Irinej priprema napad na Maksima

- Na predstojećem Saboru SPC koji se održava 9. maja vladika bački Irinej priprema žestok napad na episkopa zapadnoameričkog Maksima, piše "Blic".

Republika Srpska 06.05.2019 | 08:31
Irinej priprema napad na Maksima
"Sukob pravoslavlja na relaciji Carigrad - Moskva odrazio se i na odnose unatar SPC. Za sada, epilog je da vladika bački Irinej za predstojeći Sabor priprema svilen gajtan za episkopa zapadnoameričkog Maksima", navodi beogradski dnevnik, pozivajujći se na svoje izvore.

U protekla dva meseca u životu SPC odigrala se, "grubo rečeno, do sada nezabeležena situacija", piše "Blic", navodeći da je u pitanju rat saopštenjima između dvojice vladika, a da je to zapravo "sukob generacija i stavova oko presudno bitnih stvari za SPC i njene vernike".

Sve je počelo pismom Sinoda upućenom carigradskom patrijarhu Vartolomeju u kojem se, pored poziva da se još jednom preispita odluka o davanju autokefalnosti Ukrajini, navodi, kako piše "Blic", "da će SPC biti prinuđena da svom sveštenstvu preporuči da se kloni služenja ne samo sa Ukrajincima već i sa svima koji sa njima saslužuju".

"To praktično znači da srpsko sveštenstvo može da služi bukvalno samo sa Rusima. Zbog svoje nemuštosti sastavljeno pismo je, ne samo u Carigradu i grčkim krugovima, doživljeno kao najava da se SPC pridružila Ruskoj crkvi u prekidu opštenja sa Carigradom", ocenjuje "Blic".

List podseća da je na takvo pismo episkop Maksim reagovao navodima "da takav stav izaziva smutnju u dijaspori jer tamo su pravoslavni različitih nacionalnosti, a da pravoslavna dijaspora pokušava sa mukom u igri tronova izmešđu Carigrada i Moskve da očuva jedinstvo".

Beogradski list još navodi da vladika Irinej "želi pad vladike Maksima" i zbog njihovog sukoba od pre dve godine oko Darvinove teorije.

(Tanjug)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Ha

06.05.2019 06:36

POLITIKA..IMA STARA IZREKA HODZE I POPOVI NAJVECI LOPOVI..KAKAV DARVIN KAKVI BAKRACI .OKO PARA SE ZAVADILI

ODGOVORITE
Name

Srbin

06.05.2019 07:59

U kojoj godini životne starosti se vladike penzionišu...

Name

Re-Srbin

06.05.2019 09:19

Vladika je uvijek Vladika i ne ide u penzijz.Jedini Veliki Vladika Atanasije Jevtić se povukao u penziju i prepustio tron Vladiki Grigoriju.Vladika Atanasije je jedini skroman i ne sujetan Vladika kome nije bitna titula nego vjera u Boga i narod.Kao što je bio naš dragi Patrijarh Pavle slava mu i milos.

Name

Centralni komitet

08.05.2019 17:01

Centralni komitet bio je mala beba za ovaj nas Sinod.

Name

re-Re-Srbin

08.05.2019 17:02

Атанасије Јевтић је рекао "у садашње време-каноне мачку о реп". Значи да је сво учење и светоотачко предање мачку о реп накачио. Тако не говори Христов владика већ јеретик. Такође, по налогу Џо-а Бајдена и америчке администрације је одиграо главну улогу у истјеривању владике Артемија из заједнице на чијем челу је Иринеј Гавриловић. Учествовао је у пензионисању "неподобних" владика Георгија и Филарета. Слава од људи почившем Павлу не треба. Милост код Бога је вјероватно већ стекао. Слава се даје једино Богу а упокојеним људима се пожели покој души и царство небеско.

Name

Fotelje

08.05.2019 17:03

Fotelje i samo fotelje i srebroljublje.Pa to veze s vjerom i Bogom nema.Eto na koga su politicari.

Name

A šta

06.05.2019 06:38

Šta je tvrdio Maksim u vezi Darvinove evolucije? A šta je tvrdio episkop Irinej?

ODGOVORITE
Name

Re

06.05.2019 07:17

Maksim tvrdio da je čovek postao od majmuna, a Irinej da je majmun postao od čoveka.

Name

Kisela euforija

06.05.2019 07:18

Ružno je da se ovako "prepucavaju" velikodostijnici Crkve, koji bi trebali biti uzor narodu. Oni ne trebaju lobirati za pojedince, političare, narodu su svi poznati,..,trebaju biti nepristrasni, bogobojažljivi, realni. Ponašanje "određenih velikaša" SPC-e, u zadnje vrijeme nije na nivou pravoslavlja, ostavlja ružan utisak i gorak ukus kod nas, vjernika. Brojna ponašanja im ne služe na čast, oni trebaju biti na nivou svoga zvanja, hrišćanstva, čistog pravoslavlja...

Name

21.vijek

06.05.2019 07:55

Profesionalni prodavač magle br.1 se posvađao sa profesionalnim prodavačem magle br.2, profesionalci prodaju"maglu" za dobre pare i tu nastaje sukob. Kažu da je profesionalnom prodavaču magle br.1 Mercedes G klase bolna tačka, dok profesionalni prodavač magle br.2 preferira audija serije 8. to je to otprilike

Name

Vaske

06.05.2019 07:06

Sačuvaj Bože! SPC je jedna velika stranka koja ima najveći broj glasača i pristalica... A najmanje vjere! Svojim postupcima samo teraju narod da se zamisli o pripadnosti stranci...

ODGOVORITE
Name

Opaa

06.05.2019 09:48

Posvadjali se Audi i Mercedes !!vozni park i licni kapital popova govori sve o njima !!!zali boze crkve ! Patrjarh Pavle i Vladika Atanasije jedino ostali odani vjeri i narodu !!svi drugi su korumpirani uz politicare i tajjune !!!! Dno dna

Name

Skeptik

06.05.2019 07:24

Značo, smjeniće ga na sledećoj sjednici , plenumu ili kongresu CK....

ODGOVORITE
Name

Uh

06.05.2019 08:07

Patrijarh Pavle se prevrce u grobu od ovog politickog popaaa biznismena !!!!!oramotio crkvu i natod a u dluzbi korumpiranih politicara i biznismena !!!bruka nevidjena na sto spade crkva !!!!

Name

!!!

06.05.2019 08:31

I ako pratim desavanja u SPC u nesto vise od 40 godina iskreno nisam upucen o konkretan slucaj. Da je kojim slucajem davne 1975 kada je za episkopa Moravickog izabran sadasnji patrijarh Irinej Gavrilovic neko mu tad rekao da ce kao Srbski Patrijarh da sluzi pomen Jasenovackim zrtvama, a da ce najvise zvanice po rangu na tom skupu da budu 2 zene za koje neki kazu da je jedna po majcinoj liniji unuka ustaskog satnika, a da je druga novodno pripadnik °one° populacije? Vjerujem da bi tada vikarni episkop Moravicki rekao sam sebi °nek da Bog da nikad me ne izaberu za patrijarha°. Licno bih volio da se na majskom zasijedanju Arhijerejskog sabora SPC raspravi o fenomenu kako je u zadnjih 400 i nesto dana upaljeno vise svijeca vostanica ubijenom Davidu Dragicevicu, a da on za zivota nije bio krsten? U slucaju takve rasprave vjerujem da bi nekome od vladika na um palo da je David umoren sa 21 godinu zivota, a da je gospod nas Isus Hristos krsten u 32 godini na rijeci Jordan. Dalje bilo bi dobro da se arhijereji zapitaju kad je to i u cijem mandatu Srbski patrijarh odlazio na privatne seoske slave gdje su sluzene razne djakonije u vrijeme opste neimastine? Za preosvecenog vladiku Maksima sam cuo onomad kad je izabran za vikarnog episkopa Humskog. Dalje sam o njemu slusao samo rijeci hvale, kao duhovniku, sportisti i slicno. Licno bih bio sretan kad bi na majskom saboru neko od mladjih vladika smogao hrabrosti pa izjavio da ukoliko bude izabran za Irinejevog naslednika da ce mu prvi potez da bude preseljenje u Pecku Patrijarsiju, jer ako Vaseljenski patrijarh moze da stoluje u Istanbulu, zasto Srbski nebi mogao da preseli administrativni centar u Pec???

Name

Bog je istina

06.05.2019 08:42

Patrijarh Pavle, pokoj mu duši, za sve ove je Svetac, nedodirljiv, udaljen od istih, svojim poštenjem, čovjekoljubljem, skromnošću,..., kao nebo od zemlje... On je Konstanta, koja se sa svim ovim i ovakvim, današnjim, ne može upiređivati, ni po kom osnovu, on je za ove nedodirljivo Božanstvo. Hvala Bogu da je SPC imala patrijare, kao Pavle, Nikolaj Velimirivić, koji nam i pokojni, daju nadu i vjeru, bar u sebe, u ovakvim smutnim vremenima...

Name

Мрачајски прото

06.05.2019 07:36

Прави и искрени вјерник давно је окренуо леђа од свештених лица, јер се моле Богу и Богу су покорни а не њима и њиховој умишљеној висини.

ODGOVORITE
Name

Da

06.05.2019 09:56

Slava Patrijarhu Pavlu !!! Ovi popovi su korumpirani sramota za crkvu ! Bozni park imaju kao i biznismeni i politicari novokomponobmvani na brdovitom balkanu

Name

Osvit

06.05.2019 08:04

Krimski raskol je najveci udar na Hriscanstvo od raskola Pravoslavnih i Katolika.Obiljezice generaciju crkvenih velikodostojnika i drzavnika ovog vremena ,njihovu predanost bozijem poslanju i uspjesnosti vladanja Drzavama.Pravoslavno hriscanstvo mora biti faktor pomirenja a ne sukoba medu pravoslavnim narodima i mora se hladne glave razgovarati o autokefalnosti Ukrajinske Crkve ,kao i odnosima Srpske Pravoslavne Crkve sa Makedonskom i Crnogorskom Crkvom koje nisu priznate. Drobe nas u pravoslavlju , ili po jednima napadaju Hriscanstvo uopste ili po drugima Hricanstvo nema odgovore novog vremena .Ugrozeni su temelji ljudske civilizacije ,dovode se u pitanje porodica ,bozije zapovjedi, necastivi se podobro odomacio na zemlji. Crkva i sve vjere moraju otvoriti dijalog o buducnosti,moraju se afirmisati i ekumenizam i medureligijski dijalog jer kad nih nema neminovno dolaze raskoli i krize u crkvama i dovodenje u pitanje autoriteta najvisih vjerodostojnika iz svih religija.Vrijeme se ne moze zaustaviti ,njemu se mora ici u susret i kreirati buducnost.

ODGOVORITE
Name

Milan

06.05.2019 08:06

Ovakve stavove unutar crkve ne treba uopste da prenose mediji, ali jedini razlog je sto njegova svetost Patrijarh Irinej daje podrsku za rad aktuelnom rukovodstvu Srbije i Srpske.

ODGOVORITE
Name

Jeca

06.05.2019 08:48

Milane, pa jeli to po tebi ispravno sto Irinej daje veliku podrsku aktuelnoj vlasti. Nazalost zato nas je sve manje u Crkvama a sve vise onih koji se Bogu mole po kucama. Zar je to u skladu sa Crkvom da mi pop kaze za koga da glasam, i da je to najbolje za nas. Pa zar Irinej nije Patrijarh svih praoslavnih vjernika a ne samo onih sa clanskim knjizicama jedne partije. Takvom Patrijarhu se Bogu moliti necu.

Name

RE MILAN

06.05.2019 10:04

KAO I VLAST I SVESTENICI ISTO.SAMO KO CE BOLJR AUTO DA VOZI.DA SMANDRLJAVI OPIJELO ..SVE VISE IM NAROD ZATVARA VRATA..SAM SE MOLI I U DOMU I KAD HODA..MNOGI SU U BIJELJINI OVE GODINE ZATVORILI VRATA KADA SU POPOVI KRENULI SVETITI VODICU..MOLIMO SE MI BOGU I ZA NJIH

ODGOVORITE
Name

Re RE MILAN

06.05.2019 11:55

Ko tebi Milane brani da i ti budes svestenik ili da to budu tvoja djeca.

Name

Дрекавац

06.05.2019 18:26

Гледам коментаре, па видим да имамо владика колико и Срба. Све владика до владике, мој до мојега! То све доктори теологије и морала! Запитајте се у чему се ви возите и каква сагрешења чините?! Да вам падне шака, палили би и рушили храмове! Просипате лажи о некаквом наплаћивању, а нико да каже када му је и који свештеник или владика тражио паре! Допало вам се како су маршалови удбаши некада јахали свештенике и рушили цркве, па бисте и ви да наставите, изроди! Срам вас било, ако за срам и знате!

ODGOVORITE
Name

мики

06.05.2019 20:34

ма зашто ће вам попови кад постоје секте они немају возни парк!

Name

pa

08.05.2019 21:40

zar i SPC nije trazila autokefalnost i podobro je platila u zlatu? Ako Ukrajinci takodje zele autokefalnost (bez obzira da li politika stoji iza toga) i Carigrad jos dopusti...pa u cemu je problem? Srbi mogu a Ukrainci ne mogu?

ODGOVORITE