ТУР: Љајић и Бешикташ заустављени, Галата је прва!

Галатасарај савладао великог ривала, екипу Бешикташа и избио на прву позицију на табели.  Галатин најслађи џек-пот: Избачен Бешикташ, прескочен Башакшехир - титула је ту! Бешикташ слаб у великом дербију!

Фудбал 05.05.2019 | 22:51
ТУР: Љајић и Бешикташ заустављени, Галата је прва!
Послије 13 мечева без пораза, од чега чак десет побједа екипа Бешикташа је коначно заустављена, и то у великом дербију 31. кола турске Суперлиге!

Галатасарај је на свом терену савладао Бешикташ 2:0 и три кола прије краја избио на челну позицију на табели, коју дијели са Башакшехиром.

Управо дуел ова два кола у претпосљедњем колу одлучиће шампиона Турске, док је Бешикташ, за који игра српски репрезентативац Адем Љајић, остао на трећој позицији са четири бода заостатка.

Два гола у мрежи Каријуса била су довољна Галатасарају за тријумф на Турк Телеком Арени, која је била испуњена готово до посљедњег мјеста.

До вођства су домаћи стигли у 44. минуту преко Нигеријца Хенрија Онијекуруа који је сачекао додавање Фернанда и рутински послао лопту у мрежу.

Фудбалери Бешикташа жестоко су протестовали због наводног офсајда, али након што је погодак потврдила и ВАР технологија епилог су били жути картони за најгласније, Адема Љајића и Гокана Гонула.

На 2:0 повисио је асистент код првог гола, Фернандо у 55. минуту, убацивши лопту у мрежу из другог покушаја, након што му је први ударац одбранио Лорис Каријус.

Галатасарај је у потпуности доминирао током већег дијела меча, о чему и податак да је први шут у оквир гола упутио тек у 60. минуту и то преко штопера Домагоја Виде.

Хрватски дефанзивац умало је био трагичар у 68. минуту, када је у свом шеснаестерцу оборио Диања, али је судија на интервенцију из ВАР собе поништио већ досуђени једанаестерац због претходног офсајда.

Бешикташ је имао неколико шанси до краја меча, преко Кварежме, Јилмаза, па и Љајића из слободног ударца, али је Муслера био сигуран на голу.

Галатасарај ће до краја сезоне гостовати Ризеспору и Сиваспору, док ће дерби за одбрану шампионске титуле против Башакшехира играти код куће.

Бешикташ сада има минималне шансе за освајање шампионске титуле, поготово ако се узме у обзир да га поред дуела са Алањаспором и Касимпашом код куће чека дуел против Трабзонспора у гостима у претпосљедњем колу.

Смена на врху! Башакшехир је све своје шансе да узме титулу прокоцкао, а Галатасарај своју прилику да га свргне с првог места није. У великом истанбулском дербију Лавови су савладали Бешикташ и попели се на чело табеле три кола пре краја – 2:0. Приде су избацили Бешикташ из трке за титулу. 

Била је ово 17. утакмица Галатасараја заредом без пораза. А, наспрам њега био је захуктали Бешикташ, који је дошао са шест узастопних победа за собом. Орлови су имали рачуницу, победа над жуто-црвенима одвела би их на друго место, са бодом мање од лидера Башакшехира. Али...

Галатасарај не попушта лако на свом терену. Крцате трибине давале су му ветар у леђа, а експлозија се десила у 44. минуту када је Оњекуру погодио за 1:0.

Блед је био Бешикташ, није био налик тиму који је газио редом у последњих месец дана. Завршни ударац у браду задобио је у 55. минуту, када је Фернандо погодио за 2:0. Бунили су се црно-бели да су их домаћи на превару из аута казнили, одбрана је готово стајала и гледала како прима гол.

Галатасарај је сада на пол позицији за титулу. Чека га гостовање Ризеу у следећем колу. Али права лудница ће бити у претпоследњем колу када Галата дочекује Башакшехир. 

ТУРСКА 1 - 31. КОЛО

Петак

Сивас - Башакшехир 0:0

Субота

Анкарагучу - Ризе 2:2 (0:1)
/Парлак 59, Паздан 85 - Мелњак 26, Мурићи 90+1. пенал/ 

Ерзурум - Бурса 2:0 (0:0)
/Едоук 76, Арслан 86/

Касимпаша - Фенербахче 1:3 (1:1)
/Текин 13. аутогол - Елмас 20, Валбуена 72, Солдадо 74/

Недеља

Акхисар - Малатија  0:2 (0:0)
/Лопез аг 50, Бифума 66/

Гецтепе - Анталија  4:1 (2:1)
/Гурлер 11, 72, Кадах 35п, 66п - Ердинч 18/

Галатасарај - Бешикташ  2:0 (1:0)
/Оњекуру 44, Фернандо 55/

ТАБЕЛА; Галатасарај 63, Башакшехир 63, Бешикташ 59, Трабзонспор 53, Јени Малатјаспор 44...

Шампион Туске иде директно у групну фазу Лиге шампиона, другопласирани у квалификације за Лигу шампиона, а треће и четврто мјесто воде у квалификације за Лигу Европе.



Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар