Политичка и пословна елита стиже у БиХ

Високи функционери из свијета економије и политике данас ће стићи у Сарајево у поводу Годишњег састанка Одбора гувернера Европске банке за обнову и развој (ЕРБД).  

Босна и Херцеговина 07.05.2019 | 08:28
Политичка и пословна елита стиже у БиХ
Данас почиње тродневни годишњи састанак Одбора гувернера ЕБРД-а у Сарајеву, али ће се главни састанци одржати сутра и прекосутра. Конференција ће окупити више од двије хиљаде представника међународне пословне заједнице, инвеститора, високих владиних званичника, те представника организација цивилног друштва.

Данас ће пак окупљене званице и учесници Скупштине обавити прве неформалне сусрете. Како је најављено, бароница Кетрин Ештон данас ће се у разговору с главним директором за комуникације ЕБРД-а, Џонатаном Чарлсом, осврнути на изазове регије, како оне из прошлости и оне тренутне, тако и оне који се очекују у наредном периоду.

До краја прошле седмице регистровано је 2.886 учесника и 82 делегације, а како је јуче изјавио министар спољне трговине и економских односа БиХ у техничком мандату, Мирко Шаровић, још 300 пријављених учесника чека на провјере.

На састанку ће бити потписано неколико значајних уговора за инфраструктурне пројекте, а прије свега за Коридор 5Ц. У фокус ће такође бити инвестиције везана за енергетски сектор, дигиталну инфраструктуру те развој малих и средњих предузећа. 

Предсједавајући Савјета министара БиХ у техничком мандату Денис Звиздић уочи састанка рекао је како је намјера повећање нивоа улагања ЕБРД-а у приватни сектор, односно јачање односа између ЕБРД-а и приватног сектора.

Сесија о потенцијалима за инвестирање у БиХ “Повезивањем економија до снажнијег раста” је посебан дио програма. У фокусу ове сесије су стратешка подручја, презентација потенцијала и бенефита геостратешке позиције.

Под називом “Инвестирајте у Босну и Херцеговину – Инвестирајте у профитабилне пројекте”, Сесија о потенцијалима за инвестирање у БиХ, одржава се 9. маја у згради Парламентарне скупштине БиХ. Поред наведеног, фокус скупштине биће и потенцијал дрвне индустрије, туризма, аутоиндустрије, пољопривреде и прехрамбене индустрије.

На самиту лидера земаља Западног Балкана за сада је потврђено присуство премијерке Србије Ане Брнабић, предсједника Црне Горе Миле Ђукановића, премијера Сјеверне Македоније Зорана Заева, премијера Албаније Едија Раме и предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија.

(Фена)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Дзоо

07.05.2019 06:35

Сви це они на форум Додик Цвијановицка на Јахирину а који смо ми балвани. Сад це Зељка поредити Јахорину где су се окупили мафијаси из Републике и Србије и са овим светским скупом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политичка и пословна елита стиже у БиХ

07.05.2019 08:52

А НАРОД ОДЕ ИЗ ЊЕ

Name

Ре

07.05.2019 15:51

Ово треба игнорисати нас нико не спомиње а ВИСКОВИЦУ најављује како је битно присуствовати. НИЈЕ ВИСКОВИЦУ НЕГО ЈЕ БИТНО КРЕДИТЕ ДОБИТИ. Свако мало против запада а када запне лове на кољена.

Name

Исток

07.05.2019 06:37

Слушао сам Шаровића са Звиздићем кад говоре о овом пројекту . Није ми јасно , да ли су обојица несвјесни проблема који је присутан на овим просторима , о коме не говоре довољно гласно или упорно и не покусавају га ријесити на ваљан нацин , или су пак потпуно свјесни ал "ударају у шаргију" по принципу "да се власи не досјете". Смијешно је и помислити да ће неко доћи и инвестирати свој новац у овакво безакоње које креирају политичари да би пљачкали локални сужањ или стране инвеститоре. Али најкрвавије је што они , политичари , немају осјечај колико су провидни и глупи у том свом настојању да то стање одрже и наставе да "циједе воду из камена".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

07.05.2019 06:47

Свака част овом човјеку. Док се сви надмећу лажним национализмом, он доводи инвеститоре и бави се реалним проблемима грађана. И умјесто Шаровића треба да дође Кошарац?! Земљо отвори се! Колико смо ми поремећено друштво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босан@ц

07.05.2019 08:01

САРОВИЦ је Господин. Честит и стручан и схватио да се само у БиХ и са БиХ може напријед. Оног глупана Стасу може у ципеле стрпати а да га ништа не жуља. Кад стане Додику у гузицу читав.... Сељачка лола.

Name

куку нама са нама

07.05.2019 07:10

А сто Србија и остале србенде не бојкотују тај скуп уз силну медијску помпу због "самопрогласеног" Косова..,Неце јер знају да је то готова ствар и сад би да купе поене на наивном народу...ако народе вјерујте им као и овом волу овдје сто прица о отцјепљењу..тата нек му се цјепа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

07.05.2019 07:14

КАСНО МИРКО У БИХ ИКО СТИЗЕ..И АКО ЈЕ ДОСАО ОПЕЉЕСИО ПА ОТИСАО..НАРАВНО УЗ ПРОВИЗИЈУ ЗА ПОЛИТИЦАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРАВО

07.05.2019 07:27

БРАВО ЗА КОМЕНТАР, СВИ ИМАЈУ ДЕБЕЛИ КОНТО ОД ПРОВИЗИЈА, СИЛНЕ НЕКРЕТНИНЕ ПО СРБИЈИ И ОСТАЛИМ ДЕСТИНАЦИЈАМА, ДЈЕЦУ НА ПОЗИЦИЈАМА ПРИВАТНИХ ЊИХОВИХ ФИРМИ, БАШ НИТИ ЈЕДАН НЕ ЗАОСТАЈЕ САМО ГЛУМИ ПОШТЕЊАЧИНУ, ВЈЕШТО МАНИПУЛИШУ

Name

ре

07.05.2019 07:17

У овако криминалном политичком стању БиХ а ништа годинама не подузимате против пљачкарошког лошег живота народа посебно у РС, пусти више та твоја доказивања као да смо у нечему напредни без чишћења једном криминалаца који угрожавају животе годинама свих народа осим лопова и криминалаца у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За све коментаторе

07.05.2019 07:21

А јесте досаднииииии висеееееее!!!!!! Како вам се само да толико лапрдати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.05.2019 07:34

Истина од лијепог и удобног живота у БиХ жуља све лопове и криминалце од закона који ће доћи кад тад у држави БиХ.

Name

правда

07.05.2019 08:03

најбољи министер у бих Мирко Саровиц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пале

07.05.2019 08:45

Како то да нико не долази у "бољи" ентитет. Па нико није жељан Рудоња и Бисерки. Поготово не МУП који убија властиту омладину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тит

07.05.2019 13:13

Господине Саровицу немојте заборавити да позовете др. Бјелицу Милована.

ОДГОВОРИТЕ