Politička i poslovna elita stiže u BiH

Visoki funkcioneri iz svijeta ekonomije i politike danas će stići u Sarajevo u povodu Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD).  

Bosna i Hercegovina 07.05.2019 | 08:28
Politička i poslovna elita stiže u BiH
Danas počinje trodnevni godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu, ali će se glavni sastanci održati sutra i prekosutra. Konferencija će okupiti više od dvije hiljade predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika, te predstavnika organizacija civilnog društva.

Danas će pak okupljene zvanice i učesnici Skupštine obaviti prve neformalne susrete. Kako je najavljeno, baronica Ketrin Ešton danas će se u razgovoru s glavnim direktorom za komunikacije EBRD-a, Džonatanom Čarlsom, osvrnuti na izazove regije, kako one iz prošlosti i one trenutne, tako i one koji se očekuju u narednom periodu.

Do kraja prošle sedmice registrovano je 2.886 učesnika i 82 delegacije, a kako je juče izjavio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u tehničkom mandatu, Mirko Šarović, još 300 prijavljenih učesnika čeka na provjere.

Na sastanku će biti potpisano nekoliko značajnih ugovora za infrastrukturne projekte, a prije svega za Koridor 5C. U fokus će takođe biti investicije vezana za energetski sektor, digitalnu infrastrukturu te razvoj malih i srednjih preduzeća. 

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić uoči sastanka rekao je kako je namjera povećanje nivoa ulaganja EBRD-a u privatni sektor, odnosno jačanje odnosa između EBRD-a i privatnog sektora.

Sesija o potencijalima za investiranje u BiH “Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta” je poseban dio programa. U fokusu ove sesije su strateška područja, prezentacija potencijala i benefita geostrateške pozicije.

Pod nazivom “Investirajte u Bosnu i Hercegovinu – Investirajte u profitabilne projekte”, Sesija o potencijalima za investiranje u BiH, održava se 9. maja u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Pored navedenog, fokus skupštine biće i potencijal drvne industrije, turizma, autoindustrije, poljoprivrede i prehrambene industrije.

Na samitu lidera zemalja Zapadnog Balkana za sada je potvrđeno prisustvo premijerke Srbije Ane Brnabić, predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića, premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva, premijera Albanije Edija Rame i predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija.

(Fena)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Dzoo

07.05.2019 06:35

Svi ce oni na forum Dodik Cvijanovicka na Jahirinu a koji smo mi balvani. Sad ce Zeljka porediti Jahorinu gde su se okupili mafijasi iz Republike i Srbije i sa ovim svetskim skupom

ODGOVORITE
Name

Politička i poslovna elita stiže u BiH

07.05.2019 08:52

A NAROD ODE IZ NJE

Name

Re

07.05.2019 15:51

Ovo treba ignorisati nas niko ne spominje a VISKOVICU najavljuje kako je bitno prisustvovati. NIJE VISKOVICU NEGO JE BITNO KREDITE DOBITI. Svako malo protiv zapada a kada zapne love na koljena.

Name

Istok

07.05.2019 06:37

Slušao sam Šarovića sa Zvizdićem kad govore o ovom projektu . Nije mi jasno , da li su obojica nesvjesni problema koji je prisutan na ovim prostorima , o kome ne govore dovoljno glasno ili uporno i ne pokusavaju ga rijesiti na valjan nacin , ili su pak potpuno svjesni al "udaraju u šargiju" po principu "da se vlasi ne dosjete". Smiješno je i pomisliti da će neko doći i investirati svoj novac u ovakvo bezakonje koje kreiraju političari da bi pljačkali lokalni sužanj ili strane investitore. Ali najkrvavije je što oni , političari , nemaju osječaj koliko su providni i glupi u tom svom nastojanju da to stanje održe i nastave da "cijede vodu iz kamena".

ODGOVORITE
Name

Goran

07.05.2019 06:47

Svaka čast ovom čovjeku. Dok se svi nadmeću lažnim nacionalizmom, on dovodi investitore i bavi se realnim problemima građana. I umjesto Šarovića treba da dođe Košarac?! Zemljo otvori se! Koliko smo mi poremećeno društvo!

ODGOVORITE
Name

Bosan@c

07.05.2019 08:01

SAROVIC je Gospodin. Čestit i stručan i shvatio da se samo u BiH i sa BiH može naprijed. Onog glupana Stasu može u cipele strpati a da ga ništa ne žulja. Kad stane Dodiku u guzicu čitav.... Seljačka lola.

Name

kuku nama sa nama

07.05.2019 07:10

A sto Srbija i ostale srbende ne bojkotuju taj skup uz silnu medijsku pompu zbog "samoproglasenog" Kosova..,Nece jer znaju da je to gotova stvar i sad bi da kupe poene na naivnom narodu...ako narode vjerujte im kao i ovom volu ovdje sto prica o otcjepljenju..tata nek mu se cjepa

ODGOVORITE
Name

Da

07.05.2019 07:14

KASNO MIRKO U BIH IKO STIZE..I AKO JE DOSAO OPELJESIO PA OTISAO..NARAVNO UZ PROVIZIJU ZA POLITICARE

ODGOVORITE
Name

BRAVO

07.05.2019 07:27

BRAVO ZA KOMENTAR, SVI IMAJU DEBELI KONTO OD PROVIZIJA, SILNE NEKRETNINE PO SRBIJI I OSTALIM DESTINACIJAMA, DJECU NA POZICIJAMA PRIVATNIH NJIHOVIH FIRMI, BAŠ NITI JEDAN NE ZAOSTAJE SAMO GLUMI POŠTENJAČINU, VJEŠTO MANIPULIŠU

Name

re

07.05.2019 07:17

U ovako kriminalnom političkom stanju BiH a ništa godinama ne poduzimate protiv pljačkaroškog lošeg života naroda posebno u RS, pusti više ta tvoja dokazivanja kao da smo u nečemu napredni bez čišćenja jednom kriminalaca koji ugrožavaju živote godinama svih naroda osim lopova i kriminalaca u BiH.

ODGOVORITE
Name

Za sve komentatore

07.05.2019 07:21

A jeste dosadniiiiii viseeeeeee!!!!!! Kako vam se samo da toliko laprdati?

ODGOVORITE
Name

re

07.05.2019 07:34

Istina od lijepog i udobnog života u BiH žulja sve lopove i kriminalce od zakona koji će doći kad tad u državi BiH.

Name

pravda

07.05.2019 08:03

najbolji minister u bih Mirko Sarovic

ODGOVORITE
Name

Pale

07.05.2019 08:45

Kako to da niko ne dolazi u "bolji" entitet. Pa niko nije željan Rudonja i Biserki. Pogotovo ne MUP koji ubija vlastitu omladinu.

ODGOVORITE
Name

Tit

07.05.2019 13:13

Gospodine Sarovicu nemojte zaboraviti da pozovete dr. Bjelicu Milovana.

ODGOVORITE