Додик: АБА лига не може бити талац Човића и Бокана!

Први човјек АБА лиге Игор Додик као кривце за проблеме регионалне кошарке означио је предсједника Црвене звезде Небојшу Човића и челника Будућности Драгана Бокана.

Кошарка 06.05.2019 | 22:15
Додик: АБА лига не може бити талац Човића и Бокана!
"Апсолутну кривицу за све инциденте током финалне серије АБА Лиге сносе Небојша Човић, и Драган Бокан. Они су допустили да њихов међусобни сукоб превазиђе све оквире здравог разума, а регионална кошарка због тога може да сноси несагледиве посљедице", изјавио је Игор Додик за "Алтернативну телевизију" из Бањалуке о минулим дешавањима током пет одиграних утакмица финала плеј-офа АБА лиге.

Додик је додао да је у неколико наврата, током лигашког дијела ове сезоне, покушавао да "спусти лопту" и смири тензије између челника два клуба.

"Разговарао сам неколико пута са Драганом Боканом и Небојшом Човићем. Сви знамо шта се дешавало и прошле сезоне у финалу и због тога сам имао намјеру да предуприједим неке ствари како се историја не би поновила. Бокан је у самом почетку био за неку врсту договора, да се спусте тензије, међутим Човић је то одбијао. Након тога, свака сједница Скупштине АБА лиге, на којој су они били присутни, претварала би се у лакрдију и њихов лични обрачун који би трајао сатима. Лично сам морао да прекинем једну такву свађу између њих двојице, чак и да их упозорим да ће морати да напусте сједницу. Да нисам то урадио сједница би трајала 'два дана'. Свима у лиги постаје мучно да то гледају и слушају и сматрам да то нико не треба да трпи. Нажалост, све је кулминирало током финалне серије".

Инцидената у финалним мечевима је било и у Београду и у Подгорици. Играчи и стручни штаб оба тима брутално су вријеђани, а навијачи су чак покушавали и физички да се обрачунају са њима. За то вријеме, челници клуба ратовали су саопштењима и медијским наступима додатно подгријавали атмосферу линча.

"Све оно што се дешавало у Београду и Подгорици је за сваку осуду. Срећом, па је све прошло без тежих посљедица, а могло је да дође до озбиљног угржавања живота играча, тренера и свих оних који су се налазили у дворани. Мени је несхватљиво да неко, зарад остварења неких личних циљева, допусти тако нешто. Убијеђен сам да су инциденти који су пратили финалну серију, а поготово на петој утакмицу у Београду, изведени плански. Неко је климнуо главом на помен такве идеје допустивши хаос који се десио".

Додик је до танчина открио шта се све дешавало пред почетак пете утакмице у Београду, када су се кошаркаши Будућности повукли у свлачионицу након инцидената који су избили током загријавања двије екипе. Испред свлачионице, Додик је срео Суада Шеховића, који је држао лед на шаци и Немању Гордића који му је рекао да су њихови "странци" ужасно испрепадани и да не зна како ће екипа да изађе на терен.

За то вријеме је, како је пренио портал "атвбл.цом" био "на вези" са Драганом Боканом.

"Обавили смо телефонски разговор. Он ми је рекао да је остао у Подгорици зато што му челници Звезде нису могли гарантовати безбједност на утакмици, а потом ми је саопштио да је Управни одбор Будућности већ донио одлуку да се екипа не врати на терен", открио је први човјек АБА лиге.

За компромисно рјешење, у тим тренуцима, слуха није имао ни Небојша Човић.

"Срео сам га у тунелу који води ка терену. Рекао ми је да не требам да се мијешам у све што се дешава, иако је тих дана упорно говорио како руководство АБА лиге не ради адекватно свој посао. Потом је одбио да испразни дио трибина што је само додатно отежало ситуацију", навео је Додик.

Додао је да је потом обавио заједнички разговор са Крешимиром Новоселом и Жарком Чабарком. Закључили су, како је рекао, да утакмица мора да се настави и да АБА лига не смије да буде талац два човјека. Донијели су одлуку да је неопходно да се испразни дио трибина, а да се иза клупе Будућности постави кордон Жандармерије.

"Поново сам разговарао са Драганом Боканом и некако сам успио да га убиједим да екипа Будућности изађе на терен, гарантујући у потпуности безбједност играчима и стручном штабу. Његов посљедњи услов је био да се утакмице одмах прекине у случају и најмањег инцидента. Након тога обавили смо разговор са представницима два клуба и судијом Сашом Пуклом, након чега је, ипак, договорено да се утакмица настави".

Кошаркаши Црвене звезде остварили су побједу у петој утакмици, а потом су челници Будућности затражили да се финална серије поништи. Додик је рекао да се то неће десити.

"Финална серије се неће поништити. То би био преседан. Она је завршена на начин на који је завршена. Кошаркашки клуб Црвена звезда је шампион АБА лиге за сезону 2018/2019 и ту је крај приче", изричит је предсједник АБА лиге.

Први човјек АБА лиге је изјавио да је након свих дешавања током финалне серије нанесена велика штета угледу регионалног такмичења.

