Najava: Bez ruke i noge u nemoguću misiju!

Kako nadoknaditi dva najvažnija čoveka i njihova 42 gola? Nikako. . . !

Fudbal 07.05.2019 | 16:00
Najava: Bez ruke i noge u nemoguću misiju!
Najavili smo ovaj dvomeč kao pravu poslasticu, 180 minuta za fudbalske sladokusce, ali posle prvih 90 na Nou Kampu pre šest dana euforija kao da je ozbiljno opala. Tome je svakako doprineo rezultat iz prvog meča (3:0), kao i činjenica da Liverpul u večerašnju nemoguću misiju ulazi osakaćen. Ne, oslabljen, nego osakaćen. Nakon što je postalo jasno da Roberto Firmino neće uspeti da se oporavi do revanša, dogodilo se ono najgore za Redse - povredio se njihov najopasniji igrač, Mohamed Salah. Sudar sa golmanom Njukasla Dubravkom proteklog vikenda izazvao je potres mozga, a doktori su presudili: mora da miruje najmanje šest dana. 

Liverpulovim mukama ni tu nije bio kraj, pa je Jirgen Klop juče saznao da se ni Nabi Keita neće oporaviti do utorka. Ako je za utehu navijačima Redsa poslednje informacije govore kako ne treba strahovati zbog toga što je Virdžil van Dajk jučerašnji trening odradio odvojeno od tima...

Kada takva informacija - da je jedan od najboljih defanzivaca sveta pod upitnikom za poufinale Lige šampiona - ostane u zapećku onda vam je zaptravo jasno šta je Liverpul izgubio prethodnih dana, odnosno koliki će hendikeo predstavljati činjenica da na terenu neće biti dvojica od trojice najbitnijih igrača tima. Prevedeno u brojke Redsima će u revanšu sa Barsom nedostajati 42 gola - sa toliko su Salah i Firmino učestvovali u ovosezonskim Liverpulovim čarolijama - a od prvog minuta na semaforu 0:3. 

Prekoputa Barselona. Leo Mesi. Ne zvuči li kao prava pravcata nemoguća misija?

"Ovo sigurno nije situacija koju smo priželjkivali pred revanš. Dva napadača koja su među najboljima na svetu ne mogu da igraju, a mi moramo da postignemo četiri gola. I da ne primimo nijedan. To nam život ne olakšava. Ali dok imamo 11 igrača na terenu pokušavaćemo. Znamo da ćemo morati da budemo savršeni kako bismo izbacili Barselonu. Moguće i da će nam ovo biti poslednji meč u Ligi šampiona ove sezone, pa hajde da proslavimo", kazao je Jirgen Klop.  

U prvoj utakmici nemački stručnjak kontrolisao je sve do 75. minuta i prvog pogotka Lea Mesija. Dok je na semaforu stajalo 1:0 Liverpul je nadirao i stvarao šanse, igrao zaista dobro. Čak se u jednom momentu dalo konstatovati da Barsu na Nou Kampu niko nije tako nadigrao još od Jupa Hajkensa. Uspeli su Englezi u dobrom delu meča da uzmu loptu Kataloncima, da ih nateraju da više puta pošalju dugu ili izbace u aut nego za celu dosadašnju sezonu, što se u svim najavama smatralo gotovo nezamislivim. Ali onda im se dogodio taj nesrećni gol za 2:0 - Fabinjo uklizao Mesiju i proigrao Suareza, posle čega će uslediti prečka i rutinska realizacija - i kola su krenula nizbrdo. 

Dali će Klop uspeti da izvrši sličan pritisak na zadnju liniju Barse bez nekolicine ponajboljih igrača veliko je pitanje. Pretpostavka je da će Firminovo mesto zauzeti Divok Orogi, odnosno da će umesto Salaha u startnih 11 uskočiti Đerdan Šaćiri. Ostaje nam da vidimo njihove sposobnosti u takvoj postavci i visokom presingu.   

Barselona je u prvoj utakmici u svojim redovima imala nezaustavljivog Lionela Mesija, koji je očigledno odlučan u nameri da se ove sezone domogne i petog trofeja Lige šampiona u karijeri. Njegov tim u prvom meču nije blistao, ali je na krilima njegove igre stigao do velikog kapitala, pa će mu sada biti mnogo lakše da kontroliše situaciju. Liverpul će početnim jurišem na startu pokušati da izbaci velikog protivnika iz koloseka i to će zapravo biti i najveći izazov za odbranu Barse. Ako izdrže taj prvi juriš - prošli su. 

Ernesto Valverde u daleko je komotnijoj poziciji od svog kolege. On je sebi mogao da dozvoli luksuz da za vikend izvede drugi tim u Vigu (doživeo nevažan poraz 0:2) i odmori svih 11 igrača koji će večeras istrčati na teren. Ne treba da podsećamo da je Klop zbog borbe za titulu igrao sa najboljih 11 u Njukalsu i na Sent Džejms Parku ostao bez Salaha. 

"Napašće nas, u to ne sumnjam", jasan je Valverde. "Ako budemo mislili o prednosti iz prvog meča neće biti dobro, moramo da igramo kao da je finale. Imaju brze igrače, sjajne navijače. Mi smo ipak fokusirani na sebe". 

Barselona ima pet titula prvaka Evrope, ali u finalu ovog takmičenja nije bila od 2015. godine. Sada je u idealnoj prilici da to učini, i kasnije, ako uzme titulu, postane trći klub Evrope po broju njvažnijih trofeja, odmah iza Reala i Milana. 

Katalonci imaju i veliku pouku. April 2018, Rim. Sećate se šta im je uradila Roma posle 4:1 u Barseloni?

Još jedan adut manje za Klopa. Zaboravite na opuštanje, to se dogoditi neće...



LIVERPUL - BARSELONA (21.00)
/prvi meč 0:3/

Stadion: Enfild.
Kapacitet: 54.000.
Sudija: Džunejt Čakir (Turska)

Liverpul: Alison - Aleksander Arnold, Matip, Van Dajk, Robertson - Fabinjo - Milner, Vajnaldum - Mane, Orgi, Šaćiri. 

Barselona: Ter Štegen - Serđi Roberto, Pike, Lengle, Alba - Buskets, Rakitić, Vidal - Mesi, Suarez, Kutinjo. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar