Svaki put mora krvavo!

Siti na putu da treću titulu u Premijer ligi overi u poslednjem kolu!

Fudbal 07.05.2019 | 23:00
Svaki put mora krvavo!
Prošle sezone ravno 100 bodova. Čak 19 više od gradskog rivala Junajteda i titula osvojena u brišućem letu, kao svedočanstvo o nadmoći ekipe Pepa Gvardiole nad ostatkom Premijer lige. No, pre i posle toga put ka vrhu Mančester Sitija pokapan je krvlju i bez obzira na silna ulaganja iz arapskog sveta svaki put su Građani morali pošteno da se preznoje i stave krunu doslovce u poslednjem kolu.

Ukoliko u nedelju slave na gostovanju Brajtonu ostaće van domašaja Liveprula i odbraniće naslov, a u tom slučaju čak treći od ukupno četiri pehara prvaka Engleske otkako se igra Premijer liga biće overen u foto-finišu. U završnih 90 minuta.

Naravno, sve je počelo onom ludom utakmicom sa Kvins Park Rendžersom 13. maja 2012. Jedini rival Građanima bio je Junajted, koji je već završio gostovanje u Sanderlendu slavljem 1:0 i čekao se samo kraj na Etihadu, pa da ser Aleks Ferguson proslavi prvo mesto. Čak su Crveni đavoli verovali da su oni šampioni, pošto je sve do 92. minuta Siti gubio 1:2, a onda su Edin Džekoglavom i Serhio Kun Aguero na dodavanje Marija Balotelija u padu pogodili za jedan od najvećih preokreta u istoriji fudbala i krunisanje ekipe Roberta Mančinija (3:2). Siti je postao prvak zahvaljujući boljoj gol-razlici, jer je kao i Junajted završiio sa 89 bodova.



Dve godine kasnije na klupi kluba iz plavog dela Mančestera našao se Manuel Pelegrini. Poput Gvardiole u ovoj sezoni, najvećeg rivala imao je u Liveprulu sa Brendanom Rodžersom pokraj terena i Luisom Suarezom i Stivenom Džerardom na njemu. I opet je odluka pala u poslednjem kolu, u kome su oba tim slavila: Siti nad Vest Hemom (2:0), Crveni kući protiv Njuksla (2:1), pa je Mančester prvi prošao kroz cilj sa dva boda prednosti, uz napomenu da je suštinski pitanje rešeno u pretposlednjem kolu, pošto je velikan sa Enfilda prokockao tri gola viška na gostovanju Kristal Palasu (od 3:0 do 3:3), dok se osam dana ranije Stiven Džerard okliznuo protiv Čelsija (0:2), a prednost sticana tokom prvenstva odjednom nestala.

Zanimljivo, trijmf nad Čekićarima, baš kao i ovaj nad Lesterom, overio je kapiten Vensan Kompani.



I ove sezone Liverpul je dugo vodio trku, u jednom trenutku imao čak sedam bodova viška, ali opet se u poslednjem kolu za sve pita Mančester Siti. Pod uslovom da dobije Galebove biće prvak. Nerešen rezultat na jugu Velike Britanije otvorio bi mogućnost timu Jirgena Klopa da se slavljem nad Vulverhemptom popne na vrh. Teško je očekivati da će Gvardiola ovu šansu ispustiti, jer od 29. januara njegova ekipa je naređala 12 pobeda. Pritom, na poslednjih šest prvenstvenih susreta primila je samo jedan gol. Nije baš ni efikasna – od minule četiri pobede čak tri po 1:0 – ali tako se postaje šampion.

Na „sitno“. Krvavo. Do poslednjeg kola.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar