Šansa za strane investicije u BiH

"To je šansa da imamo priliv stranih investicija svake godine veći od milijardu. Bilo bi poželjno da to bude milijardu i po, ali nisam siguran da ćemo u tome uspjeti, radimo na tome. To bi nam omogućilo rast od pet odsto što nam garantuje sustizanje i onih koji su nas proteklih godina pretekli", istakao je Šarović.

Bosna i Hercegovina 07.05.2019 | 11:22
Šansa za strane investicije u BiH
Ministar spoljne trogivne i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović smatra da je Godišnji sastanak guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/, koji je jutros počeo u Sarajevu, šansa da BiH obezbijedi priliv stranih investicija.

"To je šansa da imamo priliv stranih investicija svake godine veći od milijardu. Bilo bi poželjno da to bude milijardu i po, ali nisam siguran da ćemo u tome uspjeti, radimo na tome. To bi nam omogućilo rast od pet odsto što nam garantuje sustizanje i onih koji su nas proteklih godina pretekli", istakao je Šarović.

Prema njegovim riječima, to je važno za BiH jer je rast od dva do tri odsto nedovoljan.

"On jeste solidan, ali nama treba nešto više od prosjeka", izjavio je Šarović novinarima pred početak trodnevnog skupa, nakon što je posjetio neke od lokacija na kojima će se odvijati brojne aktivnosti.

Šarović je izrazio uvjerenje da će tome doprinijeti mnogobrojni događaji u okviru Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a.

On je potvrdio da će EBRD finansirati izgradnju dvije dionice na dijelu Кoridora "Pet ce" kod Doboja - po jednu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

"To je dobra vijest. Sve pripreme su završene i mi ćemo moći ući u taj veliki posao kako bi za koju godinu cijelu trasu Кoridora od sjevera do juga u potpunosti završili. To će biti kapitalno važno za BiH", istakao je Šarović.

Prema njegovim riječima, nije samo infrastruktura u fokusu BiH.

"Sve veći fokus je na malim i srednjim preduzećima, odnosno na privatnom preduzetništvu i oni već u agendi EBRD-a učestvuju sa trećinom investicija. I ne samo EBRD, već i Evropska investiciona banka i Svjetska banka", rekao je Šarović.

On je najavio da će na skupu biti skoro svi gradonačelnici iz BiH.

"Neki već koriste sredstva iz Posebnog fonda za velike gradove koje ima EBRD. To su tzv. zeleni gradovi u kojima se ulaže u potrebnu komunalnu i javnu infrastrukturu gradova. Neki to već koriste kao Zenica, Banjaluka i Sarajevo za kanalizaciju, vodovod, javni gradski prevoz... To je poseban portfolio koji će se na zahtjev BiH i nekih drugih zemalja u regionu širiti", istakao je Šarović.

On je ponovio da BiH na ovom globalnom skupu želi da se predstavi u boljem svjetlu kako bi postala konkurentnija, prepoznatljivija i kao mjesto koje je povoljno i poželjno za biznis.

"Ova je poruka možda i važnija od puke statistike i broja potpisanih ugovora", smatra Šarović. /kraj/ne/db/ab/foto/fono/video

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Da

07.05.2019 09:30

Pa dajte ,to su strane investicije poput batagona,koja ste vi gov.a! Mislite narod bez mozga stoko!

ODGOVORITE
Name

knez

07.05.2019 09:55

Ništa ti ne kontaš. Batagon je lopovluk SNSD-a. Nisu sve strane investicije Batagon. Vama je SNSD isprao mozak.

Name

Rum plocica

07.05.2019 10:19

Misle.

Name

H2o

07.05.2019 10:29

Dovesce njih mirko

Name

Ja ipak cekam termin za vizu

07.05.2019 10:41

Bravo g.Sarovicu (jedan od rijetkih koji se trudi i nesto radi). Sve to lijepo zvuci,samo veliko je pitanje da li ce imati ko da radi u tim planiranim pogonima.Narodu je odavno dosta Miletovih,Bakirovih i Covicevih muljaza i ljudi uveliko dizu ruke od zivota ovdje.Plus je normalnom covjeku puna kapa od sklanjanja pred svakom sugom koja se osilila zato sto je drzava stiti. Ovi sto su sad na drzavnom kazanu u tim fabrikama nece raditi-naviklo je to na dzabalebarenje.

ODGOVORITE
Name

Gacko

07.05.2019 11:10

Dje ides brate

Name

Re

07.05.2019 12:06

Šta bravo jado.pa gdje su te pare od investicija dosad.jel znaš šta taj mirke sve posjeduje

Name

Džo

07.05.2019 10:55

Čuj vajnog ministra , investicije od 2 ili 3 posto nisu dovoljne a problem rješavaju investicije od 5 posto. Nama trebaju investicije od 30 posto za početak da se pomjerimo sa mrtve tačke. Čovjek nema veze sa ekonomijom, a koliko čujemo iz medija dolazi nam još veći stručnjak da zamjeni ovog odlazećeg......

ODGOVORITE
Name

Re

07.05.2019 12:43

da si procitao tekst mozda bi shvatio da je rekao o 5 odsto rasta bdp a ne 5 odsto rasta investicija... bitno je negativno komentarisati

Name

123

07.05.2019 12:22

Zar vama nije istekao mandat???

ODGOVORITE
Name

Rhc

07.05.2019 16:39

PRVO OCISTIT ZEMLJU OD KRIMINALA I REKETASA SVE SASJEC U KORIJENU PA ONDA DOVODIT INVESTITORE U RS JE VLAST KRIMINALNA I VELIKA JE NESIGURNOST U NJOJ

ODGOVORITE