Најава: Без руке и ноге у немогућу мисију!

Како надокнадити два најважнија човека и њихова 42 гола? Никако. . . !

Фудбал 07.05.2019 | 16:00
Најава: Без руке и ноге у немогућу мисију!
Најавили смо овај двомеч као праву посластицу, 180 минута за фудбалске сладокусце, али после првих 90 на Ноу Кампу пре шест дана еуфорија као да је озбиљно опала. Томе је свакако допринео резултат из првог меча (3:0), као и чињеница да Ливерпул у вечерашњу немогућу мисију улази осакаћен. Не, ослабљен, него осакаћен. Након што је постало јасно да Роберто Фирмино неће успети да се опорави до реванша, догодило се оно најгоре за Редсе - повредио се њихов најопаснији играч, Мохамед Салах. Судар са голманом Њукасла Дубравком протеклог викенда изазвао је потрес мозга, а доктори су пресудили: мора да мирује најмање шест дана. 

Ливерпуловим мукама ни ту није био крај, па је Јирген Клоп јуче сазнао да се ни Наби Кеита неће опоравити до уторка. Ако је за утеху навијачима Редса последње информације говоре како не треба страховати због тога што је Вирџил ван Дајк јучерашњи тренинг одрадио одвојено од тима...

Када таква информација - да је један од најбољих дефанзиваца света под упитником за поуфинале Лиге шампиона - остане у запећку онда вам је заптраво јасно шта је Ливерпул изгубио претходних дана, односно колики ће хендикео представљати чињеница да на терену неће бити двојица од тројице најбитнијих играча тима. Преведено у бројке Редсима ће у реваншу са Барсом недостајати 42 гола - са толико су Салах и Фирмино учествовали у овосезонским Ливерпуловим чаролијама - а од првог минута на семафору 0:3. 

Прекопута Барселона. Лео Меси. Не звучи ли као права правцата немогућа мисија?

"Ово сигурно није ситуација коју смо прижељкивали пред реванш. Два нападача која су међу најбољима на свету не могу да играју, а ми морамо да постигнемо четири гола. И да не примимо ниједан. То нам живот не олакшава. Али док имамо 11 играча на терену покушаваћемо. Знамо да ћемо морати да будемо савршени како бисмо избацили Барселону. Могуће и да ће нам ово бити последњи меч у Лиги шампиона ове сезоне, па хајде да прославимо", казао је Јирген Клоп.  

У првој утакмици немачки стручњак контролисао је све до 75. минута и првог поготка Леа Месија. Док је на семафору стајало 1:0 Ливерпул је надирао и стварао шансе, играо заиста добро. Чак се у једном моменту дало констатовати да Барсу на Ноу Кампу нико није тако надиграо још од Јупа Хајкенса. Успели су Енглези у добром делу меча да узму лопту Каталонцима, да их натерају да више пута пошаљу дугу или избаце у аут него за целу досадашњу сезону, што се у свим најавама сматрало готово незамисливим. Али онда им се догодио тај несрећни гол за 2:0 - Фабињо уклизао Месију и проиграо Суареза, после чега ће уследити пречка и рутинска реализација - и кола су кренула низбрдо. 

Дали ће Клоп успети да изврши сличан притисак на задњу линију Барсе без неколицине понајбољих играча велико је питање. Претпоставка је да ће Фирминово место заузети Дивок Ороги, односно да ће уместо Салаха у стартних 11 ускочити Ђердан Шаћири. Остаје нам да видимо њихове способности у таквој поставци и високом пресингу.   

Барселона је у првој утакмици у својим редовима имала незаустављивог Лионела Месија, који је очигледно одлучан у намери да се ове сезоне домогне и петог трофеја Лиге шампиона у каријери. Његов тим у првом мечу није блистао, али је на крилима његове игре стигао до великог капитала, па ће му сада бити много лакше да контролише ситуацију. Ливерпул ће почетним јуришем на старту покушати да избаци великог противника из колосека и то ће заправо бити и највећи изазов за одбрану Барсе. Ако издрже тај први јуриш - прошли су. 

Ернесто Валверде у далеко је комотнијој позицији од свог колеге. Он је себи могао да дозволи луксуз да за викенд изведе други тим у Вигу (доживео неважан пораз 0:2) и одмори свих 11 играча који ће вечерас истрчати на терен. Не треба да подсећамо да је Клоп због борбе за титулу играо са најбољих 11 у Њукалсу и на Сент Џејмс Парку остао без Салаха. 

"Напашће нас, у то не сумњам", јасан је Валверде. "Ако будемо мислили о предности из првог меча неће бити добро, морамо да играмо као да је финале. Имају брзе играче, сјајне навијаче. Ми смо ипак фокусирани на себе". 

Барселона има пет титула првака Европе, али у финалу овог такмичења није била од 2015. године. Сада је у идеалној прилици да то учини, и касније, ако узме титулу, постане трћи клуб Европе по броју њважнијих трофеја, одмах иза Реала и Милана. 

Каталонци имају и велику поуку. Април 2018, Рим. Сећате се шта им је урадила Рома после 4:1 у Барселони?

Још један адут мање за Клопа. Заборавите на опуштање, то се догодити неће...



ЛИВЕРПУЛ - БАРСЕЛОНА (21.00)
/први меч 0:3/

Стадион: Енфилд.
Капацитет: 54.000.
Судија: Џунејт Чакир (Турска)

Ливерпул: Алисон - Александер Арнолд, Матип, Ван Дајк, Робертсон - Фабињо - Милнер, Вајналдум - Мане, Орги, Шаћири. 

Барселона: Тер Штеген - Серђи Роберто, Пике, Ленгле, Алба - Бускетс, Ракитић, Видал - Меси, Суарез, Кутињо. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар