Skup bankara: Ulaganje u BiH?

U prisustvu zvaničnika, predstavnika poslovne zajednice i investitora iz BiH, regije i svijeta, danas je, sastankom donatora ove međunarodne finansijske institucije pristiglih sa 3 kontinenta, počeo program dugo očekivanog Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Bosna i Hercegovina 07.05.2019 | 15:23
Skup bankara: Ulaganje u BiH?
Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je u okviru foruma "Investiranje u mala i srednja preduzeća na zapadnom Balkanu" da u BiH 90 odsto privrede čine mala i srednja preduzeća, a da je 64 posto zaposlenih u sektoru malih i srednjih preduzeća.

Istakao je da će godišnja konferencija guvernera EBRD-a rezultirati investicijama u BiH.

Govoreći o reformi malih i srednjih preduzeća Šarović kaže da je potrebno raditi na zakonodavstvu i rasteretiti ih tako što će administracija biti jednostavnija.
 
Šarović ističe da od ukupnog broja zaposlenih, mala i srednja preduzeća zapošljavaju oko 64 posto i čine više od 90 posto poslovnih kompanija u BiH, a većim dijelom su iz trgovačke i uslužne djelatnosti.

On je izjavio da će u dva naredna dana poslovog foruma EBRD biti potpisana dva ugovora u vrijednosti od 220 miliona KM, koji se odnose na izgradnju dvije dionice Koridora 5-C, jedne u Federaciji BiH, a druge u Republici Srpskoj. – Idućih sedmica će se raditi na proceduralnim poslovima za izvoz 13.000 tona mesa iz BiH u Tursku, od toga 8.000 tona goveđeg i 5.000 tona pilećeg, najavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Zemlje zapadnog Balkana i Turska ostvaruju napredak u korištenju potencijala preduzeća manje i srednje veličine, ali u toj oblasti predstoji još posla, navodi se u studiji koja je predstavljena na godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj u Sarajevu.

U izvještaju se navodi da predstoje “značajni koraci” u izgradnji okruženja koje je pogodnije za mala i srednja preduzeća u ekonomijama Albanije, BiH, samoproglašenog Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Turske u poređenju sa procjenom iz 2016. godine.

Danas je rečeno da je najveći napredak postignut  u oblasti javnih servisa koji su dostupni malim i srednjim preduzećima, uključujući aktiviranje državnih elektronskih servisa i olakšanu registraciju, izdavanje dozvola i poreske procedure.

Za sutra je najavljen dolazak predsjednice Vlade Srbije Ane Brnabić, koja će boraviti u jednodnevnoj posjeti Sarajevu gdje će učestvovati na Godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj.

BN TV 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Milan

07.05.2019 15:57

Jeli se to sad Sarovic sepuri na Skupstini EBRD-a a uporno je 2 godine sa svojom bratijom odbijao da Savjet ministara i Parlament izvrse ratifikaciju 748 milona maraka koja su bila namijenjena za Republiku Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Re MILAN

07.05.2019 20:43

Milane, da si se malo bolje informisao umjesto što si gledao Rtrs znao bi sa većina para od EBRD-a ide u Rs. Da je Dodik uradio ovo što je Šarović šest dnevnika Rtrs bi bilo posvećeno samo tome. Ovako ćute a uzimaju pare.

Name

Re re Milan

07.05.2019 21:56

Pa Dodik je potpisao istorijski protolol sa Erdoganom o izgradnji autoputa Beograd -Sarajevo pa tvoji mediji jedino prenose kako je pozdravio pocasnu gardu isto onako kako je pozdravlja Putin, Tramomp, Merkelova i sl.

Name

Tolje

07.05.2019 22:28

Bas steta sto Tacko nije dosao sa Kosova da se izvine BiH vlastima zbog "takse"! A mogli smo bas mnogo nauciti od takvog industrijalca.

Name

Rum plocica

07.05.2019 22:31

Za Re re Milan. Ne kaki. Dodik je potpisao, nije prethodno vodio pregovore. Nezasluzeno se kiti tudjim perjem; A da je ispao tupko sa onim Merhaba asker, jeste.

Name

Мирослав

08.05.2019 07:55

Миленце јеси паметан, штета што такав капацитет живи на овом поднебљу, закржљаћеш а сендвић си одавно заслужио, немораш толико баш хвалити власт, зна пр. Додик та тебе, имате у свом нотезу, биће унапређење.

Name

AR

07.05.2019 18:52

Cim zavrse sastanak odma da vide kolko novaca treba ovom kamiondziji viskovicu Pa covjeku treba novac hoce da kupi novo odijelo I da se opet slika pored neke veoma lijepe I velike slike na zidu u njegovoj kancalariji Odma da se salju novci covjek nece dugo izdrzati

ODGOVORITE
Name

Miro

08.05.2019 07:29

oni koji DAJU NOVAC su vec toliko zaduzili BiH da ovi nasi papci kamatu nece moci vratiti za 100 godina .. a glavnica ostaje za sva vremena.... toliko o vasem ekonomskom forumu..