Иринеј припрема напад на Максима

- На предстојећем Сабору СПЦ који се одржава 9. маја владика бачки Иринеј припрема жесток напад на епископа западноамеричког Максима, пише "Блиц".

Република Српска 06.05.2019 | 08:31
Иринеј припрема напад на Максима
"Сукоб православља на релацији Цариград - Москва одразио се и на односе унатар СПЦ. За сада, епилог је да владика бачки Иринеј за предстојећи Сабор припрема свилен гајтан за епископа западноамеричког Максима", наводи београдски дневник, позивајујћи се на своје изворе.

У протекла два месеца у животу СПЦ одиграла се, "грубо речено, до сада незабележена ситуација", пише "Блиц", наводећи да је у питању рат саопштењима између двојице владика, а да је то заправо "сукоб генерација и ставова око пресудно битних ствари за СПЦ и њене вернике".

Све је почело писмом Синода упућеном цариградском патријарху Вартоломеју у којем се, поред позива да се још једном преиспита одлука о давању аутокефалности Украјини, наводи, како пише "Блиц", "да ће СПЦ бити принуђена да свом свештенству препоручи да се клони служења не само са Украјинцима већ и са свима који са њима саслужују".

"То практично значи да српско свештенство може да служи буквално само са Русима. Због своје немуштости састављено писмо је, не само у Цариграду и грчким круговима, доживљено као најава да се СПЦ придружила Руској цркви у прекиду општења са Цариградом", оцењује "Блиц".

Лист подсећа да је на такво писмо епископ Максим реаговао наводима "да такав став изазива смутњу у дијаспори јер тамо су православни различитих националности, а да православна дијаспора покушава са муком у игри тронова измешђу Цариграда и Москве да очува јединство".

Београдски лист још наводи да владика Иринеј "жели пад владике Максима" и због њиховог сукоба од пре две године око Дарвинове теорије.

(Тањуг)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Ха

06.05.2019 06:36

ПОЛИТИКА..ИМА СТАРА ИЗРЕКА ХОДЗЕ И ПОПОВИ НАЈВЕЦИ ЛОПОВИ..КАКАВ ДАРВИН КАКВИ БАКРАЦИ .ОКО ПАРА СЕ ЗАВАДИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

06.05.2019 07:59

У којој години животне старости се владике пензионишу...

Name

Ре-Србин

06.05.2019 09:19

Владика је увијек Владика и не иде у пензијз.Једини Велики Владика Атанасије Јевтић се повукао у пензију и препустио трон Владики Григорију.Владика Атанасије је једини скроман и не сујетан Владика коме није битна титула него вјера у Бога и народ.Као што је био наш драги Патријарх Павле слава му и милос.

Name

Централни комитет

08.05.2019 17:01

Централни комитет био је мала беба за овај нас Синод.

Name

ре-Ре-Србин

08.05.2019 17:02

Атанасије Јевтић је рекао "у садашње време-каноне мачку о реп". Значи да је сво учење и светоотачко предање мачку о реп накачио. Тако не говори Христов владика већ јеретик. Такође, по налогу Џо-а Бајдена и америчке администрације је одиграо главну улогу у истјеривању владике Артемија из заједнице на чијем челу је Иринеј Гавриловић. Учествовао је у пензионисању "неподобних" владика Георгија и Филарета. Слава од људи почившем Павлу не треба. Милост код Бога је вјероватно већ стекао. Слава се даје једино Богу а упокојеним људима се пожели покој души и царство небеско.

Name

Фотеље

08.05.2019 17:03

Фотеље и само фотеље и среброљубље.Па то везе с вјером и Богом нема.Ето на кога су политицари.

Name

А шта

06.05.2019 06:38

Шта је тврдио Максим у вези Дарвинове еволуције? А шта је тврдио епископ Иринеј?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.05.2019 07:17

Максим тврдио да је човек постао од мајмуна, а Иринеј да је мајмун постао од човека.

Name

Кисела еуфорија

06.05.2019 07:18

Ружно је да се овако "препуцавају" великодостијници Цркве, који би требали бити узор народу. Они не требају лобирати за појединце, политичаре, народу су сви познати,..,требају бити непристрасни, богобојажљиви, реални. Понашање "одређених великаша" СПЦ-е, у задње вријеме није на нивоу православља, оставља ружан утисак и горак укус код нас, вјерника. Бројна понашања им не служе на част, они требају бити на нивоу свога звања, хришћанства, чистог православља...

Name

21.вијек

06.05.2019 07:55

Професионални продавач магле бр.1 се посвађао са професионалним продавачем магле бр.2, професионалци продају"маглу" за добре паре и ту настаје сукоб. Кажу да је професионалном продавачу магле бр.1 Мерцедес Г класе болна тачка, док професионални продавач магле бр.2 преферира аудија серије 8. то је то отприлике

Name

Васке

06.05.2019 07:06

Сачувај Боже! СПЦ је једна велика странка која има највећи број гласача и присталица... А најмање вјере! Својим поступцима само терају народ да се замисли о припадности странци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опаа

06.05.2019 09:48

Посвадјали се Ауди и Мерцедес !!возни парк и лицни капитал попова говори све о њима !!!зали бозе цркве ! Патрјарх Павле и Владика Атанасије једино остали одани вјери и народу !!сви други су корумпирани уз политицаре и тајјуне !!!! Дно дна

Name

Скептик

06.05.2019 07:24

Значо, смјениће га на следећој сједници , пленуму или конгресу ЦК....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух

06.05.2019 08:07

Патријарх Павле се преврце у гробу од овог политицког попааа бизнисмена !!!!!орамотио цркву и натод а у длузби корумпираних политицара и бизнисмена !!!брука невидјена на сто спаде црква !!!!

Name

!!!

06.05.2019 08:31

И ако пратим десавања у СПЦ у несто висе од 40 година искрено нисам упуцен о конкретан слуцај. Да је којим слуцајем давне 1975 када је за епископа Моравицког изабран садасњи патријарх Иринеј Гавриловиц неко му тад рекао да це као Србски Патријарх да слузи помен Јасеновацким зртвама, а да це највисе званице по рангу на том скупу да буду 2 зене за које неки казу да је једна по мајциној линији унука устаског сатника, а да је друга новодно припадник °оне° популације? Вјерујем да би тада викарни епископ Моравицки рекао сам себи °нек да Бог да никад ме не изаберу за патријарха°. Лицно бих волио да се на мајском засиједању Архијерејског сабора СПЦ расправи о феномену како је у задњих 400 и несто дана упаљено висе свијеца востаница убијеном Давиду Драгицевицу, а да он за зивота није био крстен? У слуцају такве расправе вјерујем да би некоме од владика на ум пало да је Давид уморен са 21 годину зивота, а да је господ нас Исус Христос крстен у 32 години на ријеци Јордан. Даље било би добро да се архијереји запитају кад је то и у цијем мандату Србски патријарх одлазио на приватне сеоске славе гдје су слузене разне дјаконије у вријеме опсте неимастине? За преосвеценог владику Максима сам цуо ономад кад је изабран за викарног епископа Хумског. Даље сам о њему слусао само ријеци хвале, као духовнику, спортисти и слицно. Лицно бих био сретан кад би на мајском сабору неко од младјих владика смогао храбрости па изјавио да уколико буде изабран за Иринејевог наследника да це му први потез да буде пресељење у Пецку Патријарсију, јер ако Васељенски патријарх мозе да столује у Истанбулу, засто Србски неби могао да пресели административни центар у Пец???

Name

Бог је истина

06.05.2019 08:42

Патријарх Павле, покој му души, за све ове је Светац, недодирљив, удаљен од истих, својим поштењем, човјекољубљем, скромношћу,..., као небо од земље... Он је Константа, која се са свим овим и оваквим, данашњим, не може упиређивати, ни по ком основу, он је за ове недодирљиво Божанство. Хвала Богу да је СПЦ имала патријаре, као Павле, Николај Велимиривић, који нам и покојни, дају наду и вјеру, бар у себе, у оваквим смутним временима...

Name

Мрачајски прото

06.05.2019 07:36

Прави и искрени вјерник давно је окренуо леђа од свештених лица, јер се моле Богу и Богу су покорни а не њима и њиховој умишљеној висини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

06.05.2019 09:56

Слава Патријарху Павлу !!! Ови попови су корумпирани срамота за цркву ! Бозни парк имају као и бизнисмени и политицари новокомпонобмвани на брдовитом балкану

Name

Освит

06.05.2019 08:04

Кримски раскол је највеци удар на Хрисцанство од раскола Православних и Католика.Обиљезице генерацију црквених великодостојника и дрзавника овог времена ,њихову преданост бозијем послању и успјесности владања Дрзавама.Православно хрисцанство мора бити фактор помирења а не сукоба меду православним народима и мора се хладне главе разговарати о аутокефалности Украјинске Цркве ,као и односима Српске Православне Цркве са Македонском и Црногорском Црквом које нису признате. Дробе нас у православљу , или по једнима нападају Хрисцанство уопсте или по другима Хрицанство нема одговоре новог времена .Угрозени су темељи људске цивилизације ,доводе се у питање породица ,бозије заповједи, нецастиви се подобро одомацио на земљи. Црква и све вјере морају отворити дијалог о будуцности,морају се афирмисати и екуменизам и медурелигијски дијалог јер кад них нема неминовно долазе расколи и кризе у црквама и доводење у питање ауторитета највисих вјеродостојника из свих религија.Вријеме се не мозе зауставити ,њему се мора ици у сусрет и креирати будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

06.05.2019 08:06

Овакве ставове унутар цркве не треба уопсте да преносе медији, али једини разлог је сто његова светост Патријарх Иринеј даје подрску за рад актуелном руководству Србије и Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јеца

06.05.2019 08:48

Милане, па јели то по теби исправно сто Иринеј даје велику подрску актуелној власти. Назалост зато нас је све мање у Црквама а све висе оних који се Богу моле по куцама. Зар је то у складу са Црквом да ми поп казе за кога да гласам, и да је то најбоље за нас. Па зар Иринеј није Патријарх свих праославних вјерника а не само оних са цланским књизицама једне партије. Таквом Патријарху се Богу молити нецу.

Name

РЕ МИЛАН

06.05.2019 10:04

КАО И ВЛАСТ И СВЕСТЕНИЦИ ИСТО.САМО КО ЦЕ БОЉР АУТО ДА ВОЗИ.ДА СМАНДРЉАВИ ОПИЈЕЛО ..СВЕ ВИСЕ ИМ НАРОД ЗАТВАРА ВРАТА..САМ СЕ МОЛИ И У ДОМУ И КАД ХОДА..МНОГИ СУ У БИЈЕЉИНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЗАТВОРИЛИ ВРАТА КАДА СУ ПОПОВИ КРЕНУЛИ СВЕТИТИ ВОДИЦУ..МОЛИМО СЕ МИ БОГУ И ЗА ЊИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре РЕ МИЛАН

06.05.2019 11:55

Ко теби Милане брани да и ти будес свестеник или да то буду твоја дјеца.

Name

Дрекавац

06.05.2019 18:26

Гледам коментаре, па видим да имамо владика колико и Срба. Све владика до владике, мој до мојега! То све доктори теологије и морала! Запитајте се у чему се ви возите и каква сагрешења чините?! Да вам падне шака, палили би и рушили храмове! Просипате лажи о некаквом наплаћивању, а нико да каже када му је и који свештеник или владика тражио паре! Допало вам се како су маршалови удбаши некада јахали свештенике и рушили цркве, па бисте и ви да наставите, изроди! Срам вас било, ако за срам и знате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

06.05.2019 20:34

ма зашто ће вам попови кад постоје секте они немају возни парк!

Name

па

08.05.2019 21:40

зар и СПЦ није тразила аутокефалност и подобро је платила у злату? Ако Украјинци такодје зеле аутокефалност (без обзира да ли политика стоји иза тога) и Цариград јос допусти...па у цему је проблем? Срби могу а Украинци не могу?

ОДГОВОРИТЕ