ПЛ: Компани "бомбом" сачувао Сити!

Белгијски штопер својим првим голом у последњих 13 месеци задржао "грађане" на путу ка новој титули.  Гром из срца! Гол каријере Венсана Компанија почистио и Брендана Роџерса, Сити на корак од титуле! Против Лестера 1:0.

Фудбал 07.05.2019 | 09:45
ПЛ: Компани "бомбом" сачувао Сити!
Ако Манчестер сити 12. маја увече буде славио другу узастопну, а укупно шесту титулу националног првака, огромне заслуге припашће капитену екипе Венсану Компанију, иако је до сада наступио у само 16 првенствених мечева.

Играч са најдужим стажом у светлоплавом дресу, доведен августа 2008. из Хамбургера, донео је "грађанима" бодове у најтежој утакмици откако су 3. фебруара против Арсенала почели серију од 13 победа у Премијер лиги.

Двадесет минута пре краја, када је нервоза увелико захватила и трибине и простор поред аут-линије, Белгијанац је са 25 метара снажно распалио по лопти и послао је у саме рашље.

Сјајни дански голман Каспер Шмајхел овог пута је био немоћан и то је било довољно за тријумф, који ће најмање пријати навијачима Ливерпула.

Манчестер сити - Лестер 1:0 (0:0) у последњој утакмици 37. кола!

Изабраници Пепа Гвардиоле пред гостовање у Брајтону имају 95 бодова, један више од другопласираних "редса", који у истом термину (недеља, 16.00) дочекују Вулверхемптон и надају се првој титули првака Енглеске још од 1990. године.

Да је Лестер одолео, Ливерпул би пред завршних 90 минута имао све у својим рукама, а овако му остаје само нада у подвиг Брајтона, који након што је осигурао опстанак нема већег такмичарског мотива, али може да одигра потпуно растерећено.

Из таквог приступа се у недељу на "Емирејтсу" против Арсенала изродио реми, којим је Брајтон 99,9 одсто окончао настојања домаћина да заврши сезону у Топ 4.

Слободно се може рећи да ове сезоне нико у Премијер лиги, па ни сам Ливерпул, није намучио Манчестер сити на "Етихаду" као Лестер, на чијој клупи од зимус седи Брендан Роџерс, менаџер под чијим вођством је титула умало стигла на "Енфилд" пре пет година.

Роџерс као да је желео да помогне свом некадашњем клубу, тако што ће се заустављањем лидера искупити за касно посртање у трци 2013/14, коју је Сити завршио са 86, а Ливерпул са 84 бода (одличну сезону за "редсе" је играо тада 19-годишњи Рахим Стерлинг, који ће већ лета 2015. напустити клуб).

Имали су "грађани" много проблема са агресивним и брзим играчима Лестера. Давид Силва и Компани добили су у првом полувремену жуте картоне због стартова којима су прибегли да би спречили опасне ситуације пред Едерсоном. Силва је у пар наврата чак ризиковао други жути и искључење...

На другој страни, прилика за гол никад мање! Серхио Агуеро је у 32. минуту главом погодио пречку, а Шмајхел избио одбитак са замишљене гол-линије. Све остало свело се на изблокиране и мање или више непрецизне шутеве са 16-18 метара.

Средином другог полувремена Џејмс Медисон је опасно запретио Едерсону, али је лопта отишла крај стативе и остало је 0:0.

Гвардиола је увођењем Лироја Санеа појачао притисак на одбрану "лисица", које су умало капитулирале када је Џони Еванс пропустио лопту, а Агуеро се поред Херија Мегвајера изборио за нови шут. Аргентинац је вероватно видео лопту у голу, али поново се испречио Шмајхел.

И онда, већ у следећем минуту, пад концентрације Лестерове одбране, која је чекала Компанија пред ивицом казненог простора, дозволивши му да гура лопту десетак метара и уђе у ритам.

Капитен Ситија, иначе, није затресао мрежу чак 13 месеци, од незаборавног дербија против Јунајтеда 2:3 (2:0), када је прослава титуле одложена за недељу дана.

Објективно, није могао да изабере бољи тренутак да прекине тај "пост".

У периоду константног узајамног претицања са Ливерпулом последњих недеља, Сити није примио гол на четири узастопне првенствене утакмице (Тотенхем 1:0, Јунајтед 2:0, Барнли 1:0), од којих је Компани одиграо три...

Последњих дана Ливерпулови се навијачи нису превише оглашавали. Нису смели то да гласно изговоре. Али дубоко у себи јесу се уздали у Брендана Роџерса. Лестер Сити је био последња реална шанса Редса. И како је меч одмицао, како су се напади Манчестер Ситија одбијали о зид пред голом Каспера Шмајхела то зрно наде се котрљало у мислима и постајало све веће. Све док Венсан Компани на суров начин ту мисао није избио из глава свих оних који су се надали неуспеху Грађана. Гол каријере Ситијевог капитена донео је Пепу Гвардиоли минималну победу над Етихаду, па његовим изабраницима сада недостаје само још коначан тријумф на гостовању код Брајтона како би и дефинитивно одбранили титулу најбољег у Енглеској.

А и вечерас Сити је показао колико је заиста велики постао под Гвардиолином командом. Лестер, који је под Роџерсовим вођством представљао екипу са најбољим учинком после водећег двојца, углавном је био закован у сопственом казненом простору, а изласци на Ситијеву половину терена били су ретки као екскурзије у основној школи.

Одбрана је додуше деловала изузетно, Вилфред Ндиди је нешто испред хапсио све што је могао, феноменалан меч за њега. Али није то могло довека да траје. Не кад је преко пута Сити. Тим који не паничи ни када га 20 минута дели од трагичног губитка. Ако су пре тога Серхију Агуеронедостајали центиметри, ако је Илкај Гундоган могао да чује како је лопта после његовог ударца прохујала поред стативе, ако је Шмајхел укротио други Агуеров покушај, онда је ту просто морао да исплива Компанијев шампионски ген. Карактер човека кога су повреде небројено пута слале на хируршки сто, али се он увек враћао. Човека који је једном већ донео Ситију титулу, сетиће се пажљивији пратиоци Премијер лиге сезоне 2011/2012 и мајског дербија са Манчестер јунајтедом,Компанијевог гола који је Грађанима донео минималац и два кола пре краја сезоне прво место на табели на основу гол разлике. После је било и оних епских 3:2 против Квинс Парк Ренџерса...

Али ово вечерас? Колико само храбрости у том ударцу. Колико само одлучности већ у првом кораку кад је схватио да саиграчима треба помоћ. Колико срца. Затегао је Белгијанац из пете и са неких 25 метара милиметарски прецизно гађао у сам рогаљ Шмајхеловог гола. Ништа ту није могао Данац. Ништа ту не би могао ни циглани зид.

Тек тада Лестер је одлучио да проба, али Компанијев гол и Ситијева јуришна тактика исисала му је већ сву снагу. У 87. минуту је додуше Келечи Ихеаначо имао зицер да се освети Гвардиоли што га се тако лако одрекао. На крају је само могао да види да то није било случајно. Сањаће вечерас Ливерпулови навијачи тај тренутак, питаће Бога зашто ту није био Џејми Варди, а не Ихеаначо.

Узалуд.

Коло пре краја, Сити је бод испред Ливерпула. Победа против Брајтона на крају сезоне доноси му титулу. После ових 1:0, после оваквог излива енергија Венсана Компанија, право би чудо било да се то не деси. А и да се не лажемо, свака част Ливерпулу, али овај је Сити годинама склапан да буде најбољи. И чини се да тренутно и јесте.

Да поменемо за крај и да Лестеров пораз значи и да Вулверхемптон више не може да изгуби седмо место на табели што значи да ће на јесен у Лигу Европе, осим ако у финалу ФА купа Вотфорд не шокира Сити. После свега, тешко да било ко верује у такав сценарио.

РЕЗУЛТАТИ 37. КОЛА:

Манчестер сити - Лестер 1:0 (0:0)
/Компани 70/

одиграно у недељу:

Челси - Вотфорд 3:0 (0:0)
/Лофтус-Чик 48, Луиз 51, Игуаин 75/

Хадерсфилд - Манчестер јунајтед 1:1 (0:1)
/Мбенза 60 - Мектоминеј 8/

Арсенал - Брајтон 1:1 (1:0)
/Обамејанг 9п - Мареј 61п/

у суботу:

Борнмут - Тотенхем 1:0 (0:0)
/Аке 90+1/

Вест Хем - Саутемптон 3:0 (1:0)
/Арнаутовић 16, 70, Фредерикс 72/

Вулверхемптон - Фулам 1:0 (0:0)
/Дендонкер 75/

Кардиф - Кристал Палас 2:3 (1:2)
/Кели 31аг, Рид 90 - Заха 28, Батшуаји 39, Таунсенд 70/

Њукасл - Ливерпул 2:3 (1:2)
/Атсу 20, Рондон 54 - Ван Дајк 13, Салах 28, Ориги 86/

у петак:

Евертон - Барнли 2:0 (2:0)
/Ми 17аг, Колмен 20/

ТАБЕЛА: Манчестер сити 95, Ливерпул 94, Челси 71, Тотенхем 70, Арсенал 67, Манчестер јунајтед 66, Вулвс 57, Евертон 53, Лестер 51, Вотфорд 50, Вест Хем 49, Кристал Палас 46, Борнмут 45, Њукасл 42, Барнли 40, Саутемптон 38, Брајтон 36, Кардиф 31, Фулам 26, Хадерсфилд 15.

ПАРОВИ 38. КОЛА: Брајтон - Манчестер сити, Барнли - Арсенал, Кристал Палас - Борнмут, Фулам - Њукасл, Лестер - Челси, Ливерпул - Вулвс, Манчестер јунајтед - Кардиф, Саутемптон - Хадерсфилд, Тотенхем - Евертон, Вотфорд - Вест Хем.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар