TUR: Ljajić i Bešiktaš zaustavljeni, Galata je prva!

Galatasaraj savladao velikog rivala, ekipu Bešiktaša i izbio na prvu poziciju na tabeli.  Galatin najslađi džek-pot: Izbačen Bešiktaš, preskočen Bašakšehir - titula je tu! Bešiktaš slab u velikom derbiju!

Fudbal 05.05.2019 | 22:51
TUR: Ljajić i Bešiktaš zaustavljeni, Galata je prva!
Poslije 13 mečeva bez poraza, od čega čak deset pobjeda ekipa Bešiktaša je konačno zaustavljena, i to u velikom derbiju 31. kola turske Superlige!

Galatasaraj je na svom terenu savladao Bešiktaš 2:0 i tri kola prije kraja izbio na čelnu poziciju na tabeli, koju dijeli sa Bašakšehirom.

Upravo duel ova dva kola u pretposljednjem kolu odlučiće šampiona Turske, dok je Bešiktaš, za koji igra srpski reprezentativac Adem Ljajić, ostao na trećoj poziciji sa četiri boda zaostatka.

Dva gola u mreži Karijusa bila su dovoljna Galatasaraju za trijumf na Turk Telekom Areni, koja je bila ispunjena gotovo do posljednjeg mjesta.

Do vođstva su domaći stigli u 44. minutu preko Nigerijca Henrija Onijekurua koji je sačekao dodavanje Fernanda i rutinski poslao loptu u mrežu.

Fudbaleri Bešiktaša žestoko su protestovali zbog navodnog ofsajda, ali nakon što je pogodak potvrdila i VAR tehnologija epilog su bili žuti kartoni za najglasnije, Adema Ljajića i Gokana Gonula.

Na 2:0 povisio je asistent kod prvog gola, Fernando u 55. minutu, ubacivši loptu u mrežu iz drugog pokušaja, nakon što mu je prvi udarac odbranio Loris Karijus.

Galatasaraj je u potpunosti dominirao tokom većeg dijela meča, o čemu i podatak da je prvi šut u okvir gola uputio tek u 60. minutu i to preko štopera Domagoja Vide.

Hrvatski defanzivac umalo je bio tragičar u 68. minutu, kada je u svom šesnaestercu oborio Dianja, ali je sudija na intervenciju iz VAR sobe poništio već dosuđeni jedanaesterac zbog prethodnog ofsajda.

Bešiktaš je imao nekoliko šansi do kraja meča, preko Kvarežme, Jilmaza, pa i Ljajića iz slobodnog udarca, ali je Muslera bio siguran na golu.

Galatasaraj će do kraja sezone gostovati Rizesporu i Sivasporu, dok će derbi za odbranu šampionske titule protiv Bašakšehira igrati kod kuće.

Bešiktaš sada ima minimalne šanse za osvajanje šampionske titule, pogotovo ako se uzme u obzir da ga pored duela sa Alanjasporom i Kasimpašom kod kuće čeka duel protiv Trabzonspora u gostima u pretposljednjem kolu.

Smena na vrhu! Bašakšehir je sve svoje šanse da uzme titulu prokockao, a Galatasaraj svoju priliku da ga svrgne s prvog mesta nije. U velikom istanbulskom derbiju Lavovi su savladali Bešiktaš i popeli se na čelo tabele tri kola pre kraja – 2:0. Pride su izbacili Bešiktaš iz trke za titulu. 

Bila je ovo 17. utakmica Galatasaraja zaredom bez poraza. A, naspram njega bio je zahuktali Bešiktaš, koji je došao sa šest uzastopnih pobeda za sobom. Orlovi su imali računicu, pobeda nad žuto-crvenima odvela bi ih na drugo mesto, sa bodom manje od lidera Bašakšehira. Ali...

Galatasaraj ne popušta lako na svom terenu. Krcate tribine davale su mu vetar u leđa, a eksplozija se desila u 44. minutu kada je Onjekuru pogodio za 1:0.

Bled je bio Bešiktaš, nije bio nalik timu koji je gazio redom u poslednjih mesec dana. Završni udarac u bradu zadobio je u 55. minutu, kada je Fernando pogodio za 2:0. Bunili su se crno-beli da su ih domaći na prevaru iz auta kaznili, odbrana je gotovo stajala i gledala kako prima gol.

Galatasaraj je sada na pol poziciji za titulu. Čeka ga gostovanje Rizeu u sledećem kolu. Ali prava ludnica će biti u pretposlednjem kolu kada Galata dočekuje Bašakšehir. 

TURSKA 1 - 31. KOLO

Petak

Sivas - Bašakšehir 0:0

Subota

Ankaraguču - Rize 2:2 (0:1)
/Parlak 59, Pazdan 85 - Melnjak 26, Murići 90+1. penal/ 

Erzurum - Bursa 2:0 (0:0)
/Edouk 76, Arslan 86/

Kasimpaša - Fenerbahče 1:3 (1:1)
/Tekin 13. autogol - Elmas 20, Valbuena 72, Soldado 74/

Nedelja

Akhisar - Malatija  0:2 (0:0)
/Lopez ag 50, Bifuma 66/

Gectepe - Antalija  4:1 (2:1)
/Gurler 11, 72, Kadah 35p, 66p - Erdinč 18/

Galatasaraj - Bešiktaš  2:0 (1:0)
/Onjekuru 44, Fernando 55/

TABELA; Galatasaraj 63, Bašakšehir 63, Bešiktaš 59, Trabzonspor 53, Jeni Malatjaspor 44...

Šampion Tuske ide direktno u grupnu fazu Lige šampiona, drugoplasirani u kvalifikacije za Ligu šampiona, a treće i četvrto mjesto vode u kvalifikacije za Ligu Evrope.



Izvor: mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar