Шанса за стране инвестиције у БиХ

"То је шанса да имамо прилив страних инвестиција сваке године већи од милијарду. Било би пожељно да то буде милијарду и по, али нисам сигуран да ћемо у томе успјети, радимо на томе. То би нам омогућило раст од пет одсто што нам гарантује сустизање и оних који су нас протеклих година претекли", истакао је Шаровић.

Босна и Херцеговина 07.05.2019 | 11:22
Шанса за стране инвестиције у БиХ
Министар спољне трогивне и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић сматра да је Годишњи састанак гувернера Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/, који је јутрос почео у Сарајеву, шанса да БиХ обезбиједи прилив страних инвестиција.

"То је шанса да имамо прилив страних инвестиција сваке године већи од милијарду. Било би пожељно да то буде милијарду и по, али нисам сигуран да ћемо у томе успјети, радимо на томе. То би нам омогућило раст од пет одсто што нам гарантује сустизање и оних који су нас протеклих година претекли", истакао је Шаровић.

Према његовим ријечима, то је важно за БиХ јер је раст од два до три одсто недовољан.

"Он јесте солидан, али нама треба нешто више од просјека", изјавио је Шаровић новинарима пред почетак тродневног скупа, након што је посјетио неке од локација на којима ће се одвијати бројне активности.

Шаровић је изразио увјерење да ће томе допринијети многобројни догађаји у оквиру Годишњег састанка гувернера ЕБРД-а.

Он је потврдио да ће ЕБРД финансирати изградњу двије дионице на дијелу Коридора "Пет це" код Добоја - по једну у Републици Српској и Федерацији БиХ.

"То је добра вијест. Све припреме су завршене и ми ћемо моћи ући у тај велики посао како би за коју годину цијелу трасу Коридора од сјевера до југа у потпуности завршили. То ће бити капитално важно за БиХ", истакао је Шаровић.

Према његовим ријечима, није само инфраструктура у фокусу БиХ.

"Све већи фокус је на малим и средњим предузећима, односно на приватном предузетништву и они већ у агенди ЕБРД-а учествују са трећином инвестиција. И не само ЕБРД, већ и Европска инвестициона банка и Свјетска банка", рекао је Шаровић.

Он је најавио да ће на скупу бити скоро сви градоначелници из БиХ.

"Неки већ користе средства из Посебног фонда за велике градове које има ЕБРД. То су тзв. зелени градови у којима се улаже у потребну комуналну и јавну инфраструктуру градова. Неки то већ користе као Зеница, Бањалука и Сарајево за канализацију, водовод, јавни градски превоз... То је посебан портфолио који ће се на захтјев БиХ и неких других земаља у региону ширити", истакао је Шаровић.

Он је поновио да БиХ на овом глобалном скупу жели да се представи у бољем свјетлу како би постала конкурентнија, препознатљивија и као мјесто које је повољно и пожељно за бизнис.

"Ова је порука можда и важнија од пуке статистике и броја потписаних уговора", сматра Шаровић. /крај/не/дб/аб/фото/фоно/видео

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Да

07.05.2019 09:30

Па дајте ,то су стране инвестиције попут батагона,која сте ви гов.а! Мислите народ без мозга стоко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнез

07.05.2019 09:55

Ништа ти не конташ. Батагон је лоповлук СНСД-а. Нису све стране инвестиције Батагон. Вама је СНСД испрао мозак.

Name

Рум плоцица

07.05.2019 10:19

Мисле.

Name

Х2о

07.05.2019 10:29

Довесце њих мирко

Name

Ја ипак цекам термин за визу

07.05.2019 10:41

Браво г.Саровицу (један од ријетких који се труди и несто ради). Све то лијепо звуци,само велико је питање да ли це имати ко да ради у тим планираним погонима.Народу је одавно доста Милетових,Бакирових и Цовицевих муљаза и људи увелико дизу руке од зивота овдје.Плус је нормалном цовјеку пуна капа од склањања пред сваком сугом која се осилила зато сто је дрзава стити. Ови сто су сад на дрзавном казану у тим фабрикама неце радити-навикло је то на дзабалебарење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

07.05.2019 11:10

Дје идес брате

Name

Ре

07.05.2019 12:06

Шта браво јадо.па гдје су те паре од инвестиција досад.јел знаш шта тај мирке све посједује

Name

Џо

07.05.2019 10:55

Чуј вајног министра , инвестиције од 2 или 3 посто нису довољне а проблем рјешавају инвестиције од 5 посто. Нама требају инвестиције од 30 посто за почетак да се помјеримо са мртве тачке. Човјек нема везе са економијом, а колико чујемо из медија долази нам још већи стручњак да замјени овог одлазећег......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.05.2019 12:43

да си процитао текст мозда би схватио да је рекао о 5 одсто раста бдп а не 5 одсто раста инвестиција... битно је негативно коментарисати

Name

123

07.05.2019 12:22

Зар вама није истекао мандат???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рхц

07.05.2019 16:39

ПРВО ОЦИСТИТ ЗЕМЉУ ОД КРИМИНАЛА И РЕКЕТАСА СВЕ САСЈЕЦ У КОРИЈЕНУ ПА ОНДА ДОВОДИТ ИНВЕСТИТОРЕ У РС ЈЕ ВЛАСТ КРИМИНАЛНА И ВЕЛИКА ЈЕ НЕСИГУРНОСТ У ЊОЈ

ОДГОВОРИТЕ