"Мислим да ми још нисмо свјесни какву би штету могли да претрпимо. Уговор АБА лиге са Евролигом истиче наредне године. Мене не би чудило да челници Евролиге, након свега што се дешавало, кажу: 'Хвала вам на свему, али довиђења и пријатно. Са таквим понашањем нам не требате'. Мислим да би то био велики ударац за регионалну кошарку, а нико не може да искључи могућност да се тако нешто неће десити. Нанесена је велика штета угледу такмичења. Према мојим информацијама, компанија 'МYД-Спортс', која је гарант финансијске стабилности АБА лиге, чак размишља да поднесе тужбе због тога јер су се и они нашли у проблему како да приволе нове спонзоре. Штета би заиста могла да буде несагледива", мишљења је Додик.

Додик је додао да су новчане казне које су добили Црвена звезда (82.500 евра) и Будућност (42.000 евра) у складу са правилником који је усвојен пред почетак ове сезоне. Прича о свему што се дешавало у минулој сезони АБА лиге биће настављена на наредној сједници Скупштине АБА лиге која је заказана за 24. мај у Бањалуци. Тада ће се расправљати и о "случају Олимпијакос".

"Олимпијакос би могао да се прикључи АБА лиги, али само у случају да клубови дају свој пристанак. На сједници Скупштине АБА лиге, која ће бити одржана у Бањалуци, 24.маја расправљаћемо о захтјеву Олимпијакоса и тада ће се знати да ли ће атински клуб заиграти у АБА лиги. Мислим да би за АБА лигу било добро да добијемо ново тржиште у сваком погледу, али и нову публику. Сви знамо да је Олимпијакос великан европске кошарке. Међутим, ја о томе не одлучујем, на клубовима је да донесу одлуку. Све ће бити познато након сједнице у Бањалуци", рекао је он.

Додик не крије да челни људи Олимпијакоса увелико лобирају међу клубовима у АБА лиги, да им се да пристанак за учешће у регионалном такмичењу. Мишљења су за сада подијељена, открива Додик.

"Према мојим сазнањима Цедевита, Црвена звезда, ФМП и Мега су против уласка Олимпијакоса у АБА лигу. Међутим, то не мора да значи да је то њихова коначна одлука. До сједнице Скупштине има још времена. Олимпијакос интезивно лобира међу свим клубовима, тако је још рано говорити о свему с обзиром да се и овдашњи клубови воде својим интересима".

У случају да Олимпијакос добије "зелено свјетло" лига би се проширила са садашњих 12 на 14 клубова. Додик каже да руководство регионалног такмичења није размишљало о промјени формата такмичења, али да је захтјев Олимпијакоса створио ванредну ситуацију. Након што је атински клуб у јавност изашао са својим захтјевом, почеле су и спекулације да би се тако отворио простор љубљанској Олимпији да сачува абалигашки статус. Додик каже да му је жао што је Олимпија испала из АБА лиге и што је Љубљана остала без представника у регионалном такмичењу, али да би било неправедно да се тај клуб врати у лигу за "зеленим столом".

"Контактирао ме је Роман Лисац у неколико наврата са захтјевом да се што прије организује Скупштина АБА лиге и да се расправља о проширењу лиге. То није било могуће због свих обавеза које смо имали након завршетка лигашког дијела сезоне. Сматрам да би било потпуно незалужено да се Олимпија на тај начин врати у АБА лигу. То би отворило низ питања, па би онда сви клубови који су ранијих сезона испадали из лиге могли да се жале. Мислим да једном за свагда морамо да станемо у крај пракси да се зарад појединчаних интереса крше правила преко ноћи. Не видим разлог због којег Олимпија не би одиграла једну сезону у АБА 2 , па да се преко спортског терена врати у АБА лигу. Све друго би било неправедно. Клубови су довољно испаштали ранијих сезона због напрасне промјене пропозиција. Сјетимо се само и Игокее, која је због олаког мијењања правила, својевремено, остала без евролигашке визе", рекао је Додик.

Евролигашке визе, ван терена, ове године покушавају да се домогну Партизан и Будућност. У оба клуба надају се да би "вајлд кард" могао да заврши на њиховој адреси. Додик је истакао да би му било драго када би АБА лига добила још једно мјесто у Евролиги, али да је помало скептичан.

"Након свих дешавања у финалној серији и немилих сцена које смо послали у свијет, имам бојазан да не изгубимо и ово једно мјесто које имамо, а не да добијемо још једно", закључио је Игор Додик, предсједник АБА лиге у интервјуу за АТВ.

Извор: мондо.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

бањалуцанин 88

06.05.2019 20:41

Ста Ти радис у АБА лиги??? Ето засто је дотакла дно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИТО

06.05.2019 21:13

ЈАДО СТА ТИ ЗНАС О КОСАРЦИ МИЛЕ ДАО ПАРЕ ДАТЕ УБАЦИ У КОСАРКУ ДАСЕ НЕДРОГИРАС АТИ ЈОС ГОРИ

Name

Боки

07.05.2019 11:10

Не могу да схватим да неко за ради личних циљева прави проблеме. Чуј му приче. Шта ти ћаћа ради све ове године ако нису лични циљеви. Која демагогија ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