Сваки пут мора крваво!

Сити на путу да трећу титулу у Премијер лиги овери у последњем колу!

Фудбал 07.05.2019 | 23:00
Сваки пут мора крваво!
Прошле сезоне равно 100 бодова. Чак 19 више од градског ривала Јунајтеда и титула освојена у бришућем лету, као сведочанство о надмоћи екипе Пепа Гвардиоле над остатком Премијер лиге. Но, пре и после тога пут ка врху Манчестер Ситија покапан је крвљу и без обзира на силна улагања из арапског света сваки пут су Грађани морали поштено да се презноје и ставе круну дословце у последњем колу.

Уколико у недељу славе на гостовању Брајтону остаће ван домашаја Ливепрула и одбраниће наслов, а у том случају чак трећи од укупно четири пехара првака Енглеске откако се игра Премијер лига биће оверен у фото-финишу. У завршних 90 минута.

Наравно, све је почело оном лудом утакмицом са Квинс Парк Ренџерсом 13. маја 2012. Једини ривал Грађанима био је Јунајтед, који је већ завршио гостовање у Сандерленду слављем 1:0 и чекао се само крај на Етихаду, па да сер Алекс Фергусон прослави прво место. Чак су Црвени ђаволи веровали да су они шампиони, пошто је све до 92. минута Сити губио 1:2, а онда су Един Џекоглавом и Серхио Кун Агуеро на додавање Марија Балотелија у паду погодили за један од највећих преокрета у историји фудбала и крунисање екипе Роберта Манчинија (3:2). Сити је постао првак захваљујући бољој гол-разлици, јер је као и Јунајтед завршиио са 89 бодова.



Две године касније на клупи клуба из плавог дела Манчестера нашао се Мануел Пелегрини. Попут Гвардиоле у овој сезони, највећег ривала имао је у Ливепрулу са Бренданом Роџерсом покрај терена и Луисом Суарезом и Стивеном Џерардом на њему. И опет је одлука пала у последњем колу, у коме су оба тим славила: Сити над Вест Хемом (2:0), Црвени кући против Њуксла (2:1), па је Манчестер први прошао кроз циљ са два бода предности, уз напомену да је суштински питање решено у претпоследњем колу, пошто је великан са Енфилда прокоцкао три гола вишка на гостовању Кристал Паласу (од 3:0 до 3:3), док се осам дана раније Стивен Џерард оклизнуо против Челсија (0:2), а предност стицана током првенства одједном нестала.

Занимљиво, тријмф над Чекићарима, баш као и овај над Лестером, оверио је капитен Венсан Компани.



И ове сезоне Ливерпул је дуго водио трку, у једном тренутку имао чак седам бодова вишка, али опет се у последњем колу за све пита Манчестер Сити. Под условом да добије Галебове биће првак. Нерешен резултат на југу Велике Британије отворио би могућност тиму Јиргена Клопа да се слављем над Вулверхемптом попне на врх. Тешко је очекивати да ће Гвардиола ову шансу испустити, јер од 29. јануара његова екипа је наређала 12 победа. Притом, на последњих шест првенствених сусрета примила је само један гол. Није баш ни ефикасна – од минуле четири победе чак три по 1:0 – али тако се постаје шампион.

На „ситно“. Крваво. До последњег кола.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар