PL: Kompani "bombom" sačuvao Siti!

Belgijski štoper svojim prvim golom u poslednjih 13 meseci zadržao "građane" na putu ka novoj tituli.  Grom iz srca! Gol karijere Vensana Kompanija počistio i Brendana Rodžersa, Siti na korak od titule! Protiv Lestera 1:0.

Fudbal 07.05.2019 | 09:45
PL: Kompani "bombom" sačuvao Siti!
Ako Mančester siti 12. maja uveče bude slavio drugu uzastopnu, a ukupno šestu titulu nacionalnog prvaka, ogromne zasluge pripašće kapitenu ekipe Vensanu Kompaniju, iako je do sada nastupio u samo 16 prvenstvenih mečeva.

Igrač sa najdužim stažom u svetloplavom dresu, doveden avgusta 2008. iz Hamburgera, doneo je "građanima" bodove u najtežoj utakmici otkako su 3. februara protiv Arsenala počeli seriju od 13 pobeda u Premijer ligi.

Dvadeset minuta pre kraja, kada je nervoza uveliko zahvatila i tribine i prostor pored aut-linije, Belgijanac je sa 25 metara snažno raspalio po lopti i poslao je u same rašlje.

Sjajni danski golman Kasper Šmajhel ovog puta je bio nemoćan i to je bilo dovoljno za trijumf, koji će najmanje prijati navijačima Liverpula.

Mančester siti - Lester 1:0 (0:0) u poslednjoj utakmici 37. kola!

Izabranici Pepa Gvardiole pred gostovanje u Brajtonu imaju 95 bodova, jedan više od drugoplasiranih "redsa", koji u istom terminu (nedelja, 16.00) dočekuju Vulverhempton i nadaju se prvoj tituli prvaka Engleske još od 1990. godine.

Da je Lester odoleo, Liverpul bi pred završnih 90 minuta imao sve u svojim rukama, a ovako mu ostaje samo nada u podvig Brajtona, koji nakon što je osigurao opstanak nema većeg takmičarskog motiva, ali može da odigra potpuno rasterećeno.

Iz takvog pristupa se u nedelju na "Emirejtsu" protiv Arsenala izrodio remi, kojim je Brajton 99,9 odsto okončao nastojanja domaćina da završi sezonu u Top 4.

Slobodno se može reći da ove sezone niko u Premijer ligi, pa ni sam Liverpul, nije namučio Mančester siti na "Etihadu" kao Lester, na čijoj klupi od zimus sedi Brendan Rodžers, menadžer pod čijim vođstvom je titula umalo stigla na "Enfild" pre pet godina.

Rodžers kao da je želeo da pomogne svom nekadašnjem klubu, tako što će se zaustavljanjem lidera iskupiti za kasno posrtanje u trci 2013/14, koju je Siti završio sa 86, a Liverpul sa 84 boda (odličnu sezonu za "redse" je igrao tada 19-godišnji Rahim Sterling, koji će već leta 2015. napustiti klub).

Imali su "građani" mnogo problema sa agresivnim i brzim igračima Lestera. David Silva i Kompani dobili su u prvom poluvremenu žute kartone zbog startova kojima su pribegli da bi sprečili opasne situacije pred Edersonom. Silva je u par navrata čak rizikovao drugi žuti i isključenje...

Na drugoj strani, prilika za gol nikad manje! Serhio Aguero je u 32. minutu glavom pogodio prečku, a Šmajhel izbio odbitak sa zamišljene gol-linije. Sve ostalo svelo se na izblokirane i manje ili više neprecizne šuteve sa 16-18 metara.

Sredinom drugog poluvremena Džejms Medison je opasno zapretio Edersonu, ali je lopta otišla kraj stative i ostalo je 0:0.

Gvardiola je uvođenjem Liroja Sanea pojačao pritisak na odbranu "lisica", koje su umalo kapitulirale kada je Džoni Evans propustio loptu, a Aguero se pored Herija Megvajera izborio za novi šut. Argentinac je verovatno video loptu u golu, ali ponovo se isprečio Šmajhel.

I onda, već u sledećem minutu, pad koncentracije Lesterove odbrane, koja je čekala Kompanija pred ivicom kaznenog prostora, dozvolivši mu da gura loptu desetak metara i uđe u ritam.

Kapiten Sitija, inače, nije zatresao mrežu čak 13 meseci, od nezaboravnog derbija protiv Junajteda 2:3 (2:0), kada je proslava titule odložena za nedelju dana.

Objektivno, nije mogao da izabere bolji trenutak da prekine taj "post".

U periodu konstantnog uzajamnog preticanja sa Liverpulom poslednjih nedelja, Siti nije primio gol na četiri uzastopne prvenstvene utakmice (Totenhem 1:0, Junajted 2:0, Barnli 1:0), od kojih je Kompani odigrao tri...

Poslednjih dana Liverpulovi se navijači nisu previše oglašavali. Nisu smeli to da glasno izgovore. Ali duboko u sebi jesu se uzdali u Brendana Rodžersa. Lester Siti je bio poslednja realna šansa Redsa. I kako je meč odmicao, kako su se napadi Mančester Sitija odbijali o zid pred golom Kaspera Šmajhela to zrno nade se kotrljalo u mislima i postajalo sve veće. Sve dok Vensan Kompani na surov način tu misao nije izbio iz glava svih onih koji su se nadali neuspehu Građana. Gol karijere Sitijevog kapitena doneo je Pepu Gvardioli minimalnu pobedu nad Etihadu, pa njegovim izabranicima sada nedostaje samo još konačan trijumf na gostovanju kod Brajtona kako bi i definitivno odbranili titulu najboljeg u Engleskoj.

A i večeras Siti je pokazao koliko je zaista veliki postao pod Gvardiolinom komandom. Lester, koji je pod Rodžersovim vođstvom predstavljao ekipu sa najboljim učinkom posle vodećeg dvojca, uglavnom je bio zakovan u sopstvenom kaznenom prostoru, a izlasci na Sitijevu polovinu terena bili su retki kao ekskurzije u osnovnoj školi.

Odbrana je doduše delovala izuzetno, Vilfred Ndidi je nešto ispred hapsio sve što je mogao, fenomenalan meč za njega. Ali nije to moglo doveka da traje. Ne kad je preko puta Siti. Tim koji ne paniči ni kada ga 20 minuta deli od tragičnog gubitka. Ako su pre toga Serhiju Agueronedostajali centimetri, ako je Ilkaj Gundogan mogao da čuje kako je lopta posle njegovog udarca prohujala pored stative, ako je Šmajhel ukrotio drugi Aguerov pokušaj, onda je tu prosto morao da ispliva Kompanijev šampionski gen. Karakter čoveka koga su povrede nebrojeno puta slale na hirurški sto, ali se on uvek vraćao. Čoveka koji je jednom već doneo Sitiju titulu, setiće se pažljiviji pratioci Premijer lige sezone 2011/2012 i majskog derbija sa Mančester junajtedom,Kompanijevog gola koji je Građanima doneo minimalac i dva kola pre kraja sezone prvo mesto na tabeli na osnovu gol razlike. Posle je bilo i onih epskih 3:2 protiv Kvins Park Rendžersa...

Ali ovo večeras? Koliko samo hrabrosti u tom udarcu. Koliko samo odlučnosti već u prvom koraku kad je shvatio da saigračima treba pomoć. Koliko srca. Zategao je Belgijanac iz pete i sa nekih 25 metara milimetarski precizno gađao u sam rogalj Šmajhelovog gola. Ništa tu nije mogao Danac. Ništa tu ne bi mogao ni ciglani zid.

Tek tada Lester je odlučio da proba, ali Kompanijev gol i Sitijeva jurišna taktika isisala mu je već svu snagu. U 87. minutu je doduše Keleči Iheanačo imao zicer da se osveti Gvardioli što ga se tako lako odrekao. Na kraju je samo mogao da vidi da to nije bilo slučajno. Sanjaće večeras Liverpulovi navijači taj trenutak, pitaće Boga zašto tu nije bio Džejmi Vardi, a ne Iheanačo.

Uzalud.

Kolo pre kraja, Siti je bod ispred Liverpula. Pobeda protiv Brajtona na kraju sezone donosi mu titulu. Posle ovih 1:0, posle ovakvog izliva energija Vensana Kompanija, pravo bi čudo bilo da se to ne desi. A i da se ne lažemo, svaka čast Liverpulu, ali ovaj je Siti godinama sklapan da bude najbolji. I čini se da trenutno i jeste.

Da pomenemo za kraj i da Lesterov poraz znači i da Vulverhempton više ne može da izgubi sedmo mesto na tabeli što znači da će na jesen u Ligu Evrope, osim ako u finalu FA kupa Votford ne šokira Siti. Posle svega, teško da bilo ko veruje u takav scenario.

REZULTATI 37. KOLA:

Mančester siti - Lester 1:0 (0:0)
/Kompani 70/

odigrano u nedelju:

Čelsi - Votford 3:0 (0:0)
/Loftus-Čik 48, Luiz 51, Iguain 75/

Hadersfild - Mančester junajted 1:1 (0:1)
/Mbenza 60 - Mektominej 8/

Arsenal - Brajton 1:1 (1:0)
/Obamejang 9p - Marej 61p/

u subotu:

Bornmut - Totenhem 1:0 (0:0)
/Ake 90+1/

Vest Hem - Sautempton 3:0 (1:0)
/Arnautović 16, 70, Frederiks 72/

Vulverhempton - Fulam 1:0 (0:0)
/Dendonker 75/

Kardif - Kristal Palas 2:3 (1:2)
/Keli 31ag, Rid 90 - Zaha 28, Batšuaji 39, Taunsend 70/

Njukasl - Liverpul 2:3 (1:2)
/Atsu 20, Rondon 54 - Van Dajk 13, Salah 28, Origi 86/

u petak:

Everton - Barnli 2:0 (2:0)
/Mi 17ag, Kolmen 20/

TABELA: Mančester siti 95, Liverpul 94, Čelsi 71, Totenhem 70, Arsenal 67, Mančester junajted 66, Vulvs 57, Everton 53, Lester 51, Votford 50, Vest Hem 49, Kristal Palas 46, Bornmut 45, Njukasl 42, Barnli 40, Sautempton 38, Brajton 36, Kardif 31, Fulam 26, Hadersfild 15.

PAROVI 38. KOLA: Brajton - Mančester siti, Barnli - Arsenal, Kristal Palas - Bornmut, Fulam - Njukasl, Lester - Čelsi, Liverpul - Vulvs, Mančester junajted - Kardif, Sautempton - Hadersfild, Totenhem - Everton, Votford - Vest Hem.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar