Da li će Beograd priznati Kosovo?!

Kako na izjavu Aleksandra Vučića da će Kosovo dobiti punu nezavisnost reaguju političari, analitičari i građani?

Srbija 06.05.2019 | 19:23
Da li će Beograd priznati Kosovo?!
Priznanje realnosti, izdaja, jedini mogući ishod - ovim riječima opisivana je izjava predsjednika Srbije da će Kosovo dobiti punu nezavisnost.

Izjava je podijelila opoziciju, ali i građane na društvenim mrežama. Dok jedni kažu da Aleksandar Vučić samo priznaje realnost, drugi ga optužuju za izdaju interesa Beograda i kažu da predsjednik pokušava da izbjegne odgovornost. Neki analitičari, međutim, izjavi vide kao izliv frustracije i najavu novih izbora.

Kurt Basuner iz Savjeta za politiku demokratizacije iz Berlina vjeruje da je Vučić nezadovoljan što se sa sastanaka sa liderima regiona, kao i sa predsjednikom Francuske i kancelarkom Njemačke u Berlinu, nije vratio sa podrškom za rješenje koje bi podrazumijevalo razmjenu teritorija Srbije i Kosova.

"Djeluje mi da je ova izjava posljedica frustracije što nije uspio da postigne 'pobjedu', ali i pozicioniranje pred još jedno raspisivanje vanrednih izbora protiv nesložne i nefokusirane opozicije", kaže Basuner za BBC na srpskom.

Šta je Vučić rekao?

Na nedavnom samitu u Berlinu srpska i albanska strana sastale su se prvi put poslije šest mjeseci, a pored Vučića i kosovskog predsjednika Hašima Tačija, prisustvovali su njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron.

Nakon povratka iz Berlina, Vučić je za televiziju Pink rekao da „ono što je nudio nije moglo da prođe zbog strahovitog pritiska pojedinih zemalja i njihovih obaveštajnih službi koje su pokrenule kompletne agenture po različitim zemljama političke, medijske i druge".

Rekao je da su oni koji ga kritikuju prvo navodili da nisu čuli nikakvo rješenje ni prijedlog od njega, ali da su ga ipak napadali.

"Vidite kakvo je to licemerje sveukupno. Kažete niste čuli šta sadrži taj predlog, saglasan sam niste čuli, a što ste ga napadali. Zbog toga ste mi glavu otkinuli metaforično, a niste ni čuli o čemu se radi, a sad kad kažem da je propalo kažete nismo ni čuli. Pa čekajte ljudi, pa što ste napadali onda i rušili sve, a niste ni hteli da čujte", pitao je Vučić.

Rekao je i da je bio organizovan unutrašnji dijalog, ali da dio opozicije nije iznio svoj prijedlog o rješavanju kosovskog pitanja.

"I ja vas pitam šta je rešenje sad osim što će Kosovo u budućnosti, ne mojom voljom i zato što ću ja da ga priznam, dobiti nezavisnost i suverenost na celoj svojoj teritoriji pa ću onda da pitam mnoge koji su protestovali i govorili mnoge stvari zašto ste to radili i kako je moguće da niste mogli da sagledate realnost i što ste ometali mogućnost da Srbija izvuče nešto za svoj narod i svoju zemlju", rekao je Vučić.

Vučić je dva dana prije toga za televiziju N1 izjavio da je njegova ideja o razgraničenju definitivno propala, te da će to skupo koštati Srbiju.

Na pitanje o kojoj je ideji riječ, rekao je da je to "ideja o kojoj govorim sve vreme, o konačnom uspostavljanju kompromisne granice između Srba i Albanaca".

Šta kaže opozicija?

Boško Obradović na Tviteru Vučića je nazvao "izdajnikom" i napisao da "Kosovo nikad neće biti nezavisno ako ga Srbija ne prizna".

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da je Vučić izjavom da je "njegova ideja o razgraničenju na Kosovu propala, jer je narod mislio drugačije" nanio težak udarac pregovaračkom kapacitetu Beograda i da je poslao poruku da će kosovska strana dobiti sve što je zahtijevala deklaracijom prištinskog parlamenta.

"Pitam Vučića da li ga je bar malo sramota što okrivljuje narod za poraz istorijskih razmera, a ono što on opisuje bi bilo upravo to. Vučić na potpuno bizaran način relativizuje svoju odgovornost. Danas više ne postoji nijedan razlog da kosovska strana, bar dok je Vučić na vlasti, ide i jotu ispod onoga što je on rekao da će dobiti. To se u međunarodnim pregovorima ne radi", rekao je Jeremić u emisiji Utisak nedelje.

Predsjednik Srpskog patriotskog saveza (SPAS) Aleksandar Šapić rekao je da niko nikada nije objasnio šta znači pojam "razgraničenja" i da ga zato nije ni komentarisao.

"Do danas nismo saznali šta to znači. Sada smo čuli da toga više nema. Pošto razgraničenje nije više tema, ne zanima me", rekao je Šapić.

Kurt Basuner kaže za BBC na srpskom da Vučićeva izjava, međutim, ne ukazuje na spremnost Srbije da prizna Kosovo u sadašnjim granicama.

"Vučić se nikada nije javno obavezao da će priznati nezavisnost Kosova čak i ukoliko bi došlo do demarkacije prema kojoj bi Srbija ponovo dobila formalno priznatu kontrolu nad dijelom ili cijelim Kosovom sjeverno od Ibra", kaže Basuner.

Šta kažu Tviteraši?

Izjava predsednika Vučića izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama.

Neki se pitaju ko će donijeti odluku o priznanju i potpisati je.

Ima i onih koji kažu da je Kosovo ima sve atribute državnosti i da je odavno nezavisna država.

Skupština Kosova je 17. februara 2008. jednostrano proglasila nezavisnost stvarajući Republiku Kosovo.

Generalna skupština UN usvojila je u septembru 2010. rezoluciju kojom se otvaraju vrata početku dijaloga Beograda i Prištine i pozdravlja spremnost EU da posreduje u pregovorima.

Prvi sastanak u tom dijalogu održan je u martu 2011, a pregovori su prekinuti prošle godine, nakon što je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije.

Prošlonedjeljni samit u Berlinu bio je pokušaj da se dijalog oživi. Novi sastanak dogodiće se u Parizu početkom jula, ali u "užem formatu", kako je to najavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Jedanaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo više od 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 116 zemalja, a Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je riječ o svjetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svjetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjene nacije.

(BBC na srpskom)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

izraelac

06.05.2019 17:29

jok neće priznati nego će dovesti Haradinaja u skupštinu Srbije kao ravnopravnog člana i pustiti ga da predstavlja kosovsku većinu u skupštini... ma daaaaaj naravno da neće nego će priznati

ODGOVORITE
Name

Nikida niko

06.05.2019 17:52

Nece priznati.

Name

Realno

06.05.2019 17:52

Mislim da bi najbolje bilo da Kosovo dobije status Republike Srpske , neka onda Haradinaj dojde u Beograd kao Dodik u Sarajevo i neka pljuje po drzavi koja ga placa , bilo bi interesantno vidjeti kako bi to prihvatio narod u Srbiji, sa obzirom da guraju tu varijantu Bosni vec godinama sa ekipom iz SANU .

Name

Zar ne!?

06.05.2019 19:30

Pa sta, neka albanskih predstavnika i treba da budu, neka autonimije, lijepo se to moze urediti i napredovati,a svi zadovoljni. Citav region. Tako i u BiH.

Name

Nako

06.05.2019 17:46

Hajd' da stisnemo pa da probamo, samo se pravimo budale, ko ce nama pomoci, nema vise JNA, nema vise drzavnih firmi, nema vise pljackanja, ja necu vise uzeti pusku u ruke, mojoj djeci ne dam. Neka malo ide Igor i takvi sinovi kao on. Sretno gospodo

ODGOVORITE
Name

Dare

06.05.2019 17:56

Koliko sam ja progutao nepismenih uvreda za moje stavove o Kosovu. Mnogi su lupali razne izmišljene politicke stavove. SVAKI NORMALAN COVJEK JE ZNAO DA KOSOVO IMA PUNU NEZAVISNOST TO STO SU NAS VUCIC I KOMPANIJA ZAMAJAVALI SVOJIM STAVOVIMA ZBOG OPSTANKA NA VLASTI JE SAMO UVLACENJE SRBA U DALJU BJEDU I MRZNJU PREMA SVEMU STO NIJE NASE. Tvrdim da su nasi susjedi u okruzenju mnogo boli podjeli upravo našom politikom. Netreba objašnjavati da ni sa jednim narodom u regiji nemamo dobre odnose i svi smo spremni urlati kako nas mrze, a pritom niko nece reci zasto, zasto. Znamo mi svi da smo pocinili teško zlo samo neznam tražiti oprost.

ODGOVORITE
Name

Aco

06.05.2019 21:22

Pa dobro sused...kakvo smo mi to zlo pocilili dabi trazili oprost

Name

Milojko

07.05.2019 04:22

Bravo DARE, istina boli ali je tako...

Name

lelel

06.05.2019 18:19

Dok Srbinu udje iz guzice u glavu....Nece Nece Nece ....i na kraju ,,,,Lazu vas vec 30 godina. Nas ne Srbe ne mogu slagat ali vas lazu i varaju samo tako..

ODGOVORITE
Name

vidovita vanga

06.05.2019 18:20

Naravno da ce Srbija priznati Kosovo, jer nema druge opcije.

ODGOVORITE
Name

re vidovita vanga

06.05.2019 20:04

Al kad na vrbi rodi grozdje... niko po Ustavu Srbije nema pravo da to potpise tj. koja od budala da bi to potpisala to ne bi vazilo jer bi bilo u suprotnosti sa Ustavom...

Name

dzoo

07.05.2019 04:25

Druze po ustavu Srbije prvo bi trebalo ACU uhapsitti jer nepostuje ustav uzurpirao ga kao svoj svinjac alo o cemu ti pricas.On ima ko ce potpisati druze t o je doslo do kraja Srbija ili ce potpisati ili joj sledi opet Rambuje ode Vojvodina od Sandzak ne Bosni nego Crnoj Gori,Vlasi jedva cekaju da odu Rumunima Bugari kao nasa pravoslavna braca uvek spremni da uzmu neki kolac ajde druze oladi.Rambuje bio prilika a pre Toga Dejton vise nema sanse uzmi ili ostavi NAZALOST nase vecne vodje to napravise.

Name

Sebija je

06.05.2019 19:03

Priznala KOSOVO samo to nije jos javno objavila . Drže se one stare izreke ,, Danas cu ,, sutra cu.. a već su to davno uradili Samoa to Niko jos nije vidio orginalni papir . A taj papir postoji. Kriju ga kao guja noge ,, Vučić ZNA ,!!

ODGOVORITE
Name

re Sebija je

06.05.2019 20:06

Sebija je mozda i priznala ali Bakir jos nije...do daljnjeg...sto 'no reko njegov babo Alija...

Name

Snajper

07.05.2019 03:08

Косово има и Метохију и оно је отето а Србија треба да га призна као своју суверену територију привремено заузету и на силу отету, Косово је Србија и биће бар за 2000 год, док се уранијум очисти

ODGOVORITE
Name

RE NE NIKAKO

07.05.2019 05:51

HOCE I OPTUZICE NAROD .ON JE NA TOJ PRICI ODRZAVAO SEBE NA VLASTI.TO STO SE ON I DODIK DRUZE I PLATE PUTINU DA DODJE TO JE SVE DA GLUPI NAROD GLASA A NEMA RACUNE DA PLATI.U ZLO DOBA SMO RODJENI SA NJIMA OVAKVIM POLITICARIMA.KOSOVO JE NJIHOVO JOS OD CARA LARA..

ODGOVORITE
Name

RE DARE

07.05.2019 05:53

POTPISUJEM.POTPUNO STE U PRAVU.PA NACIONALIZAM JE IONAKO ZA BUDALE.

ODGOVORITE
Name

Jaca

07.05.2019 10:58

Nikad neće priznat niti sme da prizna

ODGOVORITE