Кад је тешко - Павков! Звезда је шампион!

Црвено-бели се намучили са гостима из Лучана, али и освојили бодове вредне титуле! Неко одозго све види: Павков крунисао Звезду! Снажни голгетер сломио Лучанце у 82. минуту и обрадовао публику на стадиону Рајко Митић – 1:0.  Преокрет Партизана у 93, Николић је видео лопту у голу! Црно-бели су одиграли танко прво полувреме и губили су у Хумској, да би у наставку направили преокрет. Победоносни гол је "пао" у надокнади, али ће бити много полемике око тога да ли је уопште био. . .

Фудбал 05.05.2019 | 21:50
Кад је тешко - Павков! Звезда је шампион!
Крвава глава за преокрет у Салцбургу, два гола Ливерпулу, гол Партизану... И сада гол Младости из Лучана.

Често је Милан Павков био јунак Црвене звезде ове сезоне, а у 35. колу Суперлиге прекинуо је агонију и јединим поготком у мечу донео свом тиму победу којом је и званично обрањена титула првака Србије.

Ушао је са клупе у 61. минуту, а у 82. лепим ударцем из прве на најбољи начин завршио акцију у којој су учествовали још Јованчић и Гајић.

Мучили су се црвено-бели пре тога. Бен није искористио пенал у 67, а два минута касније искључен је Марко Гобељић, али Павков је својим 12. суперлигашким голом ове сезоне и дефинитивно решио питање шампиона. Испоставило се, међутим, чак и да је остало нерешено, Звезда би два кола пре краја обезбедила прво место пошто Раднички није успео да савлада Војводину у Нишу (0:0).

Црвено-белима је ово званично 29. титула националног првака, али је на "Маракани" рачунају као 30. пошто су уверени да ће им Фудбалски савез Србије доделити титулу из 1946. године.

Ако је неко заслужио да овери шампионску титулу на стадиону Рајко Митић онда је то Милан Павков! Човек који је донео много тога лепог Црвеној звезди у овој сезони, био стрелац спектакуларних голова који су дизали Маракану на ноге, заслужено је погодио и за оверу најважнијег трофеја у овој сезони - 1:0 (0:0).

Владан Милојевић је снажног дива из Бегеча убацио на терен у последњих пола сата, онда када је било јасно да црвено-белима против Младости треба додатна снага и одлучност у шеснаестерцу. Црвено-бели су додали гас у завршници и без обзира на бројчани дефицит на терену због искључења Гобељића у 70. минуту успели да стигну до драгоценог поготка. Огромне заслуге иду на рачун Душана Јованчића, који је на сјајан начин повукао контранапад у кључном 82. минуту, у правом тренутку упослио Гајића на десном боку, а овај са голом спојио Павкова.

Успаванка на нашем највећем стадиону трајала је готово читаво прво полувреме. Домаћин је први пут озбиљно припретио преко Гобељића у 20. минуту. Он је снажно тукао из даљине, а лопту петом умало ка голу скренуо Вујадин Савић. Ипак, тај тренутак као да је пробудио Лучанце. Екипа Ненада Миловановића је одмах узвратила и то у два наврата. Бојовић је одлично додутурио лопту до Бојића, а овај из стопостотне шансе гађао поред стативе. Већ у следећем нападу Родић је у последњем тренутку сустигао Андрића, који се стуштио ка голу Милана Борјана и умало озбиљно припретио.

Домаћина је покушао да размрда Марко Марин, који је измамио аплаузе са неколико добрих потеза и једном озбиљно запретио Росићу, али је то било далеко мање од онога што се очекивало у првом делу утакмице. Полувреме без шута у оквир гола протвиника није било нешто што се догађало домаћем тиму у овој сезони, поготово не у мечевима Суперлиге. Млади Јовељић је био доста одсечен, док је Вукановића, а посебно Бена, било премало у игри пред голом противника.

То је почело да се мења у наставку, када је Милојевићев тим, очигледно након озбиљних критика на полувремену, коначно почео на прави начин да притиска противника. Вукановић је био у колосалној шанси у 54. минуту, када је изненада остао сам на око десетак метара удаљености од гола противника, али је гађао поред гола. Али, када је видео да је враг однео шалу, стратег црвено-белих је посегнуо за двоструком изменом и уместо Вукановића и Јовељића на терен од 62. минута послао Иванића и Павкова. Већ код следећег прекида Родић је одлично скочио и гађао ка голу противника, али се истакао Росић.

Ипак, све се закомпликвало у свега три минута између 67. и 70. минута, чему је доста кумовао и судија Драган Чоловић, који је са две дискутабилне одлуке закувао ситуацију на терену. Прво је свирао пенал због прекршаја над Павковим, али је Бенов једанаестерац прочитао Росић, а онда је доделио Гобељићу други жути картон због симулирања на 20 метара удаљености од гостујућег гола.

Међутим, Младост није умела да искористи бројчану надмоћ на терену. Црвена звезда је и даље била та која је диктирала темпо, док се са друге стране чекало да Лучанци крену напред, али Миловановићев тим као да се плашио такве ситуације, па је на крају поклекао и остао и без тог једног бода.



ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - МЛАДОСТ 1:0 (0:0)
/Павков 82/

Стадион: Рајко Митић. Гледалаца: 7.812 Судија: Драган Чоловић (Рашка).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан - Гобељић, Савић, Бабић, Родић - Јовичић (80. Гајић), Јованчић - Бен, Марин, Вукановић (61. Иванић) - Јовељић (61. Павков).

МЛАДОСТ: Росић, П. Јовановић, Милошевић, Шатара, Лековић - Андрић, Л. Јовановић (80. Павловић) - Пејовић, Радивојевић (87. Ристић), Бојић (84. Одита) - Бојовић.

Судија: Драган Чоловић.

У преостала два кола црвено-бели ће играти против Пролетера у Новом Саду, па дочекују Напредак, а Младост ће бити домаћин Чукаричком, па иде у Ниш.

Преокрет Партизана у 93, Николић је видео лопту у голу! Црно-бели су одиграли танко прво полувреме и губили су у Хумској, да би у наставку направили преокрет. Победоносни гол је "пао" у надокнади, али ће бити много полемике око тога да ли је уопште био... Шћекићев фантомски гол води Партизан у Европу! Црно-бели дошли до победе сумњивим голом у 93. минуту.

Партизан је практично обезбедио учешће у Лиги Европе!

Црно-бели су одиграло врло "танко" прво полувреме у Хумској, губили су голом Андреја Илића и имали су среће пошто је Рушевић погодио стативу, да би се после уласка у игру Саше Илића много тога променило у њиховој игри, видели смо праву опсаду гола Николе Петровића.

После само три минута Илић је асистирао Данилу Пантићу, ређале су се шансе за Рикарда и његове саиграче, да би утакмицу одлучио Александар Шћекић у 93. минуту.

После праве конфузије у казненом простору шутирао је са четири-пет метара у правцу Николе Петровића, голман Напретка је то одбранио, да би арбитар Бојан Николић показао на центар пошто је оценио да је лопта прешла гол-линију.

Тешко је проценити да ли је то било тако, не постоји "гол-технологија" у Суперлиги, па ће сигурно онај ко је погодио у тој ситуацији тврдити да је гол, док ће онај ко је примио тврдити да није...

Пред око 1.200 навијача у Хумској који су читав меч терали руководство клуба:

Партизан - Напредак 2:1 (0:1)
/Пантић 63, Шћекић 90+3 - Илић 20/

Утакмица је почела великом шансом за Данила Пантића, који је "опљачкао" ривала и потом слабо шутирао у Николу Петровића, да би након тога утакмица ушла у миран ток који је прекинула изненадна шанса и гол за Напредак у 20. минуту преко Андреја илића.

Прошао је Аксентијевић по десној страни и упутио одличан центаршут, одбранио је Стојковић покушај Аливодића главом, да би млади нападач на другој стативи убацио лопту у мрежу.

Партизан је потом успоставио контролу игре, прилазио све ближе голу Николе Петровића, да би потом опет у фокусу навијача био Владимир Стојковић који је у 38. минуту само погледом испратио шут "резервисте" Анеса Рушевића главом, када је лопта завршила на даљој стативи...

Најбоље шансе за црно-беле уследиле су пред крај полувремена када је прво Пантић припретио са дистанце, да би у пет-шест секунди велике шансе имали Гомеш и Шћекић.

Прво је нападач Партизана у два наврата шутирао очајно, прво му је одбранио Петровић, да би други пут лопту проследио нехотице до Шћекића, а Црногорац је лопту послао високо преко гола, након чега је одахнуо Напредак.

Мирније је почело друго полувреме, тек је Зоран Тошић угрозио Николу Петровића добрим слободњаком, а изједначење смо видели недуго после уласка Саше Илића.

Само три минута је провео на терену пре асистенције за Данила Пантића (63') који је натрчао на лопту из другог плана и закуцао ју је у мрежу голмана Напретка, што је значило још учесталије нападе Партизана за потпуни преокрет.

"Камповали" су пред голом Николе Петровића кога су натерали на велику одбрану у 80. минуту, када је Рикардо Гомеш пробао са пет метара главом - право у њега.

А онда гол у 93. минуту...

Александар Шћекић је на другој стативи искористио убачену лопту, надскочио је чувара, шутирао у правцу Николе Петровића, да би потом Бојан Николић, чијим је делегирањем Партизан био незадовољан јер их је оштетио у Нишу, показао да је лопта прешла црту.

Уследила је гужва на терену и незадовољство код играча Напретка, па нас нема сумње очекује још много полемике у јавности после гола којим је Партизан практично обезбедио Европу.



Поново фамозна гол линија у Хумској! Овог пута у корист Партизана. Попут оне ситуације у јесењем дербију, када су судије признале гол Ричмонда Боаћија и тиме избиле из руку црно-белима победу, тако су данас арбитри досудили погодак за Партизан у 93. минуту, којим му је трасиран пут ка европској сцени - 2:1.

Много буре и жучи изазвао је тај 93. минут. Шћекић је тукао главом, Петровић избацио лопту из гола, а судија Николић је показао на центар. Утисак је да гола није било, да лопта није целим обимом прешла гол-линију... Ипак, три бода су остала у Хумској, којима је Партизан побегао Младости на четири бода разлике два кола пре краја. 

Створили су домаћи брдо шанси, жестоко се испромашивали, лопта никако није хтела у гол. Али, на крају, арбитар Николић је проценио да је у 93. минуту ипак - прешла.

Игром је Партизан заслужио победу, био је бољи тим, створио је далеко више шанси, међутим, мало је недостајало да се неочекивано поново саплете против Напретка. И поново у Хумској.

Све паре овог света да има Партизан, дао би их за још једну младост Саше Илића. Још једном су црно-бели плесали по ивици амбиса, да практично сами себи избију из руку европску визу, али времешни капитен је поново био она сила која решава ствар. Напредак је водио у Хумској, Партизан серијски промашивао, док није у игру ушао Илић и наместио погодак Пантићу за изједначење.

Све што је могло да крене наопако по Партизан у првом полувремену – кренуло је. Игра по систему „спори ритам бенд“ кажњена је у 20. минуту, када је после корнера Напретка Аливодићшутирао главом, Стојковић кратко одбио, право до Андреја Илића, који је спровео фудбал у мрежу. Хладан туш у ионако кишом окупаној Хумској – 1:0.

Иако је Партизан нападао после тога, није било неких великих шанси све док није у 39. минуту Остојићглавом погодио стативу гола црно-белих! Ваљда је та велика шанса гостију пробудила тим Сава Милошевића, који је последњих седам-осам минута полувремена играо као на струју.

А, онда како то обично бива, лопта није хтела у гол! Тешко је објаснити какве су шансе промашили Рикардо, Пантић, Ивановић, Шћекић у том финишу, фудбал као да из чистог ината није желео у мрежу Напретка.

Крај полувремена, почетак нервозе. Док се публика забављала скандирањем против управе...

Партизан је изједначио тако што је Саша Илић наместио зицер Данилу Пантићу, који га је претворио у гол. Играло се после тога све време на половини гостију, а далеко најбољу прилику да донесе победу домаћину пропустио је Рикардо Гомеш десетак минута пре краја, када је главом са пет метара тукао, а некадашњи голман Партизана Петровић одбранио.

И онда тај фамозни финиш и још један фантомски гол у Хумској. Овог пута у корист црно-белих... 

ПАРТИЗАН – НАПРЕДАК 2:1
/С. Илић 63, Шћекић 90+3 - А. Илић 20/

Београд.
Стадион Партизана.
Судија: Бојан Николић.

ПАРТИЗАН: Стојковић - Милетић, Павловић, Валијенте, Урошевић - Здјелар, Шћекић, Пантић, Ивановић (од 46. Тошић, од 63. Закарић) - Николић (од 60. Илић) и Рикардо.

НАПРЕДАК: Ни. Петровић - Аксентијевић, Остојић, Обрадовић, Деак (од 60. Стевановић), Не. Петровић - Ђорић, Маринковић, Ивановић - Аливодић и Илић (од 35. Рушевић).

Војводина до бода у Нишу, Чука чува треће место! Најјаче домаће првенство добило је освајача два кола пре краја такмичења.

Познат је шампион Суперлиге Србије након комплетираног 35. кола у плеј-офу овог поподнева.

У мечевима који су се играли у исто време кад и утакмице "вечитих" против Младости из Лучана, односно крушевачког Напретка, Раднички је одиграо 0:0 на свом терену са Војводином, док је Чукарички славио 3:0 на Бановом брду у дуелу са Пролетером резултатом 3:0.

Победа Звезде над Младошћу је завршила приче о освајачу, Нишлије су дуго биле у борби за прво место, али су два кола пре краја поклекле и због победе новог-старог шампиона изгубиле шансе за освајање пехара.

Упркос томе, Раднички свакако није успео да савлада Војводину, па би београдски црвено-бели и са бодом из данашњег дуела успели да осигурају прво место на табели.

Домаћин је у утакмици високог темпа на "Чаиру" био бољи ривал, имао је више прилика и контролу над дешавањима на терену, али није успео да постигне погодак и дође до нова три бода. Тим из Новог Сада пружио је добар отпор и изненадио освојеним бодом у, испоставиће се, мечу без већег резултатског значаја.

Раднички је после овог резултата остао на другом месту, у том погледу првенство је решено и за њих, а преостала два меча одиграће "за своју душу" и складан завршетак сезоне у којој су бриљирали и заслужено осигурали овако високу позицију.

Војводина је и даље осма, последња два кола одиграће са надом да могу да престигну своје градске ривале и обезбеде макар звање најбољег клуба у Новом Саду.

У утакмици на Бановом брду, Чукарички је без већих потешкоћа победио управо Пролетер резултатом 3:0 и сачувао трећу позицију на табели испред Партизана.

Херој њихове победе још једном је био Огњен Мудрински који је већ у првом полувремену практично решио питање победника постигавши два гола. Први пут се корпулентни нападач уписао у стрелце већ у шестом, да би дуплирао предност свог тима другим поготком у 36. минуту.

Тачку на победу "брђана" ставио је Стефан Шапић голом у 79. минуту утакмице, и тако свом тиму осигурао три бода која ће им бити веома важна у борби за Европу.

Последња два кола сезоне одлучиће ко ће завршити на трећој позицији, а за то место тренутно фигурирају управо Чукарички, који се тренутно ту налази, и Партизан, док су шансе Младости након данашњег пораза знатно смањене.

СУПЕРЛИГА, 35. коло:

плеј-оф

Партизан - Напредак 2:1 (0:1)
/Пантић 63, Николић 90+3 - Илић 20/

Црвена звезда - Младост 1:0 (0:0)
/Павков 83/

Чукарички - Пролетер 3:0 (2:0)
/Мудрински 6, 36, Шапић 79/

Раднички - Војводина 0:0

ТАБЕЛА: Црвена звезда 54, Раднички 46, Чукарички 37, Партизан 36, Младост 32, Напредак 27, Пролетер 22, Војводина 21.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар