиХ, а већим дијелом су из трговачке и услужне дјелатности.

Он је изјавио да ће у два наредна дана пословог форума ЕБРД бити потписана два уговора у вриједности од 220 милиона КМ, који се односе на изградњу двије дионице Коридора 5-Ц, једне у Федерацији БиХ, а друге у Републици Српској. 



– Идућих седмица ће се радити на процедуралним пословима за извоз 13.000 тона меса из БиХ у Турску, од тога 8.000 тона говеђег и 5.000 тона пилећег, најавио је министар вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине Мирко Шаровић.

Земље западног Балкана и Турска остварују напредак у кориштењу потенцијала предузећа мање и средње величине, али у тој области предстоји још посла, наводи се у студији која је представљена на годишњем састанку Европске банке за обнову и развој у Сарајеву.

У извјештају се наводи да предстоје “значајни кораци” у изградњи окружења које је погодније за мала и средња предузећа у економијама Албаније, БиХ, самопроглашеног Косова, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Србије и Турске у поређењу са процјеном из 2016. године.

Данас је речено да је највећи напредак постигнут  у области јавних сервиса који су доступни малим и средњим предузећима, укључујући активирање државних електронских сервиса и олакшану регистрацију, издавање дозвола и пореске процедуре.

За сутра је најављен долазак предсједнице Владе Србије Ане Брнабић, која ће боравити у једнодневној посјети Сарајеву гдје ће учествовати на Годишњем састанку Европске банке за обнову и развој.

БН ТВ 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Милан

07.05.2019 13:57

Јели се то сад Саровиц сепури на Скупстини ЕБРД-а а упорно је 2 године са својом братијом одбијао да Савјет министара и Парламент изврсе ратификацију 748 милона марака која су била намијењена за Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре МИЛАН

07.05.2019 18:43

Милане, да си се мало боље информисао умјесто што си гледао Ртрс знао би са већина пара од ЕБРД-а иде у Рс. Да је Додик урадио ово што је Шаровић шест дневника Ртрс би било посвећено само томе. Овако ћуте а узимају паре.

Name

Ре ре Милан

07.05.2019 19:56

Па Додик је потписао историјски протолол са Ердоганом о изградњи аутопута Београд -Сарајево па твоји медији једино преносе како је поздравио поцасну гарду исто онако како је поздравља Путин, Трамомп, Меркелова и сл.

Name

Тоље

07.05.2019 20:28

Бас стета сто Тацко није досао са Косова да се извине БиХ властима због "таксе"! А могли смо бас много науцити од таквог индустријалца.

Name

Рум плоцица

07.05.2019 20:31

За Ре ре Милан. Не каки. Додик је потписао, није претходно водио преговоре. Незаслузено се кити тудјим перјем; А да је испао тупко са оним Мерхаба аскер, јесте.

Name

Мирослав

08.05.2019 05:55

Миленце јеси паметан, штета што такав капацитет живи на овом поднебљу, закржљаћеш а сендвић си одавно заслужио, немораш толико баш хвалити власт, зна пр. Додик та тебе, имате у свом нотезу, биће унапређење.

Name

АР

07.05.2019 16:52

Цим заврсе састанак одма да виде колко новаца треба овом камиондзији висковицу Па цовјеку треба новац хоце да купи ново одијело И да се опет слика поред неке веома лијепе И велике слике на зиду у његовој канцаларији Одма да се саљу новци цовјек неце дуго издрзати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миро

08.05.2019 05:29

они који ДАЈУ НОВАЦ су вец толико задузили БиХ да ови наси папци камату неце моци вратити за 100 година .. а главница остаје за сва времена.... толико о васем економском форуму..