Да ли ће Београд признати Косово?!

Како на изјаву Александра Вучића да ће Косово добити пуну независност реагују политичари, аналитичари и грађани?

Србија 06.05.2019 | 19:23
Да ли ће Београд признати Косово?!
Признање реалности, издаја, једини могући исход - овим ријечима описивана је изјава предсједника Србије да ће Косово добити пуну независност.

Изјава је подијелила опозицију, али и грађане на друштвеним мрежама. Док једни кажу да Александар Вучић само признаје реалност, други га оптужују за издају интереса Београда и кажу да предсједник покушава да избјегне одговорност. Неки аналитичари, међутим, изјави виде као излив фрустрације и најаву нових избора.

Курт Басунер из Савјета за политику демократизације из Берлина вјерује да је Вучић незадовољан што се са састанака са лидерима региона, као и са предсједником Француске и канцеларком Њемачке у Берлину, није вратио са подршком за рјешење које би подразумијевало размјену територија Србије и Косова.

"Дјелује ми да је ова изјава посљедица фрустрације што није успио да постигне 'побједу', али и позиционирање пред још једно расписивање ванредних избора против несложне и нефокусиране опозиције", каже Басунер за ББЦ на српском.

Шта је Вучић рекао?

На недавном самиту у Берлину српска и албанска страна састале су се први пут послије шест мјесеци, а поред Вучића и косовског предсједника Хашима Тачија, присуствовали су њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Емануел Макрон.

Након повратка из Берлина, Вучић је за телевизију Пинк рекао да „оно што је нудио није могло да прође због страховитог притиска појединих земаља и њихових обавештајних служби које су покренуле комплетне агентуре по различитим земљама политичке, медијске и друге".

Рекао је да су они који га критикују прво наводили да нису чули никакво рјешење ни приједлог од њега, али да су га ипак нападали.

"Видите какво је то лицемерје свеукупно. Кажете нисте чули шта садржи тај предлог, сагласан сам нисте чули, а што сте га нападали. Због тога сте ми главу откинули метафорично, а нисте ни чули о чему се ради, а сад кад кажем да је пропало кажете нисмо ни чули. Па чекајте људи, па што сте нападали онда и рушили све, а нисте ни хтели да чујте", питао је Вучић.

Рекао је и да је био организован унутрашњи дијалог, али да дио опозиције није изнио свој приједлог о рјешавању косовског питања.

"И ја вас питам шта је решење сад осим што ће Косово у будућности, не мојом вољом и зато што ћу ја да га признам, добити независност и сувереност на целој својој територији па ћу онда да питам многе који су протестовали и говорили многе ствари зашто сте то радили и како је могуће да нисте могли да сагледате реалност и што сте ометали могућност да Србија извуче нешто за свој народ и своју земљу", рекао је Вучић.

Вучић је два дана прије тога за телевизију Н1 изјавио да је његова идеја о разграничењу дефинитивно пропала, те да ће то скупо коштати Србију.

На питање о којој је идеји ријеч, рекао је да је то "идеја о којој говорим све време, о коначном успостављању компромисне границе између Срба и Албанаца".

Шта каже опозиција?

Бошко Обрадовић на Твитеру Вучића је назвао "издајником" и написао да "Косово никад неће бити независно ако га Србија не призна".

Лидер Народне странке Вук Јеремић изјавио је да је Вучић изјавом да је "његова идеја о разграничењу на Косову пропала, јер је народ мислио другачије" нанио тежак ударац преговарачком капацитету Београда и да је послао поруку да ће косовска страна добити све што је захтијевала декларацијом приштинског парламента.

"Питам Вучића да ли га је бар мало срамота што окривљује народ за пораз историјских размера, а оно што он описује би било управо то. Вучић на потпуно бизаран начин релативизује своју одговорност. Данас више не постоји ниједан разлог да косовска страна, бар док је Вучић на власти, иде и јоту испод онога што је он рекао да ће добити. То се у међународним преговорима не ради", рекао је Јеремић у емисији Утисак недеље.

Предсједник Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић рекао је да нико никада није објаснио шта значи појам "разграничења" и да га зато није ни коментарисао.

"До данас нисмо сазнали шта то значи. Сада смо чули да тога више нема. Пошто разграничење није више тема, не занима ме", рекао је Шапић.

Курт Басунер каже за ББЦ на српском да Вучићева изјава, међутим, не указује на спремност Србије да призна Косово у садашњим границама.

"Вучић се никада није јавно обавезао да ће признати независност Косова чак и уколико би дошло до демаркације према којој би Србија поново добила формално признату контролу над дијелом или цијелим Косовом сјеверно од Ибра", каже Басунер.

Шта кажу Твитераши?

Изјава председника Вучића изазвала је бројне коментаре на друштвеним мрежама.

Неки се питају ко ће донијети одлуку о признању и потписати је.

Има и оних који кажу да је Косово има све атрибуте државности и да је одавно независна држава.

Скупштина Косова је 17. фебруара 2008. једнострано прогласила независност стварајући Републику Косово.

Генерална скупштина УН усвојила је у септембру 2010. резолуцију којом се отварају врата почетку дијалога Београда и Приштине и поздравља спремност ЕУ да посредује у преговорима.

Први састанак у том дијалогу одржан је у марту 2011, а преговори су прекинути прошле године, након што је Косово увело таксе од 100 одсто на производе из Србије.

Прошлонедјељни самит у Берлину био је покушај да се дијалог оживи. Нови састанак догодиће се у Паризу почетком јула, али у "ужем формату", како је то најавио предсједник Србије Александар Вучић.

Једанаест година након проглашења независности, Косово је признало више од 100 земаља. Ипак, тачан број није познат.

Приштина наводи бројку од 116 земаља, а Београду кажу да их је далеко мање.

Међу земљама Европске уније које нису признале Косово су Шпанија, Словачка, Кипар, Грчка и Румунија, а када је ријеч о свјетским силама, то су Русија, Кина, Бразил и Индија.

Косово је од 2008. године постало члан неколико међународних организација, као што су ММФ, Свјетска банка и ФИФА, али не и Уједињене нације.

(ББЦ на српском)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

израелац

06.05.2019 17:29

јок неће признати него ће довести Харадинаја у скупштину Србије као равноправног члана и пустити га да представља косовску већину у скупштини... ма дааааај наравно да неће него ће признати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никида нико

06.05.2019 17:52

Неце признати.

Name

Реално

06.05.2019 17:52

Мислим да би најбоље било да Косово добије статус Републике Српске , нека онда Харадинај дојде у Београд као Додик у Сарајево и нека пљује по дрзави која га плаца , било би интересантно видјети како би то прихватио народ у Србији, са обзиром да гурају ту варијанту Босни вец годинама са екипом из САНУ .

Name

Зар не!?

06.05.2019 19:30

Па ста, нека албанских представника и треба да буду, нека аутонимије, лијепо се то мозе уредити и напредовати,а сви задовољни. Цитав регион. Тако и у БиХ.

Name

Нако

06.05.2019 17:46

Хајд' да стиснемо па да пробамо, само се правимо будале, ко це нама помоци, нема висе ЈНА, нема висе дрзавних фирми, нема висе пљацкања, ја нецу висе узети пуску у руке, мојој дјеци не дам. Нека мало иде Игор и такви синови као он. Сретно господо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

06.05.2019 17:56

Колико сам ја прогутао неписмених увреда за моје ставове о Косову. Многи су лупали разне измишљене политицке ставове. СВАКИ НОРМАЛАН ЦОВЈЕК ЈЕ ЗНАО ДА КОСОВО ИМА ПУНУ НЕЗАВИСНОСТ ТО СТО СУ НАС ВУЦИЦ И КОМПАНИЈА ЗАМАЈАВАЛИ СВОЈИМ СТАВОВИМА ЗБОГ ОПСТАНКА НА ВЛАСТИ ЈЕ САМО УВЛАЦЕЊЕ СРБА У ДАЉУ БЈЕДУ И МРЗЊУ ПРЕМА СВЕМУ СТО НИЈЕ НАСЕ. Тврдим да су наси сусједи у окрузењу много боли подјели управо нашом политиком. Нетреба објашњавати да ни са једним народом у регији немамо добре односе и сви смо спремни урлати како нас мрзе, а притом нико неце реци засто, засто. Знамо ми сви да смо поцинили тешко зло само незнам тражити опрост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

06.05.2019 21:22

Па добро сусед...какво смо ми то зло поцилили даби тразили опрост

Name

Милојко

07.05.2019 04:22

Браво ДАРЕ, истина боли али је тако...

Name

лелел

06.05.2019 18:19

Док Србину удје из гузице у главу....Неце Неце Неце ....и на крају ,,,,Лазу вас вец 30 година. Нас не Србе не могу слагат али вас лазу и варају само тако..

ОДГОВОРИТЕ
Name

видовита ванга

06.05.2019 18:20

Наравно да це Србија признати Косово, јер нема друге опције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре видовита ванга

06.05.2019 20:04

Ал кад на врби роди гроздје... нико по Уставу Србије нема право да то потписе тј. која од будала да би то потписала то не би вазило јер би било у супротности са Уставом...

Name

дзоо

07.05.2019 04:25

Друзе по уставу Србије прво би требало АЦУ ухапситти јер непостује устав узурпирао га као свој свињац ало о цему ти прицас.Он има ко це потписати друзе т о је досло до краја Србија или це потписати или јој следи опет Рамбује оде Војводина од Сандзак не Босни него Црној Гори,Власи једва цекају да оду Румунима Бугари као наса православна браца увек спремни да узму неки колац ајде друзе олади.Рамбује био прилика а пре Тога Дејтон висе нема сансе узми или остави НАЗАЛОСТ насе вецне водје то направисе.

Name

Себија је

06.05.2019 19:03

Признала КОСОВО само то није јос јавно објавила . Држе се оне старе изреке ,, Данас цу ,, сутра цу.. а већ су то давно урадили Самоа то Нико јос није видио оргинални папир . А тај папир постоји. Крију га као гуја ноге ,, Вучић ЗНА ,!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Себија је

06.05.2019 20:06

Себија је мозда и признала али Бакир јос није...до даљњег...сто 'но реко његов бабо Алија...

Name

Снајпер

07.05.2019 03:08

Косово има и Метохију и оно је отето а Србија треба да га призна као своју суверену територију привремено заузету и на силу отету, Косово је Србија и биће бар за 2000 год, док се уранијум очисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ НЕ НИКАКО

07.05.2019 05:51

ХОЦЕ И ОПТУЗИЦЕ НАРОД .ОН ЈЕ НА ТОЈ ПРИЦИ ОДРЗАВАО СЕБЕ НА ВЛАСТИ.ТО СТО СЕ ОН И ДОДИК ДРУЗЕ И ПЛАТЕ ПУТИНУ ДА ДОДЈЕ ТО ЈЕ СВЕ ДА ГЛУПИ НАРОД ГЛАСА А НЕМА РАЦУНЕ ДА ПЛАТИ.У ЗЛО ДОБА СМО РОДЈЕНИ СА ЊИМА ОВАКВИМ ПОЛИТИЦАРИМА.КОСОВО ЈЕ ЊИХОВО ЈОС ОД ЦАРА ЛАРА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ДАРЕ

07.05.2019 05:53

ПОТПИСУЈЕМ.ПОТПУНО СТЕ У ПРАВУ.ПА НАЦИОНАЛИЗАМ ЈЕ ИОНАКО ЗА БУДАЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаца

07.05.2019 10:58

Никад неће признат нити сме да призна

ОДГОВОРИТЕ